Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:08, 30 wrz 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Wracajac do tematu stipy , w piatek gosci mam tez bym chciała zeby tak sterczała ..ze niby wiagre mam sypac czy nago pomogrodzie latac ...ale to drugievto juz chyba takiej mocy sprawczej nie ma ....moze Ty przyjedziesz i postawisz ja na nogi ?

kochana ty moja: napluj i wytapiruj

Stipa tajemnica- dziweczyny ja serio nei wiem czemu ona Wam leży a tu stoi, moze kwestia ziemi? nic papu nei dostały w tym roku, nawet na wiosnę azofoski nei było
Ogródek z futrzakami i kamieniami 17:13, 30 wrz 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Pięknie wyglądają te róże w połączeniu z trawą
A ta trawa się nie rozrasta za szybko tzn.nie zagłusza róż?

Narazie nie,większość nie rośnie zbyt szybko,a stipa to raczej jednoroczna u nas,choć moja zeszłoroczna przezimowala.Jak za bardzo się rozszaleją
to przesadze
Tu ma być ogród :) 15:33, 30 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

A mi się też bardzo podoba ... chyba, że chodzi o to, ze stipa późno startuje i będzie pusto przez jakiś czas na rabacie ... no ale są jeszcze cebulowe ale Ty masz tam jeszcze carexy i one ładnie się komponują razem ... jedynie chyba najmniej kolorystycznie pasuje mi tam żurawka

Żurawki jako pierwsze idą z tego miejsca out.
Nad resztą musze myśleć bo Wasze wypowiedzi nie ułatwiły mi podjęcia decyzji
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:10, 30 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Hakone na słońcu nie da rady ... i z nią chyba nie będzie efektu zwiewności ... ale stipa, molinia i sesleria ... hmm ... muszę sie nad nimi zastanowić Chyba u finki można kupić seslerię (a miałabym malutkie zamówienie u niej na szałwię to mogłabym połączyć jedno z drugim)? ... ale stipa też piękna

Dołącze sie z miłka mała ,taka jak ma Irenka
Tu ma być ogród :) 14:41, 30 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

No bo wychodzi na to, że te carexy The Beatles i bukszpany to niepotrzebnie sadziłam - i tak ich niewidać, choć w przypadku bukszpanów koślawców, które może kiedyś staną się kulkami, to nawet lepiej

Tak to od frontu wygląda.

A mi się też bardzo podoba ... chyba, że chodzi o to, ze stipa późno startuje i będzie pusto przez jakiś czas na rabacie ... no ale są jeszcze cebulowe ale Ty masz tam jeszcze carexy i one ładnie się komponują razem ... jedynie chyba najmniej kolorystycznie pasuje mi tam żurawka
Kiedyś będzie tu ogród 14:06, 30 wrz 2015

Do góry
Kasiu co do zgody to zupełnie nie rozumiem, bo bez problemu w tamtym roku zgodzili się na te 30m. Po zmanie przepisów o której donosiła mi Ania (MałaMi) złożyłam wniosek o powiekszenie. Ale teraz chcą jakies dodatkowe ekspertyzy co sie wiąże z dużymi kosztami. Dam sobie spokój.

Ta trawka to nie wiem czy nie bardziej trzcinnik niż stipa, ale po tych wszystkich zmanach w nomenklaturze diabli go wiedzą. Synonimów ma kilka. Ale jest świetna- niewymagająca, zwiewna.
Kiedyś będzie tu ogród 13:50, 30 wrz 2015

Do góry
Jak to nie dostaliscie zgody ? Dlaczego ?
A co to za stipa inna ?
Nasiona stipy, werbeny, jeżówek, ośmiału, carex Bronze Form. 13:47, 30 wrz 2015

Do góry
Zapisuje się, jak coś zostało jeżówka stipa werbena
Tu ma być ogród :) 13:43, 30 wrz 2015

Do góry
Jak wyprawa bukszpanowa dojdzie do skutku w piątek to wrzucę gotową rabatę.

A tymczasem małe porównanie rabaty przed wykuszem - stipa zawładnęła tym miejscem i potrzebowałam 3 miesięcy, żeby stwierdzić, że jednak jej tam nie chcę, w ogóle to chyba szałwię i bukszpany tam zostawię a cała reszta do przeróbki:

09.06.15

30.09.15

Kiedyś będzie tu ogród 13:42, 30 wrz 2015

Do góry
Kasiu one tak się darły, że nie ma wątpliwości że to żurawie.

A w ogródku ... prace ida w ślimaczym tępie.
Rozgarniamy ziemię z wykopów ręcznie (eMuś się śmieje, że zajmie nam to dwa lata). Plus że odrazu mieszam glinę z innymi frakcjami.
Azaliowa w toku- w sobotą przyjeżdża torf. ale muszę przesadzić z tamtąd 3 drzewka- wtedy cyknę fotkę.
Uschło przwdopodobnie większość brzózek papierowych w lasku- choć wiosna pokaże (w tym roku i tak nie kupie drugich).
Nie dostaliśmy pozwolenia na powiększenie oczka, więc dylemat sam sie rozwiązał.
Na pomost zgoda jest, ale nie ma kasy żeby wylać filary, choć pogoda sprzyja.
Kitną trawy- wszystkie oprócz Grazielli.

Calamagrostis brachytricha (Stipa brachytricha)- cudowna trawka.

Kwitną jeszcze hortensje...

i werbena.

A o wschodzie słońca spaceruję z kawką i snuję plany...

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:46, 30 wrz 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

yyyyy to może faktycznie stipa jak dziewczyny proponują, niższa odmiana molinii, sesleria jesienna a może hakone ?https://www.pinterest.com/pin/553450241685137981/

Hakone na słońcu nie da rady ... i z nią chyba nie będzie efektu zwiewności ... ale stipa, molinia i sesleria ... hmm ... muszę sie nad nimi zastanowić Chyba u finki można kupić seslerię (a miałabym malutkie zamówienie u niej na szałwię to mogłabym połączyć jedno z drugim)? ... ale stipa też piękna
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:42, 30 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Wyglądałoby to ładnie, tylko stipa w cieniu słabo będzie rosła, a zawilcom z kolei takie stanowisko odpowiada najbardziej.

Muszę doczytać jak sobie ze słońcem radzą zawilce
"W kolorze blue" 12:39, 30 wrz 2015

Do góry
Spoko...teraz jej się bedzie stipa wysiewała...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:26, 30 wrz 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

W stipie miałam jezowki rok temu i absolutnie to polaczenie sie długookresowo nie sprawdza. Stipa zdominowła jezowki, ktore mi zanikały. Dopiero po wykopaniu stipy jezówki wypusciły piekne zdrowe liscie i zaczna w tym tygodniu kwitnąć.....
Sesleria nie jest tak ekspansywna . Dlatego u mnie teraz Green Jewel będzie w sesleri. To takie nieoczywiste rozne zielone kolory

Dzięki za inspiracje.. jednak tych traw to ja nie widzę z tego samego powodu co stipy i jeżówki u Ciebie..

Piwonie mają piękne liście.. ale piękne są wtedy kiedy zdrowe, a zdrowe jak nic na nich nie leży. Inaczej łapią grzyba. Jednak piwonie w tle, a z przodu jarzmianki i trawy.. hmmm warto to przeanalizować. Szczególnie, że u mnie jarzmianki po przekwitnięciu dostają brzydkie liście.. i jedyny rozsądny ruch to nożycami przy ziemi..

I pytanie z innej beczki.. żywopłotki z bukszpanu tniesz nożycami ręcznymi, czy elektrycznymi. Ja się poddałam.. kupiłam małą spalinówkę.. ręcznymi nie wyrabiam ... i ręcznymi coraz trudniej zrobić równą płaszczyznę. U Ciebie są takie równe, aż miło popatrzeć. Wiem, wiem kiedyś był karton i nożyce, ale to było 2 lata temu??
Nasiona stipy, werbeny, jeżówek, ośmiału, carex Bronze Form. 11:02, 30 wrz 2015

Do góry
stipa i carex poproszę
Nasiona stipy, werbeny, jeżówek, ośmiału, carex Bronze Form. 10:55, 30 wrz 2015

Do góry
Jak na razie aktualizacja:

Paulina_ns - nasionka pełny pakiet (?)

Frezja - pełny pakiet (?)

Jankosia - carex

Chell - stipa, carex ,

Kamilnowicki - stipa i carex

JulkaAd - werbena, stipa ,carex

Mania0 -werbena, stipa, carex, jeżówka,

Bacha2224 - stipa,werbena i carex

as226 - werbena, stipa , jeżówka

Jankosiu - w grudniu popakuję i się do Was odezwę - wtedy podacie mi na pw adresy wysyłkowe, na razie ogarnijmy to w wątku bo jak będę miała multum wiadomości na pw to się w tym zamerdam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:30, 30 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Za się nie zmieszczą ... zostaje mi przed

yyyyy to może faktycznie stipa jak dziewczyny proponują, niższa odmiana molinii, sesleria jesienna a może hakone ?https://www.pinterest.com/pin/553450241685137981/
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:16, 30 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Wyglądałoby to ładnie, tylko stipa w cieniu słabo będzie rosła, a zawilcom z kolei takie stanowisko odpowiada najbardziej.

A ja myślałam, że zawilce i w słońcu i w półcieniu dobrze rosną (zresztą pani tak mówiła) ... mam tam w sumie więcej słońca ... znowu coś nie tak zrobiłam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:14, 30 wrz 2015

Do góry
Krys napisał(a)
Przed zawilce stipa

Myślałam o stipie bo jest zwiewna ... ale nie wiem czy przy świerku mi pasuje
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:52, 30 wrz 2015

Do góry
Krys napisał(a)
Przed zawilce stipa

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies