Teraz "okazy"
kiedyś chciałam jałowca uformować w spirale o ja szalona
Tam z przodu domu sa jeszcze 2 świerki chyba je podetne i posadzę rododendrony to strona południowa to chyba będzie ok. Zdradzę że jeden mały już tam rośnie
Tegoroczny nabytek nr 1
pinus densiflora Oculus Draconis
sosna gęstokwiatowa oczy smoka
to jedna z trzech sosen oryginalnie rosnących w Japonii, po japońsku zwie się aka matsu, czyli czerwona sosna (patrz pień (w przyszłośći)
Zdjecia nie oddają jej wdzięku. Nastęnym razem wstawię lepsze z ogrodu japońskiego, dla porównania.
Rabata po liftingu, trochę ją stonowałam, postawiłam na zieleń z domieszką borda i nutą srebra. Paprocie, hakone, rodgersja.
To maleństwo po lewej stronie od pnia to trybula leśna Ravenswing (inspiracja z ChFS)
a dalej
narecznica linearis
cyklamen bluszczolistny i wietlica japońska red beauty
W parku każdy z nas szukał innych wrażeń Mam nadzieję, że nikt nie poczuje się zniesmaczony zdjęciem moich dzieci "poszukujących"..... One po prostu były zauroczone tymi rzeźbami i oszołomione (chyba jak każdy) ich ilością i biegały wokół podziwiając każdą z osobna.
Te rzeźby są niesamowite, każda z nich przedstawia ludzi w różnym wieku, w różnych pozach, zamyślonych, zapatrzonych, rozzłoszczonych i uśmiechniętych, kochających się, młodych i starych. Natomiast ta rzeźba najwyższa, która przedstawia 121 postaci została wyrzeźbiona (o ile się nie mylę) z jednego kawałka.