Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 12:13, 31 mar 2016

Ewo, myślałam, że byłaś w tych szklarniach
U mnie na tej rabacie z brzozami będą też trawy, rozchodniki w białym kolorze, perowskia, białe jeżówki i inne byliny. Tam chcę biało-żółto-niebiesko.
Pszczelarnia 12:20, 31 mar 2016

. Jeszcze napisz proszę o ziemi do wysiewów - zawsze pieczesz?

Robisz własną mieszankę? Ta kupna wydaje mi się za lekka/płowa, jednak.

margaretka3 12:33, 31 mar 2016

Nie zawsze ją wygrzewam, w tym roku zrezygnowałam, nie wyrabiam się W tamtym roku tak robiłam.
Do wysiewania kupuję ziemię do wysiewów (tę z Castoramy), a jak się już pojawia ziemia w Biedronce, to w niej wysiewam. Jest gorszej jakości niż ta do wysiewów, ale nie wybrzydam, bo za dużo wysiewam.
Do wysiewania nie mieszam tej ziemi z niczym.
Do pikowania mieszam ziemię z Biedronki (ok. 2/3) z moją wziętą z ogrodu (ok. 1/3). Taka mieszanka trzyma dobrze wilgoć, bo rzeczywiście ziemia kwiatowa jest za lekka, ciągle trzeba by było podlewać.
Konieczki 12:52, 31 mar 2016

Lubie Was kobitki czytać
Dobrze czytać o dodawaniu ziemi rodzimej - ja mam czarnoziem i długo trzyma wode a ta do siewów jest taka masakrycznie sucha...
Ja dziś rano jadąc tramwajem przyjżałam się swoim pazurom - w nocy po pikowaniu jeżówek, posianiu całej reszty wydawało mi się że je doczyściłam HAHAHAHA a tu klops. Nie lubię malować paznokci ale chyba będę zmuszona.
Milka 13:35, 31 mar 2016

margaretka3 napisał(a)
Ewo, myślałam, że byłaś w tych szklarniach
U mnie na tej rabacie z brzozami będą też trawy, rozchodniki w białym kolorze, perowskia, białe jeżówki i inne byliny. Tam chcę biało-żółto-niebiesko.

Biała jeżówka super komponuje się z perovską, mam na pinterest tę inspirację, a druga to trawy Zebrinus i werbena patagońska.
Milka 13:41, 31 mar 2016

margaretka3 napisał(a)

Jeszcze mam gdzie sadzić, to sobie wysiewam. Gorzej będzie, jak się miejsce na rabatach skończy

Szałwia muszkatałowa ma się dobrze, te odmianowe są słabsze, ale rosną. Bronię je przed mszycą, bo zaczyna sobie schadzki urządzać na moich rosadach.
Goździk brodaty, rutewka orlikolistna i trawa miłka.

I jest Miłka trawa ale pikowania masz od groma! Za to lato będzie kolorowe
margaretka3 13:47, 31 mar 2016

Irenko, pewnie, ze jest Miłka A dalie wypatrzyłaś? Też pokazałam
zoja 14:21, 31 mar 2016

Konieczki napisał(a)
Lubie Was kobitki czytać
Dobrze czytać o dodawaniu ziemi rodzimej - ja mam czarnoziem i długo trzyma wode a ta do siewów jest taka masakrycznie sucha...
Ja dziś rano jadąc tramwajem przyjżałam się swoim pazurom - w nocy po pikowaniu jeżówek, posianiu całej reszty wydawało mi się że je doczyściłam HAHAHAHA a tu klops. Nie lubię malować paznokci ale chyba będę zmuszona.

Ja używam rękawiczek lateksowych i paznokcie zawsze czyste
Kupuję w necie, bo w sklepie/aptece dwa razy droższe.
Dominika11 14:23, 31 mar 2016

Zoja ma rację - ja też polecam takie rekawiczki - kupuje pudełko i na troche starcza
14:46, 31 mar 2016
posiałam pac-choi wczoraj do skrzyni...chyba nie za wczesnie?

PS. w paczce nasion było mało / na palcach można było policzyć - wysiałam połowę...druga tura w sierpniu?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies