Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

oliwka 11:30, 30 wrz 2015

hej Madżen, proszę pilnie o pomoc "trawiastą" - dostałam masę traw na balkon i nie wiem czy przeżyją, zajrzysz do mojego wątku balkonowego please ????
AnaAn 11:48, 30 wrz 2015

Janka, u mnie Comte dorasta do ok. 1m. Herzogin, jak każda inna też ma przerwę w kwitnieniu. Najbardziej jednak podobałoby mi zestawienie z Maid Marion – z uwagi na formę kwiatów. W każdym razie zimne róże
Ewik 11:56, 30 wrz 2015

Co myslicie o lavender Ice do herzogin? Mała, zdrowa,chetnie kwitnąca, dobrze radzi sobie na słońcu. U mnie na totalnej patelni.
Mala_Mi 12:26, 30 wrz 2015

Madzenka napisał(a)

W stipie miałam jezowki rok temu i absolutnie to polaczenie sie długookresowo nie sprawdza. Stipa zdominowła jezowki, ktore mi zanikały. Dopiero po wykopaniu stipy jezówki wypusciły piekne zdrowe liscie i zaczna w tym tygodniu kwitnąć.....
Sesleria nie jest tak ekspansywna . Dlatego u mnie teraz Green Jewel będzie w sesleri. To takie nieoczywiste rozne zielone kolory

Dzięki za inspiracje.. jednak tych traw to ja nie widzę z tego samego powodu co stipy i jeżówki u Ciebie..

Piwonie mają piękne liście.. ale piękne są wtedy kiedy zdrowe, a zdrowe jak nic na nich nie leży. Inaczej łapią grzyba. Jednak piwonie w tle, a z przodu jarzmianki i trawy.. hmmm warto to przeanalizować. Szczególnie, że u mnie jarzmianki po przekwitnięciu dostają brzydkie liście.. i jedyny rozsądny ruch to nożycami przy ziemi..

I pytanie z innej beczki.. żywopłotki z bukszpanu tniesz nożycami ręcznymi, czy elektrycznymi. Ja się poddałam.. kupiłam małą spalinówkę.. ręcznymi nie wyrabiam ... i ręcznymi coraz trudniej zrobić równą płaszczyznę. U Ciebie są takie równe, aż miło popatrzeć. Wiem, wiem kiedyś był karton i nożyce, ale to było 2 lata temu??
Zagajanka 14:29, 30 wrz 2015

Ewik napisał(a)
Co myslicie o lavender Ice do herzogin? Mała, zdrowa,chetnie kwitnąca, dobrze radzi sobie na słońcu. U mnie na totalnej patelni.

jak na moj gust troche nie ten odcien i nie ten ksztalt kwiatka.

Jako ewentualne polaczenie z Herzogin moze jeszcze Pomponella? Niemka, jakby nie patrzec nie za duza, nie za ciemna, kulista, calkiem zdrowa...
AnaAn 14:55, 30 wrz 2015

To samo połączenie przyszło mi do głowy - z Pomponellą będzie super; ten sam typ kwiatka, ciemniejsza i niezbyt różniąca się wzrostem
Ewik 15:10, 30 wrz 2015

Pomponella nie będzie za duża? Potrafi spora wyrosnąć.
AnaAn 15:17, 30 wrz 2015

Jeśli się ją posadzi za Herzogin, będzie fajnie; obie będą widoczne.
Ewik 15:36, 30 wrz 2015

AnaAn napisał(a)
Jeśli się ją posadzi za Herzogin, będzie fajnie; obie będą widoczne.

Za już nie mam miejsca
Pszczelarnia 17:31, 30 wrz 2015

Madzenka napisał(a)

Ja ja widziłam w Zielonym Centrum. Mam jej zdjecie z tego miejsca. Kostrzewa Maire'a

Czy ktoś ma te kostrzewę na forum? Bo jestem ciekawa do jakich rozmiarów w ciagu 2 sezonow dorasta. Czy rzeczywiście szybko osiągnie 125 cm.... Podobno to jest najwieksza i najszybciej rosnąca kostrzewa. Chce ja posadzić jako skarpetę pod grabami na przedpłociu (tam jest zawsze susza od palacego słońca) . Dodatkowo myślę o niej na różance i obawiam się ze 5 szt to za dużo...

Ja mam te kostrzewę od lat. W chwili obecnej ok. 6 - 7 szt. - świadomie nie dzielę. To są olbrzymie kępy. Szybko przyrasta. Na szerokość potrzebuje ok. metra, u mnie ma nawet więcej. Pokażę je.