Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pomysł na ogród 11:00, 24 sie 2013

Do góry
wczoraj wieczorem robiłem opryski na dwuliścienne rośliny pojawiające się na trawniku
wczoraj też byliśmy na małych zakupach w nowym ale bardzo blisko nas otwartym centrum ogrodniczym
ceny fantastyczne - połowę niższe niż w innych sklepach , a wybór ogromny
zachorowałem na formowaną sosnę
tylko kasa nas wczoraj powstrzymała
ale kupiliśmy parę roślin do zaplanowanego zakątka i powoli zmienia on swoje oblicze
jeszcze tylko elektrownia musi odłączyć przewody i będzie można zlikwidować słup

Pomysł na ogród 10:57, 24 sie 2013

Do góry
dorotka_z napisał(a)
Pięknie! I widzę, że wgłębnik gotowy. Można prosić więcej zdjęć wgłębnika

jest jeszcze nie skończony , ale proszę :

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 10:48, 24 sie 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)

Aleeeee widoczek Piękne zastawienie... Pozdrawiam
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 10:35, 24 sie 2013

Do góry
A tu na pierwszym planie klon japoński shirasawanum 'Aureum'

Hortensja 'Pinky Winky'

I moja kolejna doniczkowa kompozycja rozchodników

Tawuła w towarzystwie jałowca procumbens 'Nana' - nareszcie moje ciężkie granitowe schody zostały lekko zmiękczone I o to chodziło

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 10:26, 24 sie 2013

Do góry

Ciekawa roślinka, Tułacz pstry 'Chameleon', czyli Houttuynia cordata 'Chameleon'

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 10:19, 24 sie 2013

Do góry
Witam Was w słoneczną sobotę Kilka nowych fotek

Gdzieś na końcu świata... 10:02, 24 sie 2013

Do góry
Normalnie popadam w samozachwyt i jestem monotematyczna ale uwielbiam tą moją Dalie a nawet nie wiem jak się zwie. Jest już prawie w pełniej krasie a średnica jej wynosi ok 27 cm tuż obok mój Słonecznik van Gosia samosiejek hihihi normalnie kocham te odcienie zółci i zapach jesieni w powietrzu.

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 09:34, 24 sie 2013

Do góry
martika napisał(a)

DZięki....i taka wysokosc by mi odpowiadała przd moim murem...a wszyscy namawiaja na Gracillimusa

Ale zobacz jak marnie wygląda z lawendą (swoją drogą bardzo słabą u mnie w tym roku). Kolory się mocno zlewają...

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 09:30, 24 sie 2013

Do góry
Ewa4 napisał(a)
Bardzo ciekawe masz plany .Podglądam u Ciebie czy masz brzozę tą szczepioną ja dziś kupiłam i nie wiem z czym ją posadzić może masz jakiś pomysł.

A mam
Pod nią mam tuje i trawki. Wcześniej za nią stała ławka ale została przeniesiona i dosadzam tam aktualnie hortensje, pociągnę dalej trawki, a przy siatce muszę jeszcze dokupić jakieś wyższe już szmaragdy.

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:29, 24 sie 2013

Do góry
Sebek napisał(a)

Trochę je pogięło po deszczu, ale kwiatki nie złamane Jedynie ściąłem kilka kosiarką

Cudnie Pozdrawiam
Piaskownia na zakręcie 09:05, 24 sie 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Ewo, a jak się filcuje wełnę?

Musisz mieć specjalną wełnę do filcowania. Niestety nie mam już takiej, wszystko wyrobiła i specjalną igłę oraz gąbkę. Ja filcuję na zwykłej gąbce, ta specjalistyczna jest droga.

Są dwie techniki filcowania. Na sucho ( i to jest ten zestaw) i na mokro. Ważne jest jak rwiesz i układasz wełnę. Nie bardzo potrafię to opisać, ale na pewno na necie znajdziesz filmy instruktażowe. Ja filcuję na sucho a potem obrabiam na mokro w ciepłej wodzie z mydlinami. Ja już element masz ufilcowany to w takiej kąpieli dopieszczasz go .

Można nadawać różne kształty

Rododendronowy ogród II. 08:40, 24 sie 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Bogdziu przesyłam 1500 serduszek na 1500 stronkę, cieszę się, że z oczkami lepiej, ale oszczędzaj się pozdrawiam

Aniu dzięki za serducha , to fajna roślinka. Miłego dnia życzę.
Rododendronowy ogród II. 08:38, 24 sie 2013

Do góry
Justyna napisał(a)
Bogdziu kochana, niech wstrętne choróbsko szybko idzie precz, już niedługo sezon robienia ptaszkowych zdjęć, a do tego potrzebne są oczka w najlepszej kondycji.
Zostawiam Ci młodego grubodzioba w kielichowcu wonnym. Upolowałam go w Wojsławickim arboretum

Serdecznie

Justynko piekne zdjęcie i niespotykane połączenie. Kielichowiec i grubodziób , wspaniałe. Dzięki za to zdjęcie , wielka i miła niespodzianka. Pozdrówka serdeczne dla Ciebie.
Blaski i cienie nowego życia 03:19, 24 sie 2013

Do góry
Danusiu- właśnie nad ziemią muszę ciągle pracować bo rozrost roślin jest niezadowalający, ta horti to 3 krzaki razem i powinny tworzyć już kępę dwa razy większą ale wszystko przed nimi. Zobacz u Sebka...ostatnio się nie wyrabiam z pracami za to pogoda mi sprzyja temperaturowo

Madżenko-pytałam u Ciebie czy horti MM. pachną a decyzja pewnie ostateczna zapadnie wiosną bo już w tym roku nic nie kupuję oprócz cebulowych. A tak a propos kiedy kupować a kiedy sadzić cebule

Marzenko-bukszpany mi się zawsze podobały zachwycałam się ostatnio tym okazem

i miałam bukszpany w swoich marzeniach, nie przypuszczając że się nieoczekiwanie spełnią dziesięciokrotnie
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 01:24, 24 sie 2013

Do góry
o patrz jaka tu cudna łąka (co prawda angielska), ale do Twojego domu i klimatu ładnie by pasowała:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2733-blokersi-w-ogrodzie?page=19
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 01:17, 24 sie 2013

Do góry
kachat napisał(a)

To miejsce w lewym dolnym rogu, co zaznaczyłaś kółkiem, to ta "rabata" (jeszcze rozkopana):

o jakie słońce tu piękne! Nie szkoda Ci na tuje?
chyba horti widzę
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 01:11, 24 sie 2013

Do góry
A to co mi wyszło

A- łąka kwietna (musicie ziemię poprawić)
B- tu niech bedzie RH+azalie+ paprocie może+ może zurawki spod sosny+tawulkę chińską
C- tu bym bylinówkę robiła i wywaliłabym w diabły jałowce płożące (jeśli masz kupione, to przerzuciła przy ścieżce za hamakiem) , a ze względu na słońce dała róże boniki

Przy hamaku wywaliłabym te zurawki, one tam w ogle nie pasują. Dałabym wyższe parzydła leśne, nie wiem, czy sadzcom by tu odpowiadało, ale sprawdziłabym i koniecznie paprocie, może właśnie słoneczniczki. Aby odgrodzić się dalabym tuje słoneczne jakieś (golden europe, sunkist, Aurescens), pod nimi paprocie (przed ścieżką, po drugiej stronie byłaby łąka kwietna). Scieżkę wysypałabym zwirem i zakręciła z nią pod hamak. tak samo wysypałabym ścieżkę przy kratce

pod tarasem poprawiałbym ziemię i dałabym trawy w bylinówce, hortensje, róże boniki, fairy, floksy, sadźce, serduszki, przetacznik, rdest, dzielżany, moze jakieś tuje typu globe, krzewuszkę cudowną, może bzy koralowe

a co to te czarne 3 kółka przy kratce?
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 00:58, 24 sie 2013

Do góry
No właśnie trawnik musi być tam, gdzie jest.. Tymbardziej, że w cieniu pod sosnami to już w ogóle byśmy się skatowali próbując go jakoś utrzymać.

To miejsce w lewym dolnym rogu, co zaznaczyłaś kółkiem, to ta "rabata" (jeszcze rozkopana):

A ta fala trawnikowa po lewej stronie domu to to miejsce:

^ Tutaj myślałam by obciąć róg trawnika (ułożyłam kamienie ) na rabatę, a na powstałej trawnikowej fali dać parę płaskich kamieni i zrobić ścieżkę przez trawnik, bo ciagle tamtędy chodzimy.

Ten trawnik najdłuższy wzdłuż ścieżki przed domem to musi zostać, ale można go trochę zmodyfikować

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 00:43, 24 sie 2013

Do góry
Krzewy róż też mi się rozrosły.

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 00:43, 24 sie 2013

Do góry
Jabłuszko rajskie które widać nie przetrwa zimy więc będzie do wyrzucenia Nie przetrwa bo juz zaczyna więdnąc i całe się rusza tak jakby coś zjadło mu korzenie Właściwie to ono tu nie pasuje i tak jakby samo wiedziało jak zakończyć swój pobyt Myśle że to sprawka mrowiska bo pełno tam mrówek troszkę mi go żal ale szat nie rozdzieram .
[b] A to moja phantom kwiaty ma ogromne i jest nadzwyczaj zdrowa i pomysleć że wygrzebałam wiosną kikuty stojące gdzieś głęboko ukryte w trawie posadziłam je w tym miejscu a ona zrobiła się cudna własciwie aż 4 szt miały taką przeszłośc i wszystkie pięknie odrosły Tylko jedna nie kwitnie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies