Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 00:23, 12 sty 2021

Do góry
Haniu nie wiem jakie to zimowe grzybki uchyl rąbka tajemnicy.
Ptasi gaj 00:22, 12 sty 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Tego śniegu masz tyle co u mnie. A na zimowe grzybki chodziłaś?

Haniu niewiem jakie to zimowe grzybki.
Ptasi gaj 00:18, 12 sty 2021

Do góry
Pomysłowe Kasiu. Jak ma być mróz to trzeba kilka filiżanek zrobić. Jutro kupię słoninę. Może patyk włożyć do kubka. U ciebie widać chinska porcelana wisi ful wypas i dobrze podane. U.mnie 3 karmniki i wieszam im kulki. Sama na robię kul.jutro.

Ładna pogoda wczoraj byla no nie. Tak długo oczekiwane słonko.
Zacisze Alicji 00:04, 12 sty 2021

Do góry
Ja nie mogę jakie te kociaki ładne. Mają większe leżakowanie czy tak się gnieżdżą w tym koszyku. Piękne
Płożące iglaki lubiące cień 20:24, 11 sty 2021

Do góry
Tam gdzie mam działka za Piasecznem od Wawy jest mnóstwo samosiejek. Te sosny sobie rosną na ugorach nikt im tam nie przeszkadza z każdej strony mają słońce. Niektóre bardzo duże. Taki gatunek sa kopiaste i bardzo gęste. Uwielbiam chodzić wśród tych sosen. Jesienią mnóstwo grzybów.
Nawet nie opadają z igieł. Nigdzie się z tak pięknymi sosnami nie spotkała.

Bardzo.lubie sosny szczególnie czarne.

Ponizej zagajnik sosnowy dosyć spory

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:52, 11 sty 2021

Do góry
Basilikum napisał(a)

Elu Bawaria wielka jest. U nas snieg u znajomych we Frankonii nie ma ani platka. W Alpach i Bawarskim Lesie poewnie po 2 metry

Wiem że jest bardzo rozciągnięta. Z geografii zawsze miałam pięć. Jest piękna. Z śniegiem i deszczem różnie bywa.
Życzę dużo śniegu mnie też bo u nas znowu zero. Ale dzisiaj ładnie słoneczko świeciło jest lekki przymrozek.

Spróbuj zrobić pomarańcze z dynią ze szczypta imbiru. Też bardzo dobre zestawienie.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 18:35, 11 sty 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Elu! Masz piękny ogród, są brzozy, sosny, hortensje i woda, wszystko, co lubię. Podziwiam i pozdrawiam.

Dziękuję że zajrzałam.

U nas tyle śniegu.

Ogrodowy spektakl trwa ... 18:18, 11 sty 2021

Do góry
Witam Mira

Dużo tych fotek napstrykalas. Cudownie jest oglądać cały sezon w styczniu następnego roku. U nas dzisiaj od dłuższego czasu pierwszy raz w tym roku zaświeciło słońce. Śniegu jak na lekarstwo trochę naruszyło.

Fota z daliami przepiękne.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Pozdrawiam
Zacisze Alicji 17:51, 11 sty 2021

Do góry
Ładny ogród już napisałam. Lilak cudowny. Jakbyś miała fotki z panorama to by było dobrze. Ile metrów ma twój ogród? Przynajmniej wyobraźnia nam zadziała gdzie co jest. U mnie ponad 40 arów więc roboty od groma.
Płożące iglaki lubiące cień 12:33, 11 sty 2021

Do góry
Ogrod1986 napisał(a)
Witam,
Proszę o pomoc. Chcę posadzić pod sosnami płożące iglaki, lubiące cień. Myślałam o jałowcu płożący LIMEGLOW, ale napisane jest ze lubi światło. A może jednak nie? Mogą być też inne propozycje z życia wzięte.

Pod sosnami świetnie daje sobie radę bluszcz zimozielony. Mam i z doświadczenia wiem. Bierz pod uwagę coroczna opadzine igieł z sosem jesienią tak jak napisała Danusia. Czy masz zamiar grabić te płożące iglaki.
Wszędzie w parkach są bluszcze. Z bluszczu samo spadnie i nie widać wiosna.
Moje zacisze... 23:44, 10 sty 2021

Do góry
Witaj a ogrodowisku. Pokazuj co masz w ogrodzie. Zrób sobie adres taki jak ma Sylwia czy mój pod spodem na zielono.bedzie łatwiej dotrzeć do ciebie.
Zacisze Alicji 17:08, 10 sty 2021

Do góry
Witam Alicja u nas. Biel jest piekna
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:59, 10 sty 2021

Do góry
Kwiaty w tych magnoliach nie powalają, ale wiosenne liście jak bananowce takie duże. No i jesień owoce i brąz są piekne.
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:07, 10 sty 2021

Do góry
Milka napisał(a)
magnolia tripetala
wiosną muszę wyciąć 3 nowe badyle, znowu od korzenia wypuściła

A przyczailas się teraz sypiesz fotkami jak z rękawa. Poszłam poszukać fotki tej w/w magnolii. A tu już kilka stron fotek do przodu. U nas w parku w Powsinie jest ich sporo zawsze je foce. Nie znalazłam jesiennej magnolii ma bardzo ładne owoce i tak jak twoja piękne brązowe rdzawe mają bardzo duże liście długości ok 40 cm. rosną w pełnym słońcu. Mam wiosenne fotki z wiosny ubr. Milus później usunę.

Miłkowo - sezon 2016-2022 11:49, 10 sty 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Też bym.chetnie siedziała na wsi,ale wiesz jak jest Maja nie wyrabia w moim ogrodzie. Spokój zaledwie 2 dni później muszę zmienić adres aby znowu wrócić.

Pozdrawiam

No tak, szkoda, bo w sumie tam fajniej, ale widać nie dla wszystkich. Jesteś mega dzielna i pracowita, buź Elu
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:20, 10 sty 2021

Do góry
Też bym.chetnie siedziała na wsi,ale wiesz jak jest Maja nie wyrabia w moim ogrodzie. Spokój zaledwie 2 dni później muszę zmienić adres aby znowu wrócić.

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 09:10, 10 sty 2021

Do góry

Europa to raczej leniwa do bijatyki. Teraz tak jak napisałaś wojna jednodniowa może sparaliżować cały świat. Wszystko elektronika i satelity jeden na drugiego coś ma. Jak to dobrze że jesteśmy w NATO. Biedna Ukraina męczy się z sąsiadem tyle lat.

Ja też jestem taka przezorną (zresztą wszyscy co żyli w komunie tak mają). Mam kominek w razie czego na działce, ale nie mam pieca aby coś ugotować. Prąd mogę mieć stawiam wiatrak albo na rower mam jeszcze generator prądotwórczy na benzyne. Polak zawsze coś tam wymyśli. Kominy mam w razie czego można zainstalować pięć/kuchnie lub kociołek nad ogniskiem. Wodę też mam.

Mam nadzieję, że nie będzie trzeba pieca stawiac

Też mam taką nadzieję Elu Ale ....przezorny ubezbieczony Oglądam teraz The Crown i jak kryzys węglowy mieli to prąd w domach był tylko 3 dni w tygodniu.....
Teraz będzie kryzys ogólno Światowy, a wtedy z reguły jakaś wojna się toczy by rozruszać gospodarkę.....obym się myliła.... Wtedy też NATO było gdy o kanał Sueski poszło
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 00:15, 10 sty 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Pawełku, a kto to wie??? W ubiegłym stuleciu były dwie Światowe, a wcześniej historia chyba też nie pamięta stulecia bez wojny....trzeba brać pod uwagę wszystkie możliwości....zresztą teraz wystarczy, ze satelita padnie i internetu braknie i już nie ma niczego. Ani wody, ani prądu, ani gazu, zakupów nie zrobisz, pieniędzy nie wypłacisz, wszystko stoi jak zaklęte, bo wszystko zautomatyzowane, a do tego potrzebny i internet prąd i do życia wszystko inneLepiej choć w maleńkim stopniu pozostać niezależnymWodę mam w studni( mimo, że wodociąg też mam założony)drzewa rosną to i opał jak by trzeba było będzie, ziemia jest to w jakimś stopniu można się wyżywić, najwyżej trawniki i rabatki na powrót stałyby się zagonami ziemniaków i łanem zboża, jajko może będzie, to i rosół by ugotował Nie wiadomo co to będzie przy takim kryzysie na całej ziemi....

Europa to raczej leniwa do bijatyki. Teraz tak jak napisałaś wojna jednodniowa może sparaliżować cały świat. Wszystko elektronika i satelity jeden na drugiego coś ma. Jak to dobrze że jesteśmy w NATO. Biedna Ukraina męczy się z sąsiadem tyle lat.

Ja też jestem taka przezorną (zresztą wszyscy co żyli w komunie tak mają). Mam kominek w razie czego na działce, ale nie mam pieca aby coś ugotować. Prąd mogę mieć stawiam wiatrak albo na rower mam jeszcze generator prądotwórczy na benzyne. Polak zawsze coś tam wymyśli. Kominy mam w razie czego można zainstalować pięć/kuchnie lub kociołek nad ogniskiem. Wodę też mam.

Mam nadzieję, że nie będzie trzeba pieca stawiac
Mirkowy ogród (początki) 22:09, 09 sty 2021

Do góry
Już teraz trochę więcej.

Też chciałam zrobić fotkę kreciego kopczyka opruszonego. Wyglądał jak babka murzynek obsypana cukrem pudrem.

Wielki mi śnieg i gołoledź. Gadają w tv bzdury.

Moudry nie mam. Mam rozplenice duże. Dzisiaj chodziłam po działce i planowałam gdzie co przesadzić. Łupy jesienne posadzić roboty od groma.
Mam dużo wody na działce. Jak wiesz ostatnio u nas ciągle leje ziemia nasiąknięta. Dobrze by było jakby przyszedł.mroz chociaż kilka centymetrów by zamarzło ziemi. W międzyczasie woda by wsiąkła.
Suche oczko z dużym kamieniem pełne wody.
Boje się aby czerwona gaura obok nie zgniły jej korzenie. Jadę w środę to sprawdzę stan wody na rabacie. Jak będzie wysoki i nie będzie mrozu będę musiała wykopać gaure do donic lub teren podwyższyć bo szkoda mi jej taka ładna była.

Jeszcze wracam moje posiane wiosna Naparstnice bardzo dorodne ciekawe czy będą kwitły. Mirka jak długo kwitną Naparstnice.

Elu Moudry jak nie masz to ci przywiozę wiosną jak będę swoje dzieliła
Teraz u mnie lekko pada może z centymetr napadało.
Patrz jak to jest u ciebie wody za dużo a u mnie zawsze za mało ot i życie ogrodnika
U mnie Naparstnice od czerwca kwitły przez większość lata miałam kwiaty.
Raz siałam nasiona i sądziłam siewki zakwitły w drugim roku. Teraz sieją się same tam gdzie im pasuje a ja tylko zbieram siewki i sądzę w wybrane miejsca.

Na jesieni siewki miałam w warzywniku a to z 50 m .od matek . Tak fruwają
Pamiętajcie o ogrodach 21:21, 09 sty 2021

Do góry
Grzesiu nie da się tak zrobić jak piszesz. Wnerwia mnie to wszystko znowu mandaty są na tapecie. Worek z tematami zastępczymi wysypują.

Piekny ten śmiałek już zanotowałam. Jak posadzisz z werbena będzie ekstra.
Werbena w takich trawach miodzio. Tak samo czosnki w stipach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies