Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Mój ogród - trudne początki - Paula 12:44, 06 paź 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Jestem, a fotek brak Czekam cierpliwie

Czasu mi brak jeszcze dziś przyjeżdżają rodzice a mój ojciec ostatnio jak był to nie miałam ani jednej roślinki na placu więc teraz nie wiadomo za co się brać bo chcemy zrobić dobre wrażenie

Dziewczyny właśnie zamawiam trawy bo jak widzicie u mnie tylko główne nasadzenia i teraz planuje pouzupełniać rabatki trawami ale potrzebuje ich sporo i chce dzielić to co kupię i tak się zastanawiam jak bym je podzieliła do doniczek i przezimowałam w pomieszczeniu? Boje się żeby mi przez zimę nie przemarzły?

oto wstępna lista :
3szt Miscanthus sinensis "Giganteus’
4szt Stipa tenuissima 'PONY TAILS'
4szt Ophiopogon planiscapus 'Niger'
3szt Miscanthus sinensis Giraffe
2szt Carex caryophyllea 'The Beatles'
2szt Hakonechloa macra Aureola
2szt Imperata cylindrica Red baron
3szt Pennisetum alopecuroides
5szt Spartyna grzebieniasta
5szt Mozga trzcinowata

I tak sobie myślę że podzielę na 2/3 sztuki z doniczki, wiosną dokupię drugie tyle i będzie ok. Dopiero wiosną bo nie chce mojego M narażać na zawał bo jeszcze w tym tygodniu jedziemy do szkółki po hortensje dzwoniłam wczoraj i nawet fajną cenę mi powiedzieli, podobno ładne gęste po 70cm po kilka/kilkanaście kwiatów zobaczymy co zastane są np bobo, pinky winky, magical fire i limelight(tym mam juz 4 więc chyba odpuszcze kolejna)
Róża "Chopin" 10:48, 06 paź 2015

Do góry
Słuchajcie, kupiłam trzy Chopiny. W jakiej odległości od siebie powinnam je posadzić? Raz piszą że 40 cm, raz że 1,5m... To duże widełki.
I czy ktoś mi podpowie czym mogłabym ją podsadzić? Lawenda odpada...chyba żeby biała? Szukam tak naprawdę czegoś albo tylko zielonego albo kwitnącego na biało wtedy kiedy róża będzie miała przerwę. Chcę ją dać na nową biało -zieloną rabatę. Po drugiej stronie będą jaśminowce podsadzone bukszpanem...tylko tyle na razie wiem Nie mam doświadczenia z białą kocimiętką ale jak oglądam obrazy w sieci to ona tak nie bardzo się prezentuje. Czego można by było użyć? A może po prostu stipa?
Ogród na glinie 09:22, 06 paź 2015

Do góry

i teraz myślę, by dać im do towarzystwa nieco z tyłu od linii rabaty, po obu stronach kuli czerwone tulipany takie:

a w stipę może fioletowe czosnki?

cebule byłyby tu tymczasowo - do wykopania, bo i stipa jest tymczasowo
będzie przedłużany żywopłot i rabata
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:52, 05 paź 2015

Do góry
Wiosną najlepiej. Ze stipa nie pomogę bo jeszcze nie mam. Czytałam, że czasem zimuje, ale to loteria trochę.
Dziś już głowa mi pęka. Nic mądrego nie wymyślę.
A te rozplenice to do tych róż i rozchodników jeszcze chciałaś? czy gdzieś indziej?
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:48, 05 paź 2015

Do góry
Ale z tego co wiem to stipa przy mroźnej zimie nie ma szans dlatego żal mi nie zaopiekować się tymi maleństwami
Wogóle dziś dopadło mnie przerażenie, że dalej nie wiem co posadzić z czosnkami
Napewno dam rozchodniki ale chciałabym też rozplenice tylko znów boję się buszu w sensie misz maszu, pod rządek ją sadzić ? i kiedy można ją dzielić, lepiej wiosną, prawda ?
Tu ma być ogród :) 21:45, 05 paź 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Myślałam, że źle widzę, jak napisałaś, że stipę chcesz wywalać. Dobrze, że dziewczyny cie od tego odwiodły.

Odwiodły skutecznie, ogólnie rabata do poprawki, ale zgodnie z sugestiami stipa zostaje.
Kiedy ja będę mieć tą umiejętność widzenia do przodu? Na razie przesadzanie chyba mi pisane
Tu ma być ogród :) 21:39, 05 paź 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
Hura stipa uratowana
Miało być więcej zdjęc po całości i ze zbileniem pergoli! - upierdliwa jestem

Pięknie masz

Obiecuję dorzucę w najbliższych dniach
Ostatnio prac w ogrodzie było sporo, ale głównie zasilałam kompostownik - powoli wygrzebuję się z chwastów.

Tu ma być ogród :) 21:34, 05 paź 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Czadowa inspiracja z szałwia, stipa i kocimiętką

O kurcze.Madzenka to super ujęła- czadowa!!
Świetna ta rabata.Ummm aż będzie mi się śniła
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:29, 05 paź 2015

Do góry
Z przodu "obwódka" z kostrzewy
Potem rozchodniki z różami. Niekoniecznie musisz krzaczek rozchodnika, krzaczek róży. Możesz mieć większe plamy rozchodnika.... Albo tyle rozchodnika ile mniej więcej róże zajmują.
W za nimi, jakby na zakładkę, stipa.

???

Ja to jak mam wykopane rosliny to jeszcze zawsze nimi suwam w te wewte bo wtedy najlepsze pomysły przychodzą
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 20:56, 05 paź 2015

Do góry
Śliczne hortensje jeszcze masz i te marcinki

Stipa chyba rosnie wyższa niż Twoje róże... Nie wiem, czy mi się zdaje, czy kiedyś pisałaś, że lubisz w rządkach sadzić Moglyby być rozchodniki na przemian z różami, przeplecione stipą?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:00, 05 paź 2015

Do góry
Jeja jaki trawniczek! Zieloniutki i równy jak stół!
I stipa z jeżówami świetnie wygląda
Ogród Mirelli 18:37, 05 paź 2015

Do góry
A taką przesyłkę otrzymałam dzisiaj od Ewuni - stipa do wyskubania nasionek. Ewunia dziękuję Moja pierwsza stipa. Mam nadzieję, że wyrośnie

Tu ma być ogród :) 18:27, 05 paź 2015

Do góry
Czadowa inspiracja z szałwia, stipa i kocimiętką
Tu ma być ogród :) 12:03, 05 paź 2015

Do góry
Hura stipa uratowana
Miało być więcej zdjęc po całości i ze zbileniem pergoli! - upierdliwa jestem

Pięknie masz
Tu ma być ogród :) 10:48, 05 paź 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
A moze wyzsza szalwie np caradonne daj tam gdzie zaslania ja stipa ??? Mi sie podoba

A wiesz, że Ty masz rację, wyższa szałwia chyba załatwiłaby sprawę.
A przy okazji pytanko, czy Twoja po obcięciu podczas drugiego kwitnienia była tak samo wysoka?

Bo moja właśnie niższa... tyle, że ja nie mam pewności, że to co mam to Caradonna.

A tu fajna inspirka ze stipą, Caradonną i kocimiętką Walker's Low

Mój ogród nad rzeką... 23:43, 04 paź 2015

Do góry
Admete tak myślałam na początku. Poszukam jutro w necie inspiracji i pokaże Wam jaki efekt chcę osiągnąć. Generalnie kulkowisko poprzerastane jakimiś bylinami i stipa albo inna trawka.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:40, 04 paź 2015

Do góry
justajusta napisał(a)

A co to za trawa na drugim zdjęciu?

Stipa
Walczę z ogrodem :) 20:21, 04 paź 2015

Do góry
Obok niebieskich jest kostrzewa leśna. Stipa - rozsiewa się sama albo .. zimuje (jak moja ostatniej zimy).
Haha.. z przodu mojego domu jak pewnie widziałaś na razie jest .. klepisko.
Co do olbrzymiego ... nie wiem. Mam sporo miejsca, niech się na razie rozrasta. Kagańca na niego nie zakładałam. Zobaczę. Do małych ogrodów pewnie nie jest polecany.
Mała Eleczka 10:34, 04 paź 2015

Do góry
malkul napisał(a)
takim nożem kancikujesz?

stipie to we wszytskim do twarzy

Taki miałam akurat pod ręką

Masz rację. Stipa do wszytskiego.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 20:07, 03 paź 2015

Do góry
Spac mi nie daje ta...

niewiele widac na tym zdjęciu z góry więc jedziemy od lewej strony

Tu jest hacuro z która juz nie miałam bladego pojecia co zrobic to wyladowała na końcu (ale ma krzywy pieniek... musze cos z tym zrobić...)... pod nią Evergold, szałwia Sensation Deep Blue i 3x Admiration...

...dalej znów Evergold, za nimi 3 szałwia SDB (bo tyle mi zostało )i 3 żurawki Peppermint Spice (tez tyle mi zostało ). Z tyłu 3 wisnie Amanogawa posadzone w trójkącie...

... 1 metr od wiśni zaczyna sie szpaler z miskantów Ferner Osten (5 szt.), z przodu dla osób dobrze widzących 2 róże Artemis...

... i tu sie juz zaczyna bałagan...
opisze tylko rosliny które na 99% (cóz za asekuracja ) zostaja na miejscu
Przed miskantami rośnie róża Heritage i ten mały rózowy kwiatek to Leonardo da Vinci.
Stipa i spora kepa orlika do przesadzenia, jak i cała reszta...

... na dwóch metalowych stelażach druga Heritage (w jednym rzedzie z miskantami, metr od nich), obok tegoroczna The Bishop, dalej na prawo ogromna A Shropshire Lad.
Z przodu jest jeszcze Rose de Rescht (tam gdzie ten wystający kikut od wody)

Ten duzy stelaż to własnie A Shopshire Lad (a właściwie 2 szt...)
Za żywopłocikiem bukszpanowym rozplenica hameln z Matroną
Kupa po prawej to trawa do ściółkowania
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies