Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka prawie w Borach Tucholskich

Działka prawie w Borach Tucholskich

ZbigniewG 14:46, 14 paź 2013

Halinka rozrabiam (przesadzam) z wyczuciem a może i nie

Hoopsii ten rośnie jak rósł - nie ruszany tyle że strzyżony po bokach a jodła hiszpańska wylądowała na miejscu 4m świerka

dawno ich nie pokazywałem -wiosną będzie roszada czas na rozluznienie

Nati 17:06, 14 paź 2013

ZbigniewG napisał(a)
Anita od Ciebie to chyba widać Tatry (z wysokiego dachu )

Natalia a kto pozwoli jabłonce się rozrosnąć ?
miskant zostaje a świerk lekko z przodu po prawej w stronę kamieni albo w rogu na miejscu wierzby
towarzystwo - mój ma sosny górskie , sosna Fastigiata, świerk serbski Pendula Bruns, św. Hoopsii i buki pendule
a dalej np świerk Brewera Pendula- młodziutki ale kiedyś urośnie i św. bicolor (chyba Howell's Dwarf)

a to już inny kawałek (starszy)

dziękuję za podpowiedzi tam koło kamieni właśnie rośnie mała sosna i formuję ją na bonsai i nie chcę jej zakryć a tam gdzie wierzba to chyba źle będzie tak myślę na tym podwyższeniu, bo cały skalniak mam zamiar karłowacić żeby rosliny nie zagłuszyły się a to jak poleci do góry to tak nie będzie chyba pasowało, ale ok pomyślę muszę dojrzeć do tej decyzji żeby nie przesadzać co tydzień już cię nie męczę miomi koncepcjami tylk powiedz mi czy orientujesz się czy można teraz przesadzać miskanty bo za tego zielonego chcę posadzić variegatusa żeby był jasny ładny na tle tuji bo tam taka zielona plama jest i chcę rozjaśnić,

i jeszcze jedno pytanko, prośba zauważyłam u ciebie piękne hosty, czy może wysyłasz czasami sadzonki czy nie bawisz się w tego typu sprawy, ja też mam kilka na wymianę i żurawek dużo jeśli byś chciał, koszty wysyłki pokryję oczywiście
Nati 17:06, 14 paź 2013

ZbigniewG napisał(a)
Anita od Ciebie to chyba widać Tatry (z wysokiego dachu )

Natalia a kto pozwoli jabłonce się rozrosnąć ?
miskant zostaje a świerk lekko z przodu po prawej w stronę kamieni albo w rogu na miejscu wierzby
towarzystwo - mój ma sosny górskie , sosna Fastigiata, świerk serbski Pendula Bruns, św. Hoopsii i buki pendule
a dalej np świerk Brewera Pendula- młodziutki ale kiedyś urośnie i św. bicolor (chyba Howell's Dwarf)

a to już inny kawałek (starszy)

dziękuję za podpowiedzi tam koło kamieni właśnie rośnie mała sosna i formuję ją na bonsai i nie chcę jej zakryć a tam gdzie wierzba to chyba źle będzie tak myślę na tym podwyższeniu, bo cały skalniak mam zamiar karłowacić żeby rosliny nie zagłuszyły się a to jak poleci do góry to tak nie będzie chyba pasowało, ale ok pomyślę muszę dojrzeć do tej decyzji żeby nie przesadzać co tydzień już cię nie męczę miomi koncepcjami tylk powiedz mi czy orientujesz się czy można teraz przesadzać miskanty bo za tego zielonego chcę posadzić variegatusa żeby był jasny ładny na tle tuji bo tam taka zielona plama jest i chcę rozjaśnić,

i jeszcze jedno pytanko, prośba zauważyłam u ciebie piękne hosty, czy może wysyłasz czasami sadzonki czy nie bawisz się w tego typu sprawy, ja też mam kilka na wymianę i żurawek dużo jeśli byś chciał, koszty wysyłki pokryję oczywiście
Mala_Mi 17:14, 14 paź 2013

Jak już my doszliśmy do wniosku, że bez ciecia w ogrodzie ani rusz.... to tak musi być
ZbigniewG 20:33, 14 paź 2013

Natalia co do traw to wiem tylko że dzielenie jesienią jest wysoko ryzykowne, sadzonki miskanta sadzone jesienią w połowie nie przezimowały -może były kiepskie
nadwyżki funki poszły do sąsiadów a to co zostało nie będę już dzielił, myślę że jeden wypad na kiermasz wiosenny będzie łatwiejszym rozwiązaniem i ciekawszym gatunkowo bo u mnie poza ostatnimi 2-3 zakupami same starocie

Ania właśnie tak - te dwie panienki czeka wiosenna kuracja odchudzająca zwłaszcza tą z lewej

Nati 21:45, 14 paź 2013

ok dzięki, dzięki,papa
Katkak 23:04, 14 paź 2013

Matko moja Zbyszku, ale aparat jesteś, że od razu się na Orlą Perć wybrałeś No, ale szacun jak nie wiem co W życiu bym się nie odważyła. A jakie są Czerwone Wierchy? Trudne? Bardzo niebezpieczne? Pewnie w ogrodzie trochę brakuje Ci adrenaliny, co? Pozdrawiam.
monteverde 23:18, 14 paź 2013

Dziękuję Zbyszku, a nasza Goniak wszystko tnie widziałeś w Mai? pozdrawiam
ZbigniewG 08:12, 15 paź 2013

Natalia

Kasia młodość to były Sudety i Bieszczady, Tatry z dzieciakami (wczasy) - Giewont , Czerwone Wierchy i doliny a później już samotny skok na głęboką wodę czyli Orla i tak to się zaczęło
Czerwone Wierchy przy dobrej pogodzie nic trudnego wystarczy mieć kondycję - wersja dla leniuszków wjechać pospacerować i zjechać

Ania widziałem

ta ścieżka przy drugim słupku została zdemontowana i dorobiony zakręt w schodkami w lewo

w miejscu gdzie były płytki pojawiło sie to
w słońcu fotergilla większa ................................a w cieniu nowej pergoli hortensje np Magical Candle

ładny ? -jest taki cały rok jałowiec chiński Plumosa Aurea

jego starszy brat , zdjęcia w necie są bardzo nieciekawe a taka jest naga (złota)prawda
Mala_Mi 16:45, 15 paź 2013

Jak przyjdzie czas odchudzać panienki w ogrodzie to trąb mi głośno do ucha....