Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pasje ogrodnicze Magdy 11:25, 22 wrz 2013

Do góry
Ogródek malutki, a musi pomieścić tysiące moich pomysłów! Odziedziczyłam go po dziadkach, a osobiście urządzam go od ponad dwudziestu lat. Na początku metodą "zielonym do góry" oraz "co nie padnie, to żyć będzie". I jak to bywa w większości przypadków, wpadłam po uszy. Na początek kupiłam "Wielką księgę ogrodów" Brooksa i choć czytałam ją namiętnie, to nie wiedzieć czemu, urządzałam ogród intuicyjnie.
A jaką można mieć intuicję, kiedy nie ma się żadnego doświadczenia! Więc ciągle coś musiałam przerabiać, zmieniać, bo efekty mojej radosnej twórczości na ogół nie powalały na kolana
Zakochana w moim ogrodzie nie przejmowałam się porażkami i mozolnie próbowałam wciąż od nowa.

Teraz ogródek ma prawie 50 lat. Robiąc listę moich roślin parę lat temu, naliczyłam ich ok. 400 gatunków i odmian, w tym 85 odmian róż Niestety z jednego ze sklepów ogrodniczych razem z Sympatią, przywlokłam straszliwego wirusa i musiałam spalić kilkanaście zarażonych przez nią. Myślałam, że mi serce pęknie! Ubiegłoroczna zima zmniejszyła moja kolekcję do 56, pożegnałam także wiele wrażliwych bylin.

Tegoroczne zdjęcie przedstawia czteroletnią Lykkefund u stóp orzecha włoskiego.

Rudbekia Goldsturm i kilkanaście innych bylin 11:10, 22 wrz 2013

Do góry
Magda_z_Chrzanowa napisał(a)
Ma jeszcze świetnie prezentującą się funkię no name

a to żurawka krwista - testowana w niesprzyjających warunkach. Wytrzyma chyba każde stanowisko Tutaj pod orzechem włoskim.

o matko, ale by je chciała, nie przeżałuje, że tak daleko
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:02, 22 wrz 2013

Do góry
Prawie jak w Anglii

Berberysy w ramach

A na koniec....słodkości Obok sklep Chanel....akurat skończyli wyprzedaż Zegarek z 25 000 przeceniony na jedyne 11 000

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:58, 22 wrz 2013

Do góry
Donice w mieście i widoczki

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:55, 22 wrz 2013

Do góry
Rynek I prawdziwe złoto...

Ratusz

I wracamy do zieleni

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:52, 22 wrz 2013

Do góry
Wgrywam zdjęcia z Brukseli Jak pisałem to tylko z pierwszego dnia - pięknych widoków było o wiele więcej Na początek coś oryginalnego Tak tak - BUKSZPANY!!!! Prawie przed każdym lepszym sklepem, hotelem czy restauracją są ustawione donice - jedne brzydsze, inne cudne, ale wiedzą co dobre - piękno tkwi w prostocie

A tutaj w mini parku - misterna robota

Ogródek Goniak 10:33, 22 wrz 2013

Do góry
Moi drodzy, lejecie miód na moje serce, dziękuję serdecznie
Przy okazji pokażę co znalazłam kilka dni temuw lesie podczas wyprawy na grzyby.
Oto Flora, psinka, która chyba została porzucona, bo bardzo zabiedzona była kiedy się do mnie przybłąkała.
Teraz jest już nasza

Rudbekia Goldsturm i kilkanaście innych bylin 09:40, 22 wrz 2013

Do góry
Ma jeszcze świetnie prezentującą się funkię no name

a to żurawka krwista - testowana w niesprzyjających warunkach. Wytrzyma chyba każde stanowisko Tutaj pod orzechem włoskim.

Ogród z perspektywą na przyszłość 09:34, 22 wrz 2013

Do góry
Nowe pomysly tesciowej

Rododendronowy ogród II. 09:31, 22 wrz 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Ten widok znacie ale przy okazji mycia okien zrobiłam . Drugie zdjęcie powinno byc doklejone po lewej stronie pierwszego.

Dobrej nocy wszystkim życzę.

Bogdziu, czy to trzmielina tak już się u Ciebie pięknie przebarwiła? Czy to może jakieś inne cudo?
Pozdrawiam
Dla odmiany czas na zmiany... 09:22, 22 wrz 2013

Do góry
beta napisał(a)
i minimalistyczny wianek na drzwi

A taki podkład wianka skąd masz, też chcę, bo cudny
Pokażę nasz ogród 09:10, 22 wrz 2013

Do góry
Przymiarki do likwidacji ścieżki:

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:08, 22 wrz 2013

Do góry
brysia napisał(a)
Kobieto! czy ty aby na pewno jesteś w jednej osobie? i to takiej drobniutkiej? A doba u ciebie, to chyba jest z gumy!

Mam wrażenie, że moja doba jest o połowę krótsza niż u innych..... na nic nigdy nie mam czasu...... a stwierdzenie, że coś będzie za miesiac.... budzi przerażenie, że to JUŻ. A kiedyś.. coś za jutro było strasznie odległym terminem..... Macham niedzielnie i w odróżnieniu od pogody radośniej.. jest pochmurno.. przynajmniej by dopadało... łopatę dawałoby sie wbić w ziemię.. ziemia wilgotna na 25cm.. niżej suchy kamień.....
M usprawniał łopaty by dołki dało sie jakoś wykuć pod liliowce i wykopać jabłonkę..

I taki solidny friskasik podrasowany szlifierką bardzo łatwo przecina kable od oświetlenia
Pokażę nasz ogród 09:01, 22 wrz 2013

Do góry
Zrobiłam nowe zdjęcia; i dalej kombinuję:

Na pewno płytki z trawnika zostaną usunięte i uzupełnione trawą.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:59, 22 wrz 2013

Do góry

Pod lasem

I niezmiennie zadziwiające ilością "główek" słoneczniki

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:57, 22 wrz 2013

Do góry
Na ogródku przed domem posiałem trawę, ma ona równiuteńko dwa tygodnie. Nurtuje mnie pytanie czy zbierać opadające liście ręcznie chadzając po trawie czy nie przejmować się tym opadem z drzew (na razie głównie brzoza i dąb) i dać jej rosnąc w spokoju jeszcze przez chwilę?

Kory jest za mało - wiem i jest ta okropna plastikowa agrowłóknina - też wiem .
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:46, 22 wrz 2013

Do góry

I donica w całości..jeszcze nie skończone obkładanie kamienia

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:41, 22 wrz 2013

Do góry
Wsadziłam wreszcie roślinki do dużej donicy.
Nic takiego ale kolory cieszą oko

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 08:16, 22 wrz 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Rabata kamienna jest cuuuuuuudowna!!!
Czy perisy lub skimmia (nie wiem co jest na zdjęciu) u ciebie wytrzymują zimy? Czy jakoś je specjalnie okrywasz?
Jestem ciekawa twoich doświadczeń z odchwaszczaniem karmnika.... Ja mojego chyba wymienię bo mnie irytują chwasty.... Wisona muszę podziałać i te najbardziej zarośnięte wymienić....

Dziękuję Pytasz oczywiście o pierisy w tym miejscu?

Nigdy ich nie okrywałam, rosną sobie bezproblemowo

Jeśli chodzi o odchwaszczanie rabaty z karmnikiem ościstym, to zamiast ziemi dałam tam mulcz i chwasty nie rosną
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies