Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

Toszka 07:17, 31 mar 2016

Mira104 napisał(a)
Toszka z bólem serca obcięłam te ładne świeżutkie przyrosty bukszpanu, w obi zamówiłam już dolomit, nawóz ukorzeniający, obornik koński, topsin - wieczorem odbiorę.
Mam jeszcze 1 problem z moja lawenda, rośnie ona na piachu praktycznie więc nie ma za dużo składników odżywczych i tak jedne krzaki są ładne, a jedne oblatują z listków nie wiem czy to wina odmiany, czy coś innego.

znam ten problem z lawendą - prawdopodobnie złapały grzyba. Z mojego doświadczenia jest to efekt zbytniej wilgoci i brak należytego przewiewu. Prawdopodobnie przyczyną jest sąsiedztwo traw. Proponuję rozsadzić by otrzymać większe odstępy i lepszą cyrkulację powietrza. Dolomit przemieszać z wierzchnią warstwą. Przyciąć. Opryskać topsinem i wdrożyć program z octanem wapnia.
Moje lawendy dostały w kość dopiero w marcu. Nocne przymrozki je "podłamały". Ja swoje dopiero będę ciąć - już się nauczyłam że z lawendą nie ma co się śpieszyć.
Mira104 08:34, 31 mar 2016

Toszka wiem, że marudzę, ale możesz u mnie wkleić zdjęcia z przycinki lawendy, takie przed i po
U mnie od wczoraj pada super, bo sucho, ale i tak pójdę korzonkiem podlać bukszpan.
Moja lawenda rośnie na skarpie pod tarasem wody ma mało, ziemia piach

Toszka 08:46, 31 mar 2016

jak będę lawendę ciąć to porobię foty... jesli będę pamiętać

wilgoć nie jest zawsze związana z odpływem wody. Wilgoć może być spowodowana zbyt gęstym nasadzeniem.
Nie chcę się wtrącać, ale tam powinny być najwyżej dwa rzędy lawendy, rzadko posadzone i nic więcej do towarzystwa.
Bardzo ważne jest ph gleby - to połowa sukcesu w uprawie.
Mira104 10:09, 31 mar 2016

A wtrącaj się wtrącaj dopóki mi w garnkach nie grzebiesz ( kuchnia) jest ok
Na samym dole jest szałwia posadzona i ją bym chciała zostawić, bo ona nadaje kolor, ponieważ nie mam tam za dużo lawend to dosadziłam trawę kostrzewę siną, fakt rozrosło się towarzystwo co mnie cieszy. Znalazłam takie zdjęcia z tamtego roku

anabuko1 14:27, 31 mar 2016

Lawendowo -szałwiowa rabata wygląda ok.
Ja jeszcze lilie powtykałabym
Przycinasz lawendę??Ja wczoraj przycięłam swoje
Mira104 15:39, 31 mar 2016

Wróciłam z ogrodu, wyszło ładne słoneczko, a rano jeszcze padało
Lawendy podsypałam dolomitem, wymieszałam z ziemią, opryskałam topsinem, wycięłam suche badyle.
Część traw usunęłam - te przy lawendach, a inne skróciłam wzdłuż i wszerz
Z cięciem lawend zaczekam na instrukcję zdjęciową Toszki tym bardziej, że nie wiem jak te "zdechłe" ciąć, bo na dole są łyse.
MirellaB 15:41, 31 mar 2016

Oj,a ta lawenda przetrwała? Dziwnie mało ładnie wygląda
Marzenaka 23:30, 31 mar 2016

Widzę, że o lawendzie mowa. Też jestem ciekawa jak ciąć, bo nie wiem. Ta lawenda faktycznie marnie wygląda. Z tym, że ja nie mam doświadczenia z tą roślinką, mogę być w błędzie.
Mira104 09:50, 01 kwi 2016

Dziewczyny sama jestem zdziwiona, bo lawenda u góry ma "żywe" przyrosty, a obok są krzaczki lawendy i są ok. Myślałam żeby ją wywalić, ale może rzeczywiście można uratować, hmm.... warto spróbować
Dziś u mnie pada i jest tak zimno, czekam na przyszły tydzień, zapowiadają ponad 20 C i dużo słońca
Psiamama 15:34, 01 kwi 2016

Witaj Mira Kopę lat U mnie taka sama pogoda i też czekam na te obiecane 20. Mira ubiegłej wiosny miałam krzaczek lawendy który po zimie wyglądał tak samo jak Twój. Ja niecierpliwa jestem i wywaliłam.