Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:00, 15 sty 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

Troche historycznie ale ...ta Twoja ożanka to jakas konkretna że taka wysoka? Nie ta sama co pszczółki bo jej na wysokość szałwii ...?

Jednak ciut wyższa niż szałwia. Chyba. To taki typ kwiatka średniego. 40 - 50cm.

Zobacz, że u Ani obok rośnie kocimiętka.

Pszczelarnia 23:35, 14 sty 2016

Do góry
chelll napisał(a)

Pszczelarnia, to urokliwie niebieskie pomiędzy czosnkami jak się nazywa? Twoje zdjęcia jak widokówki, magiczne

Ciemierniki posadzone są w cieniu? Czy może trawy są dla nich parasolem przeciwsłonecznym latem?

Pozdrawiam!

Szałwia omszona. Ale tam też jest bukwica zwyczajna i odmianowa 'Hummelo'.

Moja zasada ciemiernikowa: w lecie cień, w zimie słońce, czyli w towarzystwie traw lub pod krzewami liściastymi. Zawsze w ziemi ze skorupkami jajek.

Spragnieni jesteśmy kolorów i ciepła, to wzdychamy do zdjęć.
Ogrodowe przygody 20:07, 14 sty 2016

Do góry
iwonadm napisał(a)
To szałwia muszkatołowa
Czy dobrze czytałam ze przyjeżdżasz w nasze strony? W sezonie moglibyśmy się spotkać w tej szkółce rożanej

Dzięki, muszę sobie taka wysiać
Przyjeżdżam, ale na Wielkanoc, wiec to raczej jeszcze nie sezon
Ja i mój ogródek, a może ogród 19:40, 14 sty 2016

Do góry
no to co chciałaś berberysy, rozplenice, kulki, jeżówki różowe, niebieskie to myślałam o kępkach szałwi, przetacznik może być trochę za niski, chociaż chyba są gatunki wysokie. Chodziło o to aby jeżówki i szałwia wyglądały z rozplenic na obwódkę wzięłam ciemne żurawki, ale jakoś za ciemno wyszło to posadziłam Ci trawki a i kulki to inaczej bo ja je tylko tak rzuciłam
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 12:57, 14 sty 2016

Do góry
Agania napisał(a)

Wiem, wiem, ze dużo tego kochamy...rabata jest bardzo wąska, to weź pod uwagę, do seslerii pasuje lawenda, szałwia, rozchodnik, przywrotnik i te kolory pasują do tulipanowca jak ulał, sama zobacz

zrezygnowałabym z miskantów i rozplenic, na rzecz trzcinników, bo bardziej tutaj pasują

no sliczne zestawienia z tą lawendą

ale to wlasnie ta jesienna ktorej kolo mnie nie ma akurat

a nie wiem jak sie ma do niej ta heufleriana ? ...

trzciniki mam: karl f. , krotkowłosy i 1 szt overam
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 12:14, 14 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

nie widzizlam jej, tu na forum popularna jest jesienna a kolo mnie w szkolce jest tylko caerulea i heufleriana
nie mam o nich zielonego pojecia

a palibiny kocham i krzaczki i na pniu i wszystkie

no i ten lilak Josiki....i jeszcze liście ma śliczne

Wiem, wiem, ze dużo tego kochamy...rabata jest bardzo wąska, to weź pod uwagę, do seslerii pasuje lawenda, szałwia, rozchodnik, przywrotnik i te kolory pasują do tulipanowca jak ulał, sama zobacz
https://www.google.pl/search?q=sesleria&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjS4ez8lKnKAhWJHxoKHcSrBA8Q_AUIBygB&biw=1906&bih=914#tbm=isch&tbs=rimg%3ACZiBiOSCtS8mIjjPYrd0nyb_1Kqjxbl4mIte22MS_1n44IMeNAjLwPmH-f7FsbIQ6pnp428h-KWRt7dlkG2VQtwA5nFioSCc9it3SfJv8qEexk4hjyiGT7KhIJqPFuXiYi17YRqkjWDV2XUyIqEgnYxL-fjggx4xGSX1rzaOneRioSCUCMvA-Yf5_1sEeX_19f8UJ33vKhIJWxshDqmenjYRTflcpsELq7IqEgnyH4pZG3t2WREGl2L39aBkbCoSCQbZVC3ADmcWEVgvOWGS99h8&q=sesleria&imgrc=BtlULcAOZxb07M%3A

zrezygnowałabym z miskantów i rozplenic, na rzecz trzcinników, bo bardziej tutaj pasują
Ogrodowe przygody 11:07, 14 sty 2016

Do góry
To szałwia muszkatołowa
Czy dobrze czytałam ze przyjeżdżasz w nasze strony? W sezonie moglibyśmy się spotkać w tej szkółce rożanej
Pszczelarnia 22:36, 13 sty 2016

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Co jedno poletko to piękniejsze, ile Ty ich już masz?

Poletka bylinowe - zestawienie dla Agaty.

1.Rabata bylinowa "do strumienia" strona prawa i lewa.
Składa się ze wszystkich możliwych bylin: szałwie, łubiny, czosnki, bodziszki, rozchodniki, pysznogłówki, penstemony, kosaćce syberyjskie, jarzmianki, dzwonki skupione, rdesty, krwiściągi mikołajki i przegorzany, kłosowce, sadźce,floksy, jeżówki, tojady, liatrie, wilczomlecze, rozchodniki. Piwonia jest i sasanki na brzegu. Dalej ostróżki i kilka róż orz przetacznik 'Christa'.

Z traw miskanty, sesleria jesienna, rozplenice.

2. Rabata "wstęga" wzdłuż strumienia. Za żywopłotem grabowym, ma 30 m długości. Jej cechą charakterystyczną są kolory (czerwony, pomarańczowy, żółty, el. białego). Kwiaty to: liliowce, niskie róże, rumiany, jeżówki, trytomy, dzielżany, kukliki, przywrotniki, rozchodniki, punktowo piwonie, montbrencje, oregano, koper. Trawy to seslerie, miskanty, rozplenice, trzcinniki, kostrzewa Maire'a. Charakter łąkowy.

3. Rabata różana. Róże a z traw: rozplenice, prosa, perłówki.
Tutaj w tym roku będzie robiony porządek z bylinami towarzyszącymi różom.

Taka kolorystyka.

4. Kwiaty jednoroczne generalnie rosną w zielniku/warzywniku (cynie, dalie, astry, mieczyki, kosmos, szałwia jednoroczna, tytoń).

Ogród w cieniu brzozy 18:59, 13 sty 2016

Do góry
laurowisnia napisał(a)

Na tej rabacie trochę tego jest, trawy, agastache, rozchodniki, jarzmianki, orliki, bodziszki, ożanka, driakiew, jeżówka biała, szałwia Plumosa, penstemony, nawet goździk kartuzek, czyściec wielkokwiatowy, czosnki, gipsówka, może o czymś zapomniałam.

Rabatka wypisz , wymaluj w moim typie
Ogród w cieniu brzozy 13:56, 13 sty 2016

Do góry
Renia, za niskie, dzięki.

Mały Ewo, mały, chcę takie poletka jak u Ciebie. Jest 10arów.
Ta róża to White New Dawn.
Ja lilii już nie kupuję bo brak miejsca, wybieram byliny lub róże czy trawy.
Choć nowy katalog dostałam i dumałam nad dwiema.
Na tej rabacie trochę tego jest, trawy, agastache, rozchodniki, jarzmianki, orliki, bodziszki, ożanka, driakiew, jeżówka biała, szałwia Plumosa, penstemony, nawet goździk kartuzek, czyściec wielkokwiatowy, czosnki, gipsówka, może o czymś zapomniałam.

Ogród w cieniu brzozy 11:20, 13 sty 2016

Do góry
Gosia, kocimiętka jest, rozchodniki będą bo są tam, jarzmianki, coś na skraj białego potrzebuję, może szałwia tylko biała ale wolałabym coś z kwiatami jak jarzmianki później kwitnące.

Orlik dla Renaty, na pierwszej fotce za mocny kolor wyszedł.

Przy szukaniu na takie fotki trafiłam.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:16, 12 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A wiesz, że tam dalej zaczyna się różowa szałwia?

A niby skad?
Ty chyba Reniu masz ubaw z tej naszej walki nad ta Twoja rabata.a w glowie masz pewnie gotowy plan
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:14, 12 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Moze wlasnie w ten trojkat po prawej stronie kola

A wiesz, że tam dalej zaczyna się różowa szałwia?
Tu ma być ogród :) 10:36, 12 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

tulipany i szałwia...
A może jeszcze weźmiesz pod uwagę bergenię (jest zimozielona i kwitnie) ... nie musisz wtedy tulipanów

Bergenia rośnie duża, zabrałaby mi tam za dużo miejsca.

Szałwii nie mówię nie.

A co do cebulowych, no to pewnie z roku na rok bedzie ich tam przybywać.
Nie wiem czemu, ale jakoś tam widze żółty i pomarańczowy kolor, więc może krokusy i botaniczne niskie tulipanki.
Tu ma być ogród :) 10:18, 12 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

tulipany i szałwia...
A może jeszcze weźmiesz pod uwagę bergenię (jest zimozielona i kwitnie) ... nie musisz wtedy tulipanów
ja też mysle o bergenii u siebie dać jako obwódkę, ale mam jedną sztukę, którą chyba będzie trzeba podzielić
Tu ma być ogród :) 10:13, 12 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Myślałam o lawendzie, ale wszystkiego upchnąć się nie da.
I zimozielone by się przydało i kwitnące, a miejsca mało no i zatraci się ten minimalizm, który miał tam obowiązywać.
Ale napisz co kwitnącego Ci przyszło do głowy?

tulipany i szałwia...
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 09:19, 12 sty 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)

O tak, będzie udane, bo u mnie szałwia łąkowa z żółto kwitnącym jarmużem ładnie wyglądała, ale pietruszka... ja nie wiem, kiedy ona kwitnie - nie później?

Sprawdziłam na zdjęciach to jest różnica 15 dni więc wszystko jest możliwe
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 09:01, 12 sty 2016

Do góry
ryska napisał(a)
Też piekę, tylko że kompost, bo właśnie w nim sieję nasionka. Czekam też na moje pierwsze w życiu kwiaty jarmużu. Będą zdobić razem z kwiatami szałwi lekarskiej i pietruszki. Jak myślisz udane to trio?

O tak, będzie udane, bo u mnie szałwia łąkowa z żółto kwitnącym jarmużem ładnie wyglądała, ale pietruszka... ja nie wiem, kiedy ona kwitnie - nie później?
Tu ma być ogród :) 23:20, 11 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja werbenę będę sadzonkować w tym roku. miałam sadzonkę od Małej Mi i o miesiąc szybciej wystartowała. Zdążyłam przed mrozami zabrać 5 krzaczków do domu.
Niesamowicie się stipa i szałwia rozrosły

Czytałam, że będziesz podejmować taką próbę, pewnie wyjdzie wcześniej niż z siewu.
Ja w garażu trzymam Vertigo i dwie trawki Uncinia Rubra, mam nadzieję, że tych roślin nie uśmiercę, bo w zeszłym roku po takim garażowaniu za szybko wyniosłam do hartowania klonika palmowego i nie przeżył.
Tu ma być ogród :) 20:29, 11 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja werbenę będę sadzonkować w tym roku. miałam sadzonkę od Małej Mi i o miesiąc szybciej wystartowała. Zdążyłam przed mrozami zabrać 5 krzaczków do domu.
Niesamowicie się stipa i szałwia rozrosły

też miałam sadzonki od Małej Mi i moje siewki je dogoniły
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies