Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jurajski Ogród

Jurajski Ogród

AgnieszkaW 22:20, 13 paź 2013

Gocha, berberysy dają dużo radości przez prawie cały rok (ale raczej te niskie, ewentualnie kolumnowe).

Marzenko, dziękuję.

Jolu, tak, kosodrzewinom "uszczykuję" w maju "świeczki", a jak trzeba, to przytnę. Tę sosnę na pniu "wyprowadziłam" sama.
JoannA 22:26, 13 paź 2013

AgnieszkaW napisał(a)

Pięknie wybarwiony ten Admiration.
Zauważyłam, że berberysy w tym roku pięknie się przebarwiły, mój green carpet zaskoczył mnie cudnym pomarańczem, admiration płonie jak pochodnia, jedynie bagatela trochę mnie rozczarował, chyba wolę go w letniej odsłonie.
Cudna jesień w jurajskim, i te roztaczające sie wokół widoki!
Pozdrawiam poweekendowo
malgorzata_s... 22:27, 13 paź 2013

Agnieszko miniatury admiration i tiny gold będą.
makkasia 22:57, 13 paź 2013

AgnieszkaW napisał(a)
jesień w Jurajskim, część IV "Babie lato"

cdn

Agnieszko uwielbiam ten obraz w tle, jak Ty pięknie mieszkasz .
Ten krajobraz tak pięknie współgra z Twoim ogrodem. Podziwiam Twój kunszt, który pozwolił tak idealnie wpisać ogród w ramy przyrody
Te zdjęcia to odzwierciedlają
ściskam dobranoc
01:32, 14 paź 2013
Mimo, że trudno jest pielęgnować rośliny "obronne" , też mam berberysy w ogrodzie, ale dopiero w Twoim widzę, że są absolutnym hitem sezonu jesiennego. By wybarwiły się pięknie potrzebują dużo słońca, czeka mnie przesadzanie, by choć w niewielkim stopniu dorównały Twoim kolorem
Agnieszko, podpowiedz co to za krzew obok trawy, ten w rudym kolorze ?

Dobrego dnia
Kasiek 02:22, 14 paź 2013

Agnieszko masz niesamowity,piekny ogrod...
Mozesz podpowiedziec nazwe drzew rosnacych przy pergoli?Sa niesamowite Pozdrawiam cieplutko
dajana 09:17, 14 paź 2013

Pięknie u ciebie Agnieszko o kazdej porze roku. Napatrzec sie nie moge na te kolory i porządek na grządkach .Dawno mnie nie było i mam sporo zaległosci Przyszłam się z tobą przywitać tak serdecznie ,choć na krótko.A gdzie kiciusie ? Moje bardzo mi sie psocą nic zrobic nie mogę To najbardziej towarzyskie pieszczochy jakie znam .Pięknego dnia ci zyczę i pozdrawiam serdecznie .
gierczusia 12:11, 14 paź 2013

Aguś ... Ja teź mam kosodrzewinkę na pniu .. Nooo kupioną , nie wyprowadziłam sama .... Noo ale trudno , przyznałam siem bez bicia .... Czy ją także powinnam ciąć ??? I czy to normalne że w środku ma łysinę tzn . Glacę po naszemu ....

Buziaki

Fotki jak zwykle piękne ...
Ps. A czemuż ja nakupiłam wielkich berberysów a małych nie???..... noo czemu ja siem pytam ??... To pewnie kompleks małego ogrodu ... A co , jak mam mały to se kupiem wielkie
AgnieszkaW 13:49, 14 paź 2013

Joasiu, berberysy jesienią tak jak klony - robią "dobrą robotę".

Gocha, to będzie pięknie.

Makkasiu, dziękuję, też kocham to miejsce, mimo wiosennych ulew i "zimowych" dróg.

Iwo, jeśli chodzi o berberysy, to ważna jest przede wszystkim odpowiednia odmiana i dopasowanie jej do warunków świetlnych. Ten krzew to przebarwiona tawuła japońska.

Kasiek, dziękuję. Te drzewa to znane wszystkim na ogrodowisku śliwy wisniowe "Nigra". Dodam nieskromnie, że miałam je posadzne wcześniej niż "era ogrodowiska", świerki serbskie też mam z przed ery ogrodowiska.

Dajano, dziękuję. Jak miło, że się odezwałaś. Kiciusie są, tylko sie cofnij ze dwie stronki - mają się dobrze.

Gierczusiu - wiosną (maj) kosodrzewinom urywaj 2/3 "świeczek", a ładnie się zagęszczą i nie będą takie "rzadkie' w środku. Kosodrzewiny tak jak każde iglaste - też zrzucają co roku igły, tylko dwu, trzyletnie.
Berberysy wielkie też miałam (zauważ słowo "miałam"), ale już dawno je "wyciepałam' za rzekę. W ogrodzie preferuję tylko małe, zgrabne, kompaktowe, ewentualnie kolumnowe, ale też muszą być ładne. Teraz starannie wybieram gatunki. Duże berberysy wywal, a kup małe - od razu zyskasz przestrzeń i elegancję, a koloru nie stracisz.

Zostawiam dla Was serdeczne pozdrowienia
Loosiuu 14:05, 14 paź 2013

Ogród płonie! Ja mam u siebie dwa berberysy, ale nie zachwycają urodą. Może kiedyś wymyślę miejsce dla takich malutkich