ale ja się na przetacznikach nie znam. Doświadczenia brak.
Nabyłam jedną odmianę 2 lata temu (nie pamiętam, jaką) i już ją wyciepałam do sąsiedniego ogródka. Wysoki był. Ale ozdoba z niego była żadna.
Tesiu, ja przez to Ogrodowisko chyba zwariowałam, nie ujmując sobie. To jakaś choroba zakaźna.
Ale jeszcze takiej nie znałam, co to człowiek przez czytanie się zaraża, ha, ha
Dziś dostałam zamówiony nr 1 Gardener's World.
I przyznam, ze bardziej do mnie przemawia Ogrodowisko i porady i doświadczenie dziewczyn i chłopaków stąd, niż ta gazeta. No cóż.
Obwódkę bym powtórzyła po całości, róże można dać tu gdzie ściana (u Ani z Zielonego też nie były po cłości, tylko na fragmencie). A tu gdzie piesa - kulki na pniu i może miskanty też dałoby radę, ale tylko w miejscach, gdzie mu nie zasłonią.
Witaj Teresko Miło, że Ci się podoba.
Dawno u Ciebie nie byłam, mam nadzieję że masz dużo pięknych zdjęć z sezonu, żebym mogła nacieszyć oczy i doczekać wiosny
Ewka, daj zdjęcie bez zakamuflowanego eMa.
Najlepiej z miejsca, skąd najczęściej widzisz ten kojec.
I żeby całość rabatek ogarniało (tych na ścianie, bo kopciuszkowej pewnie nie obejmuje.)
Mirello, tu wszyscy mówimy sobie na "ty", więc bez "Pani", OK?
Ja mysle, że i co 80 cm to jednak za gęsto.
Tylko mam obwawy, czy da radę przy płocie - bo ona się owija lewoskrętnie wokół tego, co chwyci, a czego będzie się czepiać na płocie? Musiałabyś jej cos dać na początek. No i ciąć silnie, żeby się rozkrzewiała, a nie rosła w górę (ona rośnie do 8 metrów, a roczne przyrosty mają kilka metrów). No i raczej zagłuszy trzmielinę.
Clematisom musisz dać podpórki. Nadają się, ale zimą koloru nie będzie. tylko taka fajna plątanina cieniutkich gałązek.
U mnie świetnie przez rok zarósł clematis Summer Snow, ma piękne białe gwiazdeczki. Ale ja mam matę wikliniową, przyczepiłam go do tej maty, jak był młody. A jak do betonu go przyczepić, to nie wiem.
Tu możesz zobaczyć go w lecie: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=429