Bogdziu no za co Ty przepraszasz Az sie usmiechnelam Nie bylam dzisiaj na ,,polowaniu´´ z aparatem bo mialam prace w domku,mysle ze jeszcze nadazy sie okazja i ,,upoluje´´ jeszcze piekne okazy Dziekuje slicznie za wszystkie informacje,zaciekawilo mnie ich zycie,bede chciala troche na ten temat poczytac.
Hanusiu, wiesz, że zdecydowanie wolałabym z Tobą posiedzieć.. w Twoim ogrodzie tyle się działo przez czas mojej nieobecności - spotkanie, kwiaty kwitnące... na razie zerknęłam tylko na ostatnie strony... uśmiechnęłam się widząc Ciebie wśród tylu kwiatów...
Niechcący wywołałam dyskusję nt. ciąć lawendę czy nie ciąć. Moja na razie kwitnie w najlepsze. Poczekam aż zbrzydnie . Zgadzam się z tobą Aniu że cięta lawenda się zagęści. Aktualnych zdjęć nie mam, ale pozostawiam zdjęcie rabaty przy tarasie w zachodzącym słońcu.
Przekwita powojnik i róże, za to bardzo ładnie kwitnie agastache. No i trzyma się dzielnie przesadzona dalia od Ani Monte.
Małgorzato, po pierwsze nie jestem fachowcem w zakresie wiedzy o roślinach ozdobnych. U mnie czyste amatorstwo:
Tej rośliny nie znam, jednak na tawułę mi nie wygląda, bo za wysoka, ma inny kształt wiechy kwiatowej. Chociaż termin kwitnienia tawule odpowiada, to skłaniałbym się do tego, że jest to prusznik różowy, rzadka u nas roślina, która raczej traktowana jest jako tarasowa, bo nasze zimy są dla niej zbyt ostre. Szczegółowych informacji poszukaj w necie. Sądzę, że uprawa prusznika rózowego nie bedzie różniła się od uprawy prusznika niebieskiego
Kasiu hosty mają to do siebie, że szybko rosną, za to je uwielbiam....koniecznie wiosną muszę zmniejszyć ilość host o połowę, bo w przyszłym roku będzie dwa razy tyle....za jałowce chciałabym się wziąć, ale komary przeszkadzają...albo upał....końcówki żółkną, jak się je ścina elektrycznie, bo nie wszystkie gałązki się zetną i są tylko połamane...u mnie też tak było w zeszłym roku
Danusiu, żeby nie zwlekać i czasu nie tracić - dla Ciebie róża za Twoje serduszko, ciepło i dobre myśli. Dziękuję za subtelną Clarie, kwitnie pięknie!
Czekam na dobre wieści.