Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Metamorfozy ogrodowe 15:35, 05 sie 2013

Do góry
Metamorfozy ogrodowe 15:33, 05 sie 2013

Do góry

Dalsy ciąg wdłuż płotu.Trawka już jest lepsza
Metamorfozy ogrodowe 15:30, 05 sie 2013

Do góry

I po -------przemyśleniu .
Metamorfozy ogrodowe 15:26, 05 sie 2013

Do góry

Przed 2012 r
Metamorfozy ogrodowe 15:24, 05 sie 2013

Do góry
Dzięki OGRODOWISKU zachodzą zmiany u mnie też. Przed
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 14:50, 05 sie 2013

Do góry
MuSzka, witaj! Derenie na zdjęciach piękne, szczególnie ta fotka z brzozami mnie zauroczyła Mamy już gdzieś tam pod płotem 3 derenie posadzone, ale jakoś nie byłam do nich przekonana... Ale po waszych zachwytach spojrzałam na nie przychylniejszym okiem i teraz nie mogę się doczekać, gdy do mnie kolejne krzaczki przyjadą Już mam miejscówkę jedną wybraną - rozświetlą najciemniejszy zakątek "ogrodu" Oprócz tego kąta pewnie jeszcze w różne inne miejsca je poupycham, jak sama zauważyłaś - miejsca ci u mnie dostatek

Tu widać (albo i nie ) dwa dereni różnych odmian - z lewej za kamieniem obok przyszłego, ekhem, skalniaka, i gdzieś z prawej strony z tyłu

Byliny sadzę, aby coś kwitło w tym lesie... Z krzewów kwitnące latem są tylko hortensje, a reszta ozdobna z liści. Nie mamy prawie słońca na działce, więc pozostają tylko hurtowe ilości funkii, żurawek... Poza tym łatwo się je przesadza, co przy moim wiecznym niezdecydowaniu i jeszcze braku zdolności ogrodowych jest olbrzymią zaletą - już nie zliczę, ile razy je przenosiłam z miejsca na miejsce

Z krzewami jest trochę ciężej, dlatego je staram się sadzić dopiero, jak już będę na 100% pewna, gdzie ma być ich miejsce docelowe. Ponieważ zmieniam zdanie co 2 dni, na razie więcej jest u nas bylin niż krzewów Ale wkrótce z pomocą Ogrodowiczan postaram się nadrobić
Słoneczny ogród słonecznej safikey 14:42, 05 sie 2013

Do góry
Anulka napisał(a)
Ja też mam taką nadzieję,że góra ciut powyżej 1 metra i ani ociupinę wyżej
Wcześniej nie miałam żadnych traw ale teraz co robię wchodząc do jakiejkolwiek szkółki to najpierw wyszukuję trawy.
Masz bardzo dużo miejsca u siebie to masz pole do popisu bo możesz i wrzosowisko i rabatę żwirową z trawami i hostowisko założyć,moja działka to tylko 7,5 ara i ogród ma już trochę lat więc u mnie tylko małe dosadzanie,przesadzanie,jedną rabatę tylko zakładaliśmy w tym roku od początku bo wywaliliśmy stare cyprysiki.Ale na wrzosowisko niestety nie mam miejsca już

Anulka rzeczywiście miejsca jest sporo - czuję to czasami w nogach biegając z domu do warzywnika i wracam, bo zapomniałam pazurek, a potem biegnę po konewkę - a kilometry lecą
jest tego 34 ar ale moi mężczyźni chca mieć miejsce do kopania piłki, a może jeszcze kosz wstawią, jest piaskownica, trampolina, basenik, wędzarka i na oszyszczalni tez nie poszaleję, więć te rabaty musze planować za akceptacją wszystkich - jedynie przed domem poszaleję

teraz czekam na kostkę i okaże się gdzie i jak duże wyjdą rabaty przy domu - jesienią i zimą będę planowała więc przód; a teraz małymi krokami poprawiami ogród za domem - właśnie planuje poprawić tę rabatę - czyli zdjęcie włokniny, w środku danie paska niewielkiego z ecobordów i w środku paska wysypanie kamyczkami a po bokach rabaty kora i oczywiście obrzeża.

poza tym powoli na ile mam wolnego czasu zdejmuję włokninę spod żywopłotu z tujami wokół działki, bo zmądrzałam

pozdr
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 14:38, 05 sie 2013

Do góry
Witaj Haniu posyłam ci kwiatka czy to może być dziowanna,rosła sobie w górach nad Dunajcem
System automatycznego nawadniania 14:37, 05 sie 2013

Do góry
Witam wszystkich po raz pierwszy na Forum.

W pewnym poradniku systemu nawadniania wynurzalnego znalazłem informację, że średnica rury doprowadzającej (magistrali) oraz kran końcowy nie mogą mieć średnicy mniejszej
niż 19 mm (3/4"). U mnie niestety jest 1/2", lecz mimo tego przyłącze daje wydatek około 2 m3/h. Ciśnienie w sieci w mojej części miasta (wg informacji z wodociągów): 3,0 - 3,5 bara. Czy przy takich parametrach istnieje szansa na stworzenie poprawnie funkcjonującego systemu nawadniania trawnika?

Poniżej zamieszczam rysunek części swojego ogrodu (wykonany w programie Gardena), na której mam zamiar wykonać nawadnianie (niebieska kropka w lewym dolnym rogu to ujęcie wody). Jeśli chodzi o trawnik to drzewo po prawej stronie to mała 2 metrowa brzoza, natomiast po lewej u góry to 60 cm wysokości krzew).

Poza tym chciałbym umożliwić rozbudowę systemu w przyszłości (do max. 4 sekcji, posiadam jeszcze drugie ujęcie wody w innej części ogrodu). W miejscu ujęcia wody posiadam już wkopaną skrzynkę pod licznik, zawory, itp.). Interesuje mnie asortyment tylko profesjonalnych firm. Czy mógłbym przy okazji prosić Was o propozycję rozmieszczenia zraszaczy? Kształt trawnika jest dosyć skomplikowany. Jakie dysze Waszym zdaniem powinienem zastosować? Dość często u mnie wieje dlatego nie chciałbym zraszaczy tworzących "mgiełkę".

Dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam!

Piotrek
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:32, 05 sie 2013

Do góry
polinka napisał(a)
Efekty florowitku

Pięknie to wygląda.

A Twoje surfinie to mistrzostwo
Słoneczny ogród słonecznej safikey 14:30, 05 sie 2013

Do góry
kawałek ogrodu 3,5 tygodnia temu

i widok dzisiaj rano

bez włokniny, powiększone rabaty, przycięte krzewy, założone obrzeża - widać zmiany na lepsze - oczywiście dzięki Wam

Słoneczny ogród słonecznej safikey 14:18, 05 sie 2013

Do góry
na środku wrzosowiska rządzi sosna czarna

między wrzosowiskiem a pergolą prowadzącą do warzywnika mąż zasadził dwie brzozy, które przyjęły się i już cieszą oczy,

już nie moge się doczekać, kiedy będą dawały odrobinę cieniu , bo całą działkę namy bez odrobiny dużego drzewa

bażyna czarna idealnie wygląda na ciemnej korze

wrzośce zaczynają kwitnąć

już wkrótce będzie tu mega kolorowo, a z przodu posadziłam sporo koloru czerwonego - ciekawe jaki to będzie efekt

czy wiecie, że przez ostatnie 3 tygodnie zrobiłam na działce więcej, niż przez ostatnie 3 miesiące? !

to się nazywa motywacja
pozdrowienia dla trzymających kciuki

Ogród u stóp klasztoru 14:16, 05 sie 2013

Do góry
Alina powiedz co rośnie na rabacie obok gołębnika.

Wysoka roślina za werbeną po lewej stronie

za tymi trzema "świecami"

Moja działka. 14:14, 05 sie 2013

Do góry
Dziś wróciłam z wczasów ,ale upał,aż się boie iść na działkę co tam zastane,może jedna sucha plama
A to piękne zwięrzątka z kwiatków w Szczawnicy

Słoneczny ogród słonecznej safikey 14:08, 05 sie 2013

Do góry
wrzosowisko już poprawione
bardzo mi się już podoba i można już zrobić kilka zdjęć (choć teraz widzę, że niżej mogłam zrobić obrzeża )

wychodząc za domem na ogród widać już z daleko wrzosowisko

moje roślinki:

miskanty hinto

turzyce ice dance

w oddali widac rabatę żwirową

miodzio
Różaneczniki - choroby i szkodniki 14:02, 05 sie 2013

Do góry
Zauważyłam na moim Rh plamy na liściach poradzicie co to może być?
Zakątek z fioletową ławeczką 13:54, 05 sie 2013
Do góry
Donia72 napisał(a)
Witam ponownie

No siostra różnica kolosalna,niesamowicie urósł winogron
A jaki masz pomysł na tę rabatę pod oknami,nic wczoraj się nie pochwaliłaś
Była dziś w szkółce po korę( nie było już ) i miałam zajechać do Was z pobudką,ale za gorąco..
Może niedoskonały ale..... 13:41, 05 sie 2013

Do góry
Kolejny urodzaj

i niechybnie idzie ku jesieni- wrzosy zakwitają

wrzosowisko do wykończenia- czekam na chłód
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:39, 05 sie 2013

Do góry
Danusiu co to za roślinka? Pani, która ją sprzedawała wiedziała tylko, że nie przezimuje w gruncie. Będę wdzięczna za pomoc. Buziaki

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 13:39, 05 sie 2013

Do góry
no w końcu jestes Hanusia a już mi było smutno buźiam miłego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies