Jolu to wspaniala wiadomosc Sciskam mocno i ciesze sie razem z Toba Usiadz sobie na laweczce i podziwiaj swoj uroczy zakatek ...i pomysl o nas ze tak niedawno i my tam bylismy i spedzilismy cudowne chwile Buziam bawarkowo
Wracam oficjalnie na ogrodowisko! Nie było mnie bardzo, bardzo długo, ale wiecie jak to jest. Dzieci, praca, dom, na przyjemności typu: pisanie i czytanie na ogrodowisku, naprawdę nie było już czasu i siły Ale tęskniłam i jestem! Obecnie ogród prezentuje się tak:
Rabata przy altanie:
i przycięte na niej w kulki tuja i bukszpan:
Dziękuję.Czasami trzeba wylać kubeł zimnej wody na głowę o poranku. Masz rację, rośliny są małe, teraz jeszcze nie prezentują się okazale, ale by się chciało ciągle więcej. Wiem, ze można łatwo przesadzić z ilością gatunków, bronię się żeby nie "zostać ogrodową kokoszką" - za malkul. Weszłam do Twojego ogrodu, piękny!!!Już mi lepiej
Ja też cisy posadziłam koło kompostownika. Po wrzuceniu skoszonej trawy sączy się zawsze z niego i nie wiem czy to cisom nie zaszkodzi, czas pokaże.
Powiedz mi w takim razie, gdzie tą choinę mogłabym posadzić, bo ja myślę o tych brzozach 'Doorenbos'.
Chciałabym zrobić w części ogrodu zakątek z brzozami 'Doorenbos' jak w pięknym projekcie Danusi Ogród z lustrem. https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=234
Jeszcze raz moje rabaty, które może mogłabym zmienić.
W daliach ukrywa się buk chyba 'Pendula', męczą go te kwiaty, ale żal mi ich usuwać, nie spodziewałam się takich rozmiarów. Może tego świerka kującego wymienić na większego serbskiego i brzozy 'Doorenbos' ze srebrnymi miskantami? Brak doświadczenia jest dla mojego ogrodu szkodliwy!
kalina na razie wygląda słabiutko, podciałam ją, zeby się rozkrzewiła i nic.
dzisiaj przyjadą
Tutaj więcej fotek, 2 są dla Gabrysi i mają dodatkowo 2 rzędy listewek od dołu, by rośliny było o co zaczepić jak jeszcze małe. Moje bez dodatków, bo na róże
Mam wielką prośbę w doradzeniu mi co posadzić na rabatce.
Rabata jest od frontu, miejsce dość przewiewne, rano fajnie słoneczko świeci lecz po godzinach południowych zachodzi ona cieniem. Na ziemi siś nie znam więc nie wiem jaka jest aczykolwiek i tak trzeba będzie jej dowieźć.
Mam kilka swoich propozycji i proszę o radę czy takie zestawienia mogą być ok i które byłyby najlepsze.
Na zewnątrz od ulicy posadzę tuje szmaragdy aby zasłoniły nas od przechodnich gapiów.
I tak pierwsza myśl:
1. od ogrodzenia hortensje Limelight, przed nimi jakieś miskanty (morning light) potem żurawki np te cytrynowe z tą czarną trawką albo ciemne z np białymi wrzosami
tylko zastanawiam się jak rabatka z hotensjami i trawami będzie wyglądała późną jesienią i zimą - czy nie będzie poprostu brzydka od frontu?
2 druga myśl to poprostu zamiast hortensji rododendrony i dalej wszystko to samo
3. trzecia myśl to może na przemian berberys z tawułą japońską potem dać kilka traw może gdzieś bukszpan i na końcu żurawki i może jeszcze koło żurawek po lewej lub prawej stronie (sama nie wiem) dać wiśnię pissardi
Już poprostu tyle się tego naoglądałam, że sama zgłupiałam i nie wiem co wybrać, wszystko jest takie piękne. Podobaja mi sie takie ułożone rabatki ale taki "bałagan" też zachwyca.
Poradźcie cos proszę
Pozdrawiam Danusiu po długiej przerwie Przyszłam w odpowiedniej chwili, bo zdjęcia są tak zachwycające, że oczu od nich oderwać nie można - jak zawsze zresztą Tyle razy już oglądałam Twoje zdjęcia, a za każdym razem "achom" i "ochom" nie ma końca Wszystko cudnie wypielęgnowane, liście buka zachwycające, trawniczek równiutki i zieloniutki, jakby zbliżająca się jesień omijała Twój ogród
Mam też pytanie, które zawsze się pojawiają, kiedy oglądam Twoje zdjęcia Czy mogłabym poprosić o nazwę "piórek", w których zatopione są kulki bukszpanowe poniżej?
Wstałam ,
pierwsze, to zaparzyłam kawusi, potem odpaliłam kompa - no a jakaże!
w kucki, na podłodze , pomiędzy kartonami , bambetlami , co chwilę zmieniając pozycję- bo mi kręgosłup wchodzi w d... . popisałam do Was
Jak by to ktoś obserwował z boku w jakich pozycjach, to na bank! zamknął by mnie u czubków!
Właśnie wychodzę z pozycji kolankowo-łokciowej. I nie jestem wstanie już innej przyjąć!
Widzimy się wieczorkiem jak tylko dam radę! dziś przywożą kanapę nie wykluczone ,że będę się na niej mościć