Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród dla moich synków

Ogród dla moich synków

katel 11:01, 14 lut 2016

Pochwały się w 100 procentach należą! Ta Twoja rabata z tawułami będzie cudna tym bardziej upewniłam się że chcę moją a jak się szałwia nie sprawdzi to też na lawendę wymienię .
Dawałam węgiel drzewny (taki jak do grila - nie wiem czy taki można ale taki miałam) tak z 1/2 - 1 łyżeczkę na kubek wody ale hortensje Annabell i tawuły mi padły a Perovskia się cała ukorzeniła i kwitła jeszcze tego samego roku już w gruncie. Jeśli chcesz to mam teraz dużo patyków do cięcia tej wysokiej odmiany Blue Spire ale ona jest bardzo wysoka w drugim roku u mnie 160 -170cm.
MirellaB 11:32, 14 lut 2016

Marga napisał(a)
Mirella, ja u Ciebie często bywam Bardzo bym chciała, żeby juz w tym roku lawenda zakwitła. Będę ją lała witaminkami polecanymi przez dziewczyny na forum. Moja tawuła to Goldmound, też żółta.
Już jestem ciekawa twojej lawendowej rabaty.
Pozdrawiam

Bywasz u mnie to ślad zostaw

Tak się zastanawiam czy lawenda nie zakryje tawuły?

Jana 16:20, 14 lut 2016

przycinasz swoją lawendę? a jeśli tak to kiedy? moja nie chce u mnie rosnąć, niestety a jest piękna. Fajne wymyśliłaś połączenie
Marga 17:47, 14 lut 2016

Kasiu, farba to Śnieżka do drewna i metalu, mat, kolor popielaty.
Dziękuję za chęć podzielenia się sadzonkami perovskiej, ale mam wsadzonych kilka krzaczków zeszłego lata. Teraz będę cięła i rozmnażała zgodnie z Twoją instrukcją
Rób, rób szałwiowo-tawułkową rabatę, będzie co podziwiać

Mirellka, rzadko się odzywam, bo co ja Ci moge doradzić w projektowaniu jak ja początkująca jestem. Pytałam się ostatnio o popiół drzewny pod lawendę
Słusznie zauważyłaś, że lawenda pewnie trochę zakryje ten za nią pojedynczy rząd tawuły , ale rabata ta to wyspa, więc rośliny będą widoczne z każdej strony. Największe urosną tylko do kolan.

Jana, jeszcze lawendy nie podcinałam, bo te maleństwa były sadzone zeszłej jesieni z pojemników P9. Czekam aż urosną
Nie ja wymyśliłam to połączenie, tylko osoba z branży ogrodniczej

Marga 17:49, 14 lut 2016

Wybacz Mirello, ale zaraz zapomnę gdzie to widziałam:
zabaewa napisał(a)
Popiół drzewny dodaję do kompostownika (z umiarem, żeby się warstwa mazi nie zrobiła), potem na wiosnę przerzucam kompost i się razem wszystko miesza. Poza tym jesienią i wczesną wiosną jak zapowiadają deszcze nocą to wieczorem z wiadra sypię popiół na trawnik i na rabaty. Wyglądam potem jakbym z kominka wyszła Radzę ubrac stare rzeczy na siebie Często sypię też na warzywniki i potem to dziabię motyką albo pazurkami.
Co do lawendy. Ja tnę późnym latem - po kwitnieniu - dość mocno - ale do części zdrewniałej najdalej. Sadzonki wsadzam jedna koło drugiej na rabacie - ale nie w pełnym słońcu - najlepiej między innymi kwiatami wysokimi - tak, żeby cieniowały młode sadzonki. I nie przesuszam ich. Zanim się ukorzenią potrzebują wilgoci (z umiarem). Około 90% mi się ukorzenia. Potem je zagęszczam poprzez przycinanie (jak zioła). Więcej strat mam potem - przy przesadzaniu na miejsca stałe - ale to raczej z powodu niewłasciwego terminu przesadzania lub uszkodzenia korzeni przy wykopywaniu. W doniczkach ukorzenianie mi się nie udało - pewnie z powodu niemożności utrzymania wilgoci na stałe i/lub nadmiernego zalewania korzeni podczas podlewania.
Stare brzydkie krzaczki przycinałam mocno prawie na 1 cm od ziemi - po pierwszym okresie marnienia, potem wypuściły młode na kikutach i od korzenie i po roku krzaczek był gęsty, zwarty i w porządanym kulistym kształcie. W pierwszym roku po przycięciu nie kwitł prawie. W tym roku mam nadzieję pokaże na co go stać

olga80 20:33, 14 lut 2016

macham

Marga 22:38, 14 lut 2016

olga80 napisał(a)
macham

hej! Odmachuję
anabuko1 18:53, 15 lut 2016

Marga napisał(a)

No przecież. Zapomniałam o Ani. Dzięki Sylwia

Jestem , zaglądam podziwiam.
Moim zdaniem to royal standard
Marga 20:47, 15 lut 2016

Dzięki śliczne Aniu. Jesteś niezastąpiona
Ktoś ją wywalił z ogrodu i przyjechała z Zamościa. Teraz juz wiem dlaczego...będzie wielka! Chyba za gęsto ją posadziłam w takim razie.
katel 22:02, 15 lut 2016

Dzięki za nazwę farby . Perowskią Twoją widziałam - piękna - zaproponowałam swoją bo myślałam, że Twoja to ta niska odmiana i może chciałabyś wysoką ale ona u Ciebie pierwszy rok to pewnie Ty też masz tą wysoką tylko dopiero w tym roku osiągnie docelowy rozmiar . Rozmnażaj, najlepiej w wodzie idzie bezproblemowo .