Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Grzebiuszka ziemna 10:02, 03 wrz 2022

Do góry
Różyczki za pochwały dziękują, jedna posadzona w miejsce dziczki, druga czeka jeszcze w donicy.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Halo co tak cicho? Pokaż jak skończyłaś, a jak prace jeszcze trwają tez pokażGdzie różyczki posadzone?

Tak cicho, bo tyle się dzieje, że nie nadążam (w życiu też), murek na razie nie ruszony, ale za to usunięte 6 kikutów drzew (czyli byle jakich drzew owocowych), które stały w sprzeczności ze wszystkim, udało się je ściąć, usunąć drewno pocięte na 50-cm kawałki, z lekka uporządkować.
Teraz mam miejsce i na rogala i na ciąg dalszy warzywniczka.
No i aura też opóźniła moje działania - albo wściekły upał, albo ulewy.Udało się mężowi zrobić wylewkę pod drugi domek, bo się w jednym małym nie mieściłam.Teraz czeka na złożenie.

Zrobiłam (hydraulik ) odciągnięcie wody od budynku, tzn kran był umiejscowiony na ścianie, co było złym pomysłem (bez szczegółów )... teraz pracuję z przerwami nad "ładnym" kranem z odpływem. Jak mi się uda, to wkleję zdjęcie.
A to moje inspiracje z Pinteresta, z tym, ze za uwagą hydraulika rurka będzie na wierzchu, a nie ukryta:

No i mam wysyp gryzoni na działce, tak poryte, że szok, cebule na wierzchu, rośliny podgryzione, usychają niektóre. Jestem już zdeterminowana na konkretną walkę, bo za dużo szkód...
Jakieś pomysły?

Ogród Basi i Romka 08:43, 03 wrz 2022

Do góry
I coś w trawie piszczy

Ogród Basi i Romka 08:40, 03 wrz 2022

Do góry

Ogród Basi i Romka 08:39, 03 wrz 2022

Do góry
Jeszcze trochę ogrodu coś tam jeszcze kwitnie, upały wszystkiego nie wypaliły, teraz nawet sporo wilgoci i poranna rosa

Działka prawie w Borach Tucholskich 08:34, 03 wrz 2022

Do góry
W ogródku Martki 08:25, 03 wrz 2022

Do góry
Na prośbę Judith nabytki bez wózka:
Parocja perska spirea - o wąskim pokroju.

Dereń kousa China girl

Heptacodium

Dereń kousa Schmetterling.

Judaszowiec Shirobana

Judaszowiec Avondale

Judaszowiec kanadyjski, już posadzony.

Krwiściag Tanna.

Trytomy gratisowej nie fotografowałam, podarowałam sąsiadce
Weekendu i słonecznego i deszczowego zarazem - jak na ogrodniczkę przystało - życzę
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 08:01, 03 wrz 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwia, wyjątkowe klimaty, piękne miejsce stworzyliście, kompleks założeń - w zasadzie trzeba rzec. Wbrew okolicznościom. Zdjęcie z daliami i mieczykami rozczulające. Ile tu serca Twojego!
Bogactwo nasadzeń imponujące.
Edit: U mnie też sporo małych żabek, wyległy się w podstawkach po donicach. Jaszczurki także się pojawiły. Wszystko to zasługa nieskoszonego kawałka trawnika….
W ogródku Martki 00:30, 03 wrz 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Dziewczyny, są! Drzewka! Dwa wózki …..

Martka, radość Twoja przebija w każdą stronę ekranu, na którym widzę zdjęcie
Cieszę się Twoją radością i zadowoleniem z zakupów, niech zdrowo rosną, a tfu
Mój ogrodowy pamiętnik 23:24, 02 wrz 2022

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Jest zjawiskowa. W dodatku taka wytrwała!?
Ja też zostawiam jeżówki, po pierwszej zimie zauważyłam, że jest z nich pożytek i ptaki wydziobują nasiona.
Ogród z zegarem 23:10, 02 wrz 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)

Ojej, jak tu pięknie. Szpalerek rozchodnikowi, szpalerek różany, hortensjowy, rzeczki płyną kwieciem.
Rozchodnik świetnie tu na rabacie komponuje się z różami. To Matrona?
Aga, u Ciebie pod zegarem za rok!!! Super!

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 22:07, 02 wrz 2022

Do góry
DariaB napisał(a)
Jeszcze takie tam cukiereczki
Ciekawe czy Ambrowiec mnie w tym roku zaskoczy kolorami

Ładnie mu w bodziszku i werbenie

Mój ma przebarwionego jednego liścia (tzn miał jakieś 2 tyg temu, nie sprawdzałam ostatnio, czy nadal tam jest ), też jestem ciekawa przebarwień
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:52, 02 wrz 2022

Do góry
DariaB napisał(a)
Tyle tu pięknych ogrodów, że ciężko dotrzeć do każdego, w końcu dotarłam i tu i jestem oczarowana Piękne, bujne rośliny, widać, że kochane

Witam serdecznie! Miło mi, że do mnie zajrzałaś.
Czasem mam wrażenie, że jest aż nazbyt bujnie. Dotarłam do etapu, w którym trzeba raczej wysadzać niż dosadzać.

W niewielkim owalu trudno pomieścić wszystko.

Rabaty najlepiej wyglądają w 4-5 roku od ich założenia. Potem zaczynają się jakieś dziwne problemy z brakiem na nich miejsca. Kurczą się chyba.

Tu z pewnością zachowywałam należyte odstępy między roślinami.

Zieleń, drewno i antracyt 21:47, 02 wrz 2022

Do góry
Moc wraca, bardzo dobrze, 1/3 rabaty to już coś! Oraz będą kolejne bukieciki

antracyt napisał(a)

Zuza, widziałam dziś tę dalię na żywo. Na zdjęciu piękna, a co dopiero w realu... Wyobraziłam sobie oglądając rabaty daliowe, ile radości możesz mieć ze swoich pomponów, tych matematycznie ułożonych i tych rozczochranych
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:44, 02 wrz 2022

Do góry
Magara napisał(a)

Też nie wiedziałam, bo ja nie "insta" ale taka plotka gdzieś się na forum pojawiła i mi w pamięci została

Ja też nie insta, ale faktycznie ktoś chyba pisał o zamieszczanych tam zdjęciach księżyca autorstwa Galgasi.
Zażalenia przekazałam.

Czy to już busz?

Czasem mnie przeraża to, co wyrosło z moich mikroskopijnych sadzonek.

Ogród w Klein Kottorz 21:42, 02 wrz 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Trójkącik frontowy

Przeeeepięknieee u Ciebie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:36, 02 wrz 2022

Do góry
TAR napisał(a)

wszystko piekne ale to zdjecie szczegolnie mnie urzeklo

tak szybciutko przebiegajac przez watek, u mnie po deszczu w moim prywatnym lasku zebralam juz koszyczek grzybow, troche maslakow, podgrzybkow i 2 borowiki - juz ususzone a maslaki w occie w sloiczku.

Co z tą Gałgasia? Jakie nowe wlosci, podzielcie sie ploteczkami i nowinkami, bo ja nic nie wiem. Ciagle zajeta budowa zaniedbalam sie towarzysko. Buziaki, pozdrawiam

Też lubię ten wiraż, ale jego kontemplację zakłóca mi bałagan na lewo od hortensji. Na zdjęciach go przycinam.

Galgasia nabyła ROD-owską działkę kilka kroków od swojego dotychczasowego zakątka ogrodowego. Ciężko pracuje nad wysadzeniem zbędności i przywrócenie glebie żyzności.
Z grzybami to loteria. Dobrze, że masz swój prywatny lasek.

U mnie w brzeziniaku mam tylko wysyp barbuli.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:28, 02 wrz 2022

Do góry
April napisał(a)
Haniu, dzień dobry
Z przyjemnością pospacerowałam po jakże bogatym teraz ogrodzie. Zadyszki dostałam od czytania, tego co udało ci się zrobić. Jestem już zasapana jak widzę co planujesz. Taka regularna praca się opłaca. Nie męczy aż tak bardzo, a efekt jest świetny. Nie widać żeby cokolwiek odstawało, czy rosło niezgodnie z planem. Mi to się rzadko udaje. A ostatnie upały mnie dobiły. U mnie okropna susza a dokładając hydrofor nieczynny przez tydzień z powodu awarii, to daje smutny obraz końca lata. Nie to co u ciebie. Szczyt sezonu

Awarii hydroforu współczuję. Na szczęście upały zelżały, więc roślinki nie powinny ucierpieć.
U mnie schyłek sezonu wygląda jak w każdym ogrodzie. Są miejsca reprezentacyjne, są przeciętne i są też te kiepskie. Coraz bardziej dociera do mnie, że nie warto boksować się z naturą i trzeba pójść na ogrodowe kompromisy. W związku z tymi przemyśleniami czeka mnie trochę przetasowań na rabatach.
Galgasia podsunęła mi myśl, aby poszerzyć ciąg hortensjowy na długiej prostej.
Teraz naprzeciw tarasu jest tak (najwyższym elementem jest kolon Ginnala).

Po jego prawej stronie rosną już hortensje.

Potem jest grupa wysokich krzewów (kalina Rozeum, lilak węgierski, forsycja i irga pomarszczona). Te krzewy są tłem dla nasadzeń na cypelku. Na owym cypelku usiłowałam mieć byliny wiosenne, letnie i jesienne. Cypelek ma wystawę północną. W pełni nasłoneczniony jest tylko w godzinach rannych. Do czerwca wygląda jako tako. Bez szału. Ale teraz dobrze się prezentuje tylko przy granicy z trawnikiem.
Rosną tu miniaturowe hortensje i trawy.

Mus zrobić porządek we wnętrzu cypelka.
Jest baza w postaci zimozielonych kulek.

Wysadzić trzeba irysy syberyjskie, przegorzany, jeżówki, astry i trzcinniki.
Doszłam do wniosku, że irysy syberyjskie najlepiej sprawdzają się posadzone z daleka od innych roślin. Ich liście niby przypominają trawy, ale strasznie się pod koniec sezonu rozkładają na boki i niszczą sąsiadujące rośliny. Trzeba im zostawić sporo miejsca, a na tym cypelku szkoda mi tego miejsca akurat na nie.
W ogródku emerytki 21:15, 02 wrz 2022

Do góry
Na koniec dnia
W ogródku emerytki 21:14, 02 wrz 2022

Do góry
Moje nowe miejsce do siedzenia wysypałam żwirkiem, brakuje tylko stolika i krzeseł, najlepiej w stylu prowansalskim.
A że to jest drogi zakup, na który mnie nie stać, to staną tam pieńki: jeden duży jako stolik i dwa do siedzenia

Ogród
Mój ulubiony widoczek

I trawy, też ulubiony miskant Dronning Ingrid

A to młody trzcinnik krótkowłosy, będzie kwitł

Pszczelarnia 21:08, 02 wrz 2022

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Wystawka

Uwielbiam twoje wystawki, ozdoby, ozdóbki, bukiety. Cudowne. Cały ogród też.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies