Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 09:39, 14 wrz 2013

Do góry
Ja to bym tak
Mazurkowo 09:35, 14 wrz 2013

Do góry
Cześć kochani. Melduję się z rana. U mnie pada. A u Was? Ale zrobiłam sobie kawunię i zaraz
pokażę Wam moją rabatkę. Nie wygląda ona jakoś spektakularnie, bo roślinki malutkie i prawie w ogóle ich nie widać. Ale oczywiście mam nadzieję, że się wspaniale rozrosną Ale i tak jest cudna! Dobra, krytykę też przyjmę A tak serio to jestem jak najbardziej otwarta na wszelkie uwagi. Tak jak Kasia radziła pod korę wrzuciliśmy warstwę skoszonej i przesuszonej trawy.

A potem przyszedł czas by rozparcelować wór od teściowej. Tutaj akurat na samym środku wpakowaliśmy tak ni z gruszki ni z pietruszki 3 hortensje nn, kolorowe. A dlaczego tutaj? Bo tutaj docelowo będzie kiedyś kompostownik a ja potrzebowałam krzaków by go zasłonić. No i oczywiście na chwilę obecną nie mam pojęcia co zrobić z tymi hortkami. Jak mają rosnąś gdziekolwiek to równie dobrze mogą rosnąć tutaj właśnie. Z tyłu widać bardzo biedny badyl też hortensji, ale wydaje mi się, że on nie przeżyje.

W worze były jeszcze floksy; białe, jasno-różowe, ciemno-różowe. Posadziłam je przy wejściu do garażu. U teściowej wyglądają cudnie- kolorowe kępy, raj dla oka. Bardzo mi się podobają, a ta rabatka mogłaby być taka wiejska Pomyślałam sobie, że za floksami mogłabym posadzić jeszcze wysokie ostróżki. By się komponowały na tle ściany. Tam gdzie jest piach (no właśnie - to jest właśnie ten mój PIACH) - będzie wysypane żwirkiem - tam jest dojście do kranu (wiecznie wije się tam wąż i gazu i Pan Mąż kategorycznie nie zgodził się na rabatkę w tym miejscu. Ale może tak cichaczem wpakuję tam jakąś donicę? A przed floksami może coś jednorocznego? Muszę przemyśleć, z resztą budżet już wydrenowany na ten rok.

Rabatka floksowa nie jest dokończona, kształt ma ledwo jako-taki a raczej jego brak - zaczęło lać i tak się skończyły prace w ogrodzie wczoraj. Żwirek wokół domu też czeka na dosypanie.

Za to udało mi się podlać trawnik Rosahumusem. Będę meldować o efektach.
Ogród z lustrem 09:32, 14 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Czy dno takich wielkich donic można wypełnić kostkami styropianu żeby nie były suuuuper ciężkie? Czy masz Danusiu jakiś inny patent.
ogrodoweimpresjejolki 09:25, 14 wrz 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Zaglądam, po to by życzyć zdrowia i pogody.

Haniu wzajemnie

ogrodoweimpresjejolki 09:22, 14 wrz 2013

Do góry
Kasiek napisał(a)
Jolu fotka z koprem tak mnie urzekla Dziekuje za kolejna,rowniez piekna fotografie z miejsca ktore poznalam osobiscie i bardzo mi sie spodobalo
P.s seria takich fotek kopru z roznych stron,ujec,przydalaby mi sie do jesiennej dekoracji kuchni.W brazowych ,podpalanych ramach, hm...super

Jeszcze takie zdjęcia jesiennego kopru znalazłam, choć to pierwsze było chyba najładniejsze

Może jeszcze coś cyknę z myślą o Tobie
Od dwóch dni lepsza kondycja, więc jeśli pogoda będzie sprzyjać to pojadę trochę na działkę i poobserwuje co ciekawego jest aby utrwalić na przysłowiowej kliszy

pozdrawiam i zapewniam, że obserwuje co się u Ciebie dzieje
ogrodoweimpresjejolki 09:15, 14 wrz 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
A ja donoszę Jolu, że ciasto drożdżowe w/g Twojego przepisu tak nam zasmakowało, że znów je upiekłam
Jako że sezon śliwkowy trwa, to z nimi
Poczęstuj się proszę, świeżutkie, ledwo co wystudzone

Basiu, zjadłam już ostudzone, bo dopiero do porannej kawy Świetnie Ci wyszło. Ja dzisiaj dopiero upiekę
Śliwki codziennie u mnie w jadłospisie
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:46, 14 wrz 2013

Do góry
Mathildis...obrazek jak wrzucam to jest w takim nawiasku.. tu wrzucam coś na próbę.. i emotikomy wstawiałam tak jak normalny obrazek z kwiatkami.. a teraz nie wstawia

A to dorzucę drugiego.. do kompletu

U nas nie pada... lecę do ogrodu....
Miłego dnia...
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 08:09, 14 wrz 2013

Do góry
zdjęcie trochę niewyraźnne,
Ogród z lustrem 08:00, 14 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

piękna hosta, jak jej na imię?
Ogród z lustrem 07:58, 14 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A teraz brzozy z trawami i lustro, które jest w tym ogrodzie już od 3 lat i w postaci niejakiej " plazmy" znalazło naśladowców na Ogrodowisku Wszyscy już zapomnieli o "prototypie" więc nieśmiało przypominam

zapomnieć TO lusttro???? nigdy w życiu
Danusiu, ttrzeba eraz zwertykulować trawnik? Ja myslałam że na wiosnę
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 07:24, 14 wrz 2013

Do góry
Kochani,
za troskę dziękuję, dobrze się czuję,
Po okolicy kursuję, to w domu, to w ogrodzie,
to na spacerze z Frodziem..
Jeszcze ogrodowe plony zbieram,
Na komputerek mało spozieram.
Ale jak przyjdzie listopad z jesienią
Będziecie mnie mieć do znudzenia.
Trzymajcie się ciepło, ale z umiarem,
żeby nie zarazić się katarem.
A ja, na teraz się żegnam,
bo póki nie pada, do ogrodu gnam!
pa,pa

Mój mały skrawek ziemi 06:57, 14 wrz 2013

Do góry
Jednak po krótkim zastanowieniu stwierdzam ,że tam mi nic nie pasuje

W szkółce tez nie zaszalałam , stwierdziłam , że najpierw muszę zrobić puste miejsce , a następnie pomyśleć co gdzie i czy na pewno
Rododendronowy ogród II. 06:27, 14 wrz 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Sporo stronek do czytania mi się nazbierało
Ogród, jak zwykle, o każdej porze roku piękny
Wyczytałam, że kosmos siarkowy uprawiasz, chcialam obejrzeć, ale zdjęcia znaleźć nie byłam w stanie /za to inne widziałam/ Fajnie, że zawiązuje nasiona, pozbieram

Proszę Basiu masz kosmos siarkowy

A ja mam dziś wycieczke do Skierniewic, mam nadzieje ze deszcz nie zepsuje nam tego dnia.Miłego dnia wszystkim życze.
Nasz przydomowy ogródek 06:11, 14 wrz 2013

Do góry
Cześć Mira. Mam hortensje te które były w piwnicy. Zobacz.

A co do kompostu to kompostownik kupiłem tamtej jesieni. Po roku czasu zrobiło się też połowę. Jak pokazuję otworzyłem go i od góry przełożyłem urobek jeszcze nie przerobiony. Od połowy do spodu to kompost jak widzisz. Po ponownym zmontowaniu pozostawiłem troszkę kompostu na dnie, no to dałem to co było na górze i akcja trawa od nowa. Jedna uwaga to taka że dużo leje wody (różne zlewki z kuchni wraz z odpadkami ale bez środków do mycia naczyń) I tu wychodzą zalety ręcznego mycia naczyń ( ja robię za zmywarkę niestety). Pozdrawiam Mirka.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 05:02, 14 wrz 2013

Do góry
kasiek napisał(a)

Po wykopaniu płytkiej sadzawki przy oczku dla roślin błotnych - okazało się że stworzyłam również ptasie kąpielisko które jest oblegane w upalne dni

Bosko!
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 01:23, 14 wrz 2013

Do góry
Roman_73 napisał(a)
Witam.

Mam pytanie "jesienne".
Czy wertykujację zrobić teraz i na wiosnę ponownie? czy poczekać do wiosny ?
czytałem, żeby na zimę trawę zostawić troszkę dłuższą, czy to prawda?

Czy warto zastosować jakiś nawóz "zimowy"? czy to rzeczywiście pomaga ?

Pozdrowienia !
Roman.

Ponieważ jesteśmy z Witkiem członkami RHS-u, otrzymujemy pismo branżowe o nazwie The Garden i tam w ostatnim numerze zalecają, a wręcz konieczna jest jesienna a ściśle wrześniowa wertykulacja, która nie powoduje, że trawnik jest brzydszy, a wzmacnia darń i na wiosnę będzie o wiele ładniejsza. Jako dowód że to robimy - zdjęcia dzisiejsze z ogrodu z lustrem.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=238

Ogród z lustrem 01:21, 14 wrz 2013

Do góry
Serial obejrzałam i "bojam" się, że zasnąć nie będę mogła, ale jak już zasnę to na pewno będę śnić o ogrodach, a jutro ........................ ................. to nawet trąby jerychońskie ,,,,,,,,,, nie dadzą mi rady
Ogródeczek na skarpie 01:13, 14 wrz 2013

Do góry
lawena napisał(a)

Rabatka przed i za płotem, jeszcze brakuje drzewka Prunus Umbraculifera ale dopiero w październiku będą wsadzone

Dobija mnie ten słup wszystko oszpeca! brrr wściekła jestem na niego,chyba jakiś bluszcz na niego puszczę.

Co radzicie co jeszcze dosadzić???
A to miały być kulki,a takie coś przysłali , posadziłam może się zbiorą...mam nadzieję;(

ale schludnie i czyściutko u Ciebie
z kulkami faktycznie przesadzili
Ciasto drożdżowe Jotki 00:54, 14 wrz 2013

Do góry
Drugi raz upiekłam i pewnie nie ostatni

Ogród z lustrem 00:54, 14 wrz 2013

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies