Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Robertop 15:14, 14 paź 2013

Marzenko czytałem gdzieś Twoje wpisy o Trytomach. Czy Twoje przetrwały poprzednią zimę?
Czytałem jak je zabezpieczać. Czy masz zdjęcia takich zabezpieczonych i kiedy to zrobić?
Moje jeszcze nie kwitły - zdjęcia u mnie
Margarete 16:34, 14 paź 2013

Marzena2007 napisał(a)

Superowskie masz te trawy....bajka !
zaczarowanaa 16:36, 14 paź 2013

mój ogród w przyszłym roku 3 lata skończy , chciałabym mieć takie problemy jak Ty)))buziam
Margarete 16:52, 14 paź 2013

Pokochałam trawy miłościa wielka dzięki ogrodowisku, to znaczy zawsze je kochałam ale teraz dopiero robie to świadomie, wiem która , jaka, jak o nie zadbać. Najchętniej dosadziłabym je do wszystkich bylin i krzewow oraz w donice... ale sama sie hamuje ze wzgledu na mój niewielki areał.
Ubolewam tylko,ze w szkółkach nieopodal mnie jest nizbyt wielki wybór gtunków, trzeba jechac po nie dalej...

Trytomy pomarańczowe masz boskie, a na tle tych traw ... tym bardziej urocze, juz zapisałam sobie na liste chciejstw.

Kupiłam sobie świecznice - 2 sztuki i chciałam je posadzic obok miskanta zebrinusa. Pytanie : czy one mocno ci sie rozrosły ? czy duz kepa sie robi ? bo nie wiem ile miejsca na nie przewidziec.

Agnieszka_B 16:58, 14 paź 2013

A ja pozwolę nie zgodzić się z koncepcją że po 3 latach równia pochyła. Podglądam na Ogrodowisku przepiękne ogrody -także starsze niz 3 lata - i one są dla mnie przy każdym podglądaniu coraz piękniejsze.

Najstarsza część mojego ogrodu ma 5 lat , najmłodsza miesiąc z hakiem. Od ubiegłego roku czuję wyraźnie , że dopiero teraz zapanował w nim mikroklimat. Czuję to po tym jak ogród pachnie i ile różnych zwierząt latających , pełzających , skaczących itp. w nim mieszka. I jazda dopiero sie zaczyna.
monitka 20:40, 14 paź 2013

Marzena2007 napisał(a)

Moniko a co to jest RW?? Bo ja zacofana jestem ....

Rekord Wpisów to taki odjechany wątek gdzie toczą się rozmowy wielopłaszczyznowe i to na różne tematy, tak jak i nieraz tutaj. Przynajmniej kiedyś za starych dobrych czasów tak było. Teraz nie wiem bo już nie zaglądam.
Madzenka 21:21, 14 paź 2013

Robertop napisał(a)
Marzenko czytałem gdzieś Twoje wpisy o Trytomach. Czy Twoje przetrwały poprzednią zimę?
Czytałem jak je zabezpieczać. Czy masz zdjęcia takich zabezpieczonych i kiedy to zrobić?
Moje jeszcze nie kwitły - zdjęcia u mnie

Moje trytomy nie przyrwały zimy 2011/2012 po sadzeniu jesienią 2011...
Zatem zakupione w maju 2012 zostały porządnie okryte, najpierw związałam pióropusze (bo nie lubią wody w sercu rosliny, gniją) , potem wysypałam kopczyki z torfu a nastepnie bardzo grubo korę. Na dodatek oszczędziła je łagodna zima i jak widać dobrze przetrwały.
Z zasady wszystkie rosliny kopczykuję, bądż okrywam, gdy temepratura w nocy systematycznie spada poniżej - 5. Sporadyczne przymrozki nie wyrządzą im szkody, chyba że nagle byłoby z -10....
Madzenka 21:21, 14 paź 2013

monitka napisał(a)

Rekord Wpisów to taki odjechany wątek gdzie toczą się rozmowy wielopłaszczyznowe i to na różne tematy, tak jak i nieraz tutaj. Przynajmniej kiedyś za starych dobrych czasów tak było. Teraz nie wiem bo już nie zaglądam.

Muszę zajrzeć tam
grembosia 21:21, 14 paź 2013

Marzena2007 napisał(a)

Marzy mi sie dom na skarpie.... Z sypialnią na dole...

Stary dom z sypialnią na dole, w nowym również, to był priorytet u mnie, do tego jeszcze na dole gabinecik. Góra tylko dla dzieci.

Jesień piękna w Twoim ogrodzie i te trawki...
U mnie zdecydowanie ich przybędzie.
Robertop 21:25, 14 paź 2013

Marzena2007 napisał(a)

Moje trytomy nie przyrwały zimy 2011/2012 po sadzeniu jesienią 2011...
Zatem zakupione w maju 2012 zostały porządnie okryte, najpierw związałam pióropusze (bo nie lubią wody w sercu rosliny, gniją) , potem wysypałam kopczyki z torfu a nastepnie bardzo grubo korę. Na dodatek oszczędziła je łagodna zima i jak widać dobrze przetrwały.
Z zasady wszystkie rosliny kopczykuję, bądż okrywam, gdy temepratura w nocy systematycznie spada poniżej - 5. Sporadyczne przymrozki nie wyrządzą im szkody, chyba że nagle byłoby z -10....

Dziękuję za info. Czym związywałaś liście?