Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 13:11, 27 cze 2013

Do góry
Pastella dopiero odkryła jeden kwiat a z kolejnymi sie czai...baaaardzo mi się ta róża podoba...to był najmniej przemyślany zakup, ale za to bardzo trafiony kolorek taki jak nazwa pastelowy różowy beż

Ania i róże i cała reszta :) 13:10, 27 cze 2013

Do góry
AniaDS napisał(a)
First Lady

Piękność chyba z awatarka.... i słusznie, bo i z urody i z nazwy adekwatna do właścicielki... jeszcze sie śmieje , że inaczej Ciebie sobie wyobrażałam... i Boćka, a tu dwie młode rude piękności

Dzieki z podpowiedź co mam robić dalej z różami..... ale znając życie z braku czasu pozostaną jak sa i niech same sobie radzą
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 13:08, 27 cze 2013

Do góry
Ja się musze naumiec robic zdjęcia bo nie umiem....tak właśnie stwierdziłam.....ale cóż wstawiam co mam
najpierw moje różyczki.... widomo w kwitnieniu nie ma szału bo są młode, ale prawie każda pokazała jaka jest piekna.... ociągaja się Queen of sweden i Aspirina, First Lady i Artemis tez tylko pączkami wabia ale już coś tam widać
Zaczynam od naładniej kwitnącej Pashminy

Zalanie ogrodu przez opady deszczu 13:06, 27 cze 2013

Do góry

Aby obraz był pełny pozwoliłam sobie, po dzisiejszym oglądaniu zdjęć z przeszłości, wstawić kilka z nich.Tak to więc było. Jeszcze dobrze nie zaczęłam go tworzyć,a już go straciłam. W poniedziałek będzie pani która zajmuje się moją sprawą w UG. Tyle wytrzymałam, to do poniedziałku też dam radę.
Pozdrawiam serdecznie.

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 13:02, 27 cze 2013

Do góry
ka1sia napisał(a)
Asik, wrzucam Ci moją robinię, 2m srednicy, a była taka malutka, ma tylko dwa lata

Kasiu, cudna jest ta robinia!!!!
No to mam kolejne chciejstwa!!!!
Kostomłoty i to koniecznie!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:59, 27 cze 2013

Do góry
Aniu, widziałaś może moją białą różę? nie masz pomysłu co to? zupełnie nie pachnie..

Moje krzewy są całoroczną ozdobą ogrodu. 12:57, 27 cze 2013

Do góry
Nie tylko krzewy, rabatki kwiatowe mam również. Mój ogród jest trochę haotyczny ale na przeróbki się nie piszę, bo szkoda by mi było cokolwiek wyrzucić. Wszystko sadziłam w okresie kiedy nie było centrów ogrodniczych i rośliny zdobywało się na zasadzie handlu wymiennego. Tak sobie rosną te stare odmiany przemieszane z nowymi.

Moje ukochane miejsce na ziemi 12:54, 27 cze 2013

Do góry
rozszalała się też ta na pergoli........
jak na drugi rok u mnie ....to fajnie wygląda

Hortensja pnąca - Hydrangea petiolaris 12:53, 27 cze 2013

Do góry
Moja pnąca hortensja wspina się na stalowych linkach przymocowanych do muru

trochę za daleko była od początku posadzona muru i trochę się rozłazi

u mnie jest na takich zaczepach jak wstawiła Danusia

Hortensja pnąca - Hydrangea petiolaris 12:52, 27 cze 2013

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :)

A to moja hortensja pnąca

Moje ukochane miejsce na ziemi 12:51, 27 cze 2013

Do góry

Moje ukochane miejsce na ziemi 12:47, 27 cze 2013

Do góry
witajcie w zimny pochmurny czwartek

zakwitają kolejne różyczki.......
deszcze bardzo je niszczą

Altana w ogrodzie 12:47, 27 cze 2013

Do góry
A to altanki stojące do kupienia przed sklepem w Berlinie:

Hortensja pnąca - Hydrangea petiolaris 12:43, 27 cze 2013

Do góry
Albo jakaś kratownica w tym stylu, ale linki mniej widoczne będą, tutaj róża nie hortensja, ale nie miałam innego zdjęcia.

Hortensja pnąca - Hydrangea petiolaris 12:42, 27 cze 2013

Do góry
Na tej ścianie zda egzamin bluszcz albo ta właśnie hortensja, jednak ona nie rośnie od razu tak szybko, trzeba wbić co jakiś czas kołki z dystansem i przymocować poziomo do nich drut-linkę stalową i do tego przywiązywać pędy, ale delikatnie, żeby pętla się nie zacisnęła, bo hortensja padnie. Można nawet bez wiązania, tylko zaplatać. To jest potrzebne na początku, ona wspina się sama potem po chropowatych nawierzchniach.

Podpory tak wyglądają

albo tak

Liliowo i kolorowo:) 12:40, 27 cze 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Ogrod w deszczu

W deszczu też pięknie..pozdrawiam
Hortensja pnąca - Hydrangea petiolaris 12:33, 27 cze 2013

Do góry

Przyda się taki wątek ponieważ mamy takie pytanie:

Witam Pani Danusiu,

potrzebuję porady. Dopiero zaczynam swoją przygodą z ogrodem, więc moja wiedza na ten temat jest baaaaardzo skąpa.

Wzdłuż zjazdu do garażu mamy ścianę budynku gospodarczego sąsiada wysokości ok. 5 - 6 m i szerokości 4 - 4,5 m.

Pomyślałam więc, że mogłabym na niej poprowadzić hortensję pnącą. Czytałam, że ta roślina wymaga podpór, ale nie mogę się doczytać czy wymaga ich także wóczas, kiedy puścimy ją bezpośrednio na ścianę. Jeśli tak, jakiego typu i jak mocna musi to być podpora? I drugie pytanie, ile miejsca muszę zostawić pomiędzy ścianą na której ma się wspinać, a kostką mojego zjazdu do garażu?

Może dodam, że jest to w stosunku do mojej działki północny - wschód ale ściana jest po południowej stronie działki sąsiada. Ściana ta w większej części dnia jest zacieniona moim budynkiem (jedynie jej górne partie są nasłonecznione praktycznie cały dzień).

W pierwszej wersji chcieliśmy obsadzić tą ścianę winobluszczem, ale obawiam się, że z uwagi na jego ekspansywność, może sprawiać nam trochę problemów po paru latach.
Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź!

Pozdrawiam
Sylwia
Ukochany ogród ;) 12:30, 27 cze 2013

Do góry
dtjj napisał(a)
moja 2 begonia pełna

Piękna ta begonia..pozdrawiam
Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz ... 12:29, 27 cze 2013

Do góry
margo napisał(a)
to nasza altana , powstawała w wolne weekendy przez trzy sezony ,ale udało się i jest cudowna, wędzimy i grilujemy i próbujemy nawet budować innym wędzarnie - ja rysuję mini projekty a mężuś realizuje jak się podoba trzymajcie proszę kciuki, bo już przestaję wierzyć ,że w Polsce można coś osiągnąć ...;(

[/quote bardzo ładna ta wędzarnia, kciuki będę trzymać, bo warto dobre popierać, rośliny też masz śliczne w ogrodzie, pozdrawiam
Rozpoznawanie chorób i szkodników 12:26, 27 cze 2013

Do góry
Mam problem z katalpa, coś jej jest. Liście ma takie jak by pourywane i z dziurami.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies