Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kwiatowy ogródek Monteverde 14:55, 21 wrz 2013

Do góry
Wpadłam na chwilkę, żeby wszystkich uspokoić rozmawiałam a Anią
u niej wszystko w porządku, tylko ma odłączony internet przez ślimaczący się remont
łączność uzyska za kilka dni
jest jej niezmiernie miło że cały czas pamiętamy o niej
pozdrawia wszystkich serdecznie

Mój jesienny ogród 14:53, 21 wrz 2013

Do góry

Danusiu, dziś pokaże orzechy o które pytałaś. Danusia to moja Koleżanka ze starego forum, która zagląda do mnie ale piszę na pocztę. Wczoraj w parku widziałem dużo kolibrów, zrobiłem kilka zdjęć, jest tam też dużo zajęcy, widziałem wczoraj i przedwczoraj. Zrobiłem kwitnące banany i znalazłem swojego klona skrętnokorego. Czegoś takiego nie widziałem, cudo normalnie. Mój się przebarwia najładniej ze wszystkich drzew, ciekawe co ten pokarze a jest dosyć spory, ze 4 m ma na pewno. Piechotki grają jeszcze bardzo ładnie ale cykady już przysiadły warczą tylko pojedyncze sztuki. Po niedzielnym deszczu i zimnym poniedziałku nie mogą się pozbierać może kończą już sezon. Po każdym większym deszczu dużo ich leży na ziemi i zawsze jest jeden dzień spokoju, pewnie muszą się wysuszyć. Jest tam duży cypryśnik błotny i mata sekwoja są duże judaszowce i wielki grujecznik japoński, oczywiście nie mogło zabraknąć orzechów . Jak jest ciepło to inne życie, jak w poniedziałek wracałem z roboty, to w moich szmaciakach mi nogi zmarzły. Przyjechałem nad Ontario na początku lata i już mam koniec lata, przelaciało, nie wiem kiedy, jak błysk spadającej gwiazdy. Jest już ciemno i coraz chłodniej ale nadal ciepło a dziś mokro w nocy była burza i się zaniosło ma być tak cały dzień, na razie tylko kropi a ja jadę do pracy, mam nadzieję że nie zmoknę. Zrobiłem sobie 4 wielkie stoły to mogę malować w środku.

Mój jesienny ogród 14:44, 21 wrz 2013

Do góry
Witajcie, Dziś u mnie bardzo ciepło, tak jak wczoraj, tylko nie było słońca, nie zabrałem aparatu bo miało padać a szkoda, mogłem zrobić kilkanaście fotek a tak nazbierałem znów z 5 kg orzechów. Bogdziu, najcięższe są te zielone łupiny a ja jeszcze wysuszę i wszystkiego nie zabiorę tylko to czego nie dam rady zjeść. Za 3 paczki 20 kg zapłaciłem 140 $ , teraz będę ich używał jako wypełniacza w paczkach. Dziś nazbierałem najwięcej do tej pory, nie mogłem wejść do pociągu taki miałem ciężki rower że przednie koło mi podnosiło do góry. Nie mogę sobie poradzić z małymi rudymi wiewiórkami. Jeszcze ich nie pokazywałem, dopiero tu na budowie ich poznałem. Postawiłem orzechy na takiej metrowej stalowej rurze a ona z ziemi tam wskakuje i kradnie mi orzechy. Skubana jest taka przebiegła i szybka że sobie trudno z nimi poradzić. Nie dość że jest taka sprytna , to jeszcze bezczelna, nawet kradnie orzechy gdy stoję obok, normalnie masakra. Dobrze że u nas takich nie ma. Bajka o wiewiórkach Chip i Dale to nie o Chipmunkach, tylko o nich. Chipmunk przy nich to aniołek.

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 14:42, 21 wrz 2013

Do góry
malwes napisał(a)

Wkleiłam z wątku spotkaniowego Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym 2013
To zdaje się jest hasmak Kasi (od wianków).
Od razu mi się spodobał - swietny pomysł jak ktoś nie posiada dużych drzew w ogrodzie a marzy mu się hamak
Takie bale mam, więc... ?
Jedynie wkomponować go umiejętnie.....

Hmmm.. nie upieram się przy nim ale jakby się dało...

Nastepny problem - nawierzchnie pod hamakiem.

Przejrzałam Pinteresta - nie ma za wielu inspiracji...

tu sa płyty, podobnie jak u mnie w trawniku
http://www.pinterest.com/pin/575123814885353102/

Tylko u mnie będzie w rabacie więc może te trawe zastapic karmnikiem ?

tu połczony z pergolą

http://www.pinterest.com/pin/575123814885353117/

ale ma pomusłu "co pod"...

jeszcze taki
http://www.pinterest.com/pin/575123814885353099/

ogólnie szału nie ma...
Myśle dalej...
Leśne Wzgórze 14:26, 21 wrz 2013

Do góry
Wzięłam się za przygotowanie miejsca na rabatkę i chciałabym Wam pokazać jak to u mnie wygląda:
przede wszystkim wybieram splątane korzenie perzu. Idzie dość łatwo bo piasek łatwo się osypuje zostawiając bielutkie korzenie perzu prawie w całości.

Na przygotowywanym miejscu niestety jest naprawdę niewiele nawiezionej ziemi i tak dla bystrego oka można zobaczyć
żółtą warstwę piasku, szarą warstwę popiołu (przyniesionego przez jakiegoś tubylca, zanim kupiliśmy działkę), żółto-pomarańczową warstwę ściółki, czarną warstwę nawiezionej ziemi i szarą warstwę trochę gorszej również nawiezionej ziemi.

No to nic wracam do pracy bo do zimy nie zdążę
Leśne Wzgórze 14:20, 21 wrz 2013

Do góry
Przebiśniegi???

Hihihi Chyba jednak nie

Wie ktoś co to za grzyby?
Leśne Wzgórze 14:16, 21 wrz 2013

Do góry
Coś się dzieje z moim perukowocem na pewno nie ma za sucho. Szkodników tylko kilka

editrawdopodobnie Werticilioza, choroba grzybowa. Spróbujemy ratować Topsinem, może się uda
Leśne Wzgórze 14:07, 21 wrz 2013

Do góry
Ostatnie kwiatki:

Majowo nie tylko w maju 13:57, 21 wrz 2013

Do góry
Myślę i kombinuję z tym miejscem
Przedłużenie tarasu i miejsce na stół ? Powiększona rabata? Na razie szukam inspiracji

Metamorfozy ogrodowe 13:54, 21 wrz 2013

Do góry
Moja metamorfoza wynikała z potrzeby odzyskania brakującego miejsca do nasadzeń w kurczącym się ogrodzie
Niewielki zakątek w narożniku ogrodu był w zasadzie składowiskiem gałęzi i innych rupieci, zgromadzonych w małym domku narzędziowym, który w czasie budowy domu pełnił zgoła odmienną rolę

Tak było

Tak jest teraz.

Leśne Wzgórze 13:48, 21 wrz 2013

Do góry
Sowy

Moja bajka 13:24, 21 wrz 2013

Do góry
Bardzo mnie cieszy ta różyczka, a z drugiej strony mam pewne obawy czy będę umiała zapewnić jej odpowiednie warunki żeby jej np. żadne choróbsko nie dopadło. Wiem, że trzeba ją pryskać jakimś preparatem na grzyba i na tę chwilę mniej więcej na tym moja wiedza się kończy. Oj, trzeba się będzie douczyć. I jeszcze to właśnie jest wspaniałe w Ogrodowisku
Słoneczny ogród słonecznej safikey 13:03, 21 wrz 2013

Do góry
i mimo kiepskiej pogody udało sie coś popracowac w ogrodzie:

przesadziłam zgodnie z Waszą sugestią krzewuszkę w inne miejsce, przesadziłam rożanecznik bliżej środka a z tyłu posadziłam cyprysik, częściowo wysypałam juz korą,
trzmielinki zostana posadzone na obrzeże a tataraki zostana przesadzone wiosną w miejsce zacienione, podobnie jak żurawki przy wywietrzniku, ponieważ terz sa przypalane ostrym letnim słońcem, więc aby do wiosny

w to puste miejsce prawdopodonmie posadzę bordowy berberys, tujke Golden Tuffet przesadzę a tutaj wsadzę czerwona hortensję ogrodową - juz kupiona, kiedyś przysłoni ten wywietrznik?

w tym zakatku już chyba nic nie będę zmieniała

a tutaj pomiędzy dwie rabaty korowe przesadziłam krzewuszkę, która zaczęła się juz ładnie rozrastać, teraz kwitła ale tylko kilka kwiatów sie pokazało, mam nadzieje, że gdy rozwitnie w przyszłym roku na tle tujek będzie ja ślicznie widac...

jeszcze dzień pracy na tej rabacie i kolejne poprawki na niej dopiero wiosną

juz wkrótce będzie widac jej cały urok

z deszczowej Lubelszczyzny słonecznie pozdrawiam
Majowo nie tylko w maju 12:49, 21 wrz 2013

Do góry
Przed i po
Teraz stwierdzam, że nie za bardzo wogóle coś widać.... hmmm... niechnotowarzystwo trochę podrośnie
A i domku i piaskownicy na wiosnę nie będzie (ku mojej uciesze i smutkowi dwóch rycerzy )
Majowo nie tylko w maju 12:36, 21 wrz 2013

Do góry
A clematisy i róże nie dają za wygraną i kwitną nieprzerwanie
Majowo nie tylko w maju 12:33, 21 wrz 2013

Do góry
I jesiennie sie zrobiło
Majowo nie tylko w maju 12:29, 21 wrz 2013

Do góry
Brzozom pobcielam dolne gałęzie, zrobiło sie jaśniej

To wiosenne zdjecie
Majowo nie tylko w maju 12:14, 21 wrz 2013

Do góry
Ogród i zmiany u Madżenki sprawiły, że u mnie na tapetę wróciły turzyce i inne trawska. Piękne, lekkie latem, zachęcające jesienią i tajemnicze zima.... Idealne. Tylko jakoś chyba sie nie lubimy
Miałam juz rozplenice, uwielbiam ich pokroj i "kotki" ale ani razu nie przetrwały zimy... ewidentnie robię coś nie tak
Przejrzałam artykuł Danusi ( ach to imię niesie ze sobą same cudowne skojarzenia i wspomnienia. Dla mnie Danki to kobity z jajem i wielkim, otwartym sercem. Mam/miałam ich cztery, w tym moja śp. babcie Danusie)...... a artykuł o turzycach, oglądałam zdjęcia i zastanawiam sie jak można ich nie mieć))

Nowa rabata stwarza nowe możliwości
Podobają mi sie "evergold" z przodu rabaty, przed różami i bukszpanami, "prairie fire" boska !

Rozplenice były kiedyś obok i za kulkami. Moze znowu spróbuje, ładnie było
O....! 11:17, 21 wrz 2013

Do góry
marzena napisał(a)
...
jesień, liście wciąż spadają...

Jesień, ale nadal pieknie Każda pora roku ma swoje uroki.
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 11:14, 21 wrz 2013

Do góry
Winko

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies