Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w cieniu brzozy

Ogród w cieniu brzozy

Joku 19:32, 08 lut 2016

Za nasiona dziękuję. Mój ogród maleńki, niestety prawie nic już nie zmieszczę.
gusiarz 21:08, 15 lut 2016

Gosia, to martagon, o taki

Agatko ... wpadłam poczytać o różach... (bo aktualnie myślę intensywnie o pnących a u Ciebie pamiętam i zapach i kolory wspaniałe) i takie cudo zobaczyłam. To złotogłów prawda? Ja zamówiłam ich 3 szt... są bardzo drogie. Czekam na przesyłkę, ale w międzyczasie chciałabym cię podpytać o warunki w jakich ci rośnie. Jak długo je masz? Dobrze ci rosną? Ślimaki nie wcinają? Napisz wszystko co tylko możesz wiedząc z doświadczenia
Pozdrawiam wiosennie tym bardziej, że dzisiaj pogoda fatalna.
Buziaki
laurowisnia 12:11, 16 lut 2016

Agnieszko, ja już pnące omijam, choć Nahema chodzi za mną. Ciekawam gdzie wymyśliłaś miejsce dla nich. Sama zamówiłam symbolicznie jakieś angielki, trudno się powstrzymać, a nad miejscem ciągle myślę.

To cudo już z pięć lat mam, jeszcze obok było różowe ale nie wyszło w tamtym roku, tzn. może właśnie ślimaki dały się we znaki. Liczę, że wyjdzie w tym roku. Generalnie wychodzą dość wcześnie i im umykają, zakwitają już początkiem czerwca, ta wyżej to Claude Shride, kwitła później od tej różowej.
Mam jeszcze takie, nazwy nie znalazłam, w rzeczywistości kwiaty takie wyblakłe.

Poczytałaś pewnie, że gleba wapienna, humusowa, ja wsadziłam do dobrego kompostu i posypałam dolomitem. Mam je w doniczkach, to ogranicza zapewne ich wzrost. Co rok miały więcej kwiatów, ostatnio trochę przystopowały, w tym roku muszę je przesadzić do świeżej ziemi, dodam żwirku. Rosną pod brzozą i od strony północnej domu. Widziałam, że teraz w sprzedaży są bardzo duże cebule, moje były wielkości szalotki jak kupiłam.
Ja wybrałam w tym roku botaniczne, l. lankongense.
Trzeba uważać na poskrzypkę bo ją lubi.
laurowisnia 12:29, 16 lut 2016

mirkaka napisał(a)
Agatko, moja szałwia była jednoroczna, chyba udało mi się parę nasionek z nie zebrać, ale z wysiewem czekam jeszcze tydzień.

A moja jakaś mieszańcowa, nowość, widziałam podobną pokazaną u Monty Dona. Jest dość wysoka, miała tak 1m. Będę wysiewać dziś jakieś byliny, lobelię, żeniszek a w czwartek stipe.
mirkaka 16:39, 16 lut 2016

Jutro biorę za siew
Kasya 17:07, 16 lut 2016

Lobelie i zeniszek wysiewasz do doniczek ?
gusiarz 20:01, 16 lut 2016

Dzięki za informacje . Właśnie o wapiennej glebie czytałam i tak pomyślałam, że kompost z dolomitem będą ok w donicy . Zamówiłam odmianę o karminowych kwiatach... poczekamy zobaczymy . Napisz proszę czy trzeba je palikować czy dają radę same?

Pnącą chcę na... ogordzenie . Przy garażu - do spółki z marnie rosnącym winobluszczem. Warunki są tam trudne, ale wiem że są róże (niekoniecznie angielki), które dobrze rosną nawet w słabej glebie np taki Mrs John Laing. Ale to jeszcze nic pewnego... rozmyślam
laurowisnia 21:15, 16 lut 2016

Mirko, za mną pierwsze wysiewy.

Kasya, najpierw do pojemniczka, jak podrosną, to lobelie pikuję pęczkami do doniczek, a żeniszek po 3 do 5 sztuk na doniczkę. Tak mnie nauczyła pierwsza koleżanka ogrodowa.

Agnieszko, palik niepotrzebny, u mnie nie jest wyższa niż 1m. Posadź od razu jak dostaniesz. W tamtym roku kupiłam jedną w markecie na wiosnę, późno i nie zakwitła.
Jak miejsce suche i gleba piaszczysta to może być problem. Tej róży nie kupuj, miałam dwie, kwiaty wspaniałe i pachnące ale krzak okropny, a przede wszystkim bardzo chorowita. Nie będzie się dobrze prezentować przy wjeździe.
Na wiosnę w marketach lub w ogrodniczych z gołym korzeniem są dostępne te bardziej popularne pnące w cenie ok. 8zł. Może coś wypatrzysz przy okazji innych zakupów i zobaczysz jak będą sobie radzić.
gusiarz 10:11, 17 lut 2016

Świetnie, że liliom palik nie jest potrzebny... Gorzej z opinią róży . Popularne odmiany - jakie masz na myśli? Powiem szczerze, że w marketach bardzo rzadko kupuję rosliny (oprócz cebulek) zawsze wydaje mi się, że są strasznie zmordowane... Jakie popularne masz na myśli? Może Ty polecisz jakąś różę pnącą? Przypomnij mi proszę co masz posadzone na kracie przy tarasie...
laurowisnia 10:21, 17 lut 2016

Ja mam kupione w markecie New Dawn i Parade, obie dość duże.
W ogrodniczym udało mi się kupić Eden Rose z gołym korzeniem w bardzo niskiej cenie.
Przy tarasie mam Giardine i Pirouette, mniejsze.