Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:45, 30 wrz 2015

Do góry
Przed zawilce stipa
Nasiona stipy, werbeny, jeżówek, ośmiału, carex Bronze Form. 08:56, 30 wrz 2015

Do góry
Jeśli byli by chętni za koszt wysyłki oddam nasiona roślinek wymienionych w tytule wątku - kiedys to mnie obdarowały dobre Ogrodniczki z tego Forum, więc czuję się zobowiązana podać piękno dalej.

Nasionka będą do wysyłki w okolicy grudnia/końca listopada - jak już werbena przekwitnie, wysyłki w jednym terminie - tzn za jednym wyjściem na pocztę - do poczty mam kilka km i byłoby dla mnie kłopotliwe biegać z każdą kopertą osobno.

Werbena u mnie z nasion Danusi i sadzonek Małej Mi.
Jeżówki z nasionek Małej Mi, Pszczelarni i kupne - zwykłe różowe.

Stipa pobrana z roślinek wysiewanych na wiosnę.
Pozbierałam też nasionka z carexów Bronze Form.

Przy czym zaznaczam - to moje pierwsze zbiory nasienne - mam nadzieję, że utrafię w odpowiednim momencie i nasiona będą w pełni wartościowe,

Na chwilę obecną mogę obdarować 6 osób.

Proszę o wpisywanie się tutaj w wątku , a jak nasionka będą gotowe do wysyłki będziemy kontaktować się z danymi do wysyłki na pw.

EDIT: carex rozdzielony.

Została, jeżówka, stipa i werbena.

EDIT 2 ośmiał- własnie skontrolowałam wiaderko w blaszaku - został doszczętnie zjedzony przez małe urocze szare zwierzątka, każde ziarenko jest rozgryzione i puste, a miałam cały kubek. niestety takie uroki mieszkania w polach. Tych, którzy nastawili się an ośmiał przepraszam , nawet jedno ziarnko nie zostało dla mnie. Pozostałe jak najbardziej aktualne.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 07:19, 30 wrz 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

W stipie miałam jezowki rok temu i absolutnie to polaczenie sie długookresowo nie sprawdza. Stipa zdominowła jezowki, ktore mi zanikały. Dopiero po wykopaniu stipy jezówki wypusciły piekne zdrowe liscie i zaczna w tym tygodniu kwitnąć.....
Sesleria nie jest tak ekspansywna . Dlatego u mnie teraz Green Jewel będzie w sesleri. To takie nieoczywiste rozne zielone kolory

Potwierdzam. Ja ostatecznie przekopałam jeżówki w inne miejsce.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:57, 30 wrz 2015

Do góry
tusiawka napisał(a)

To jest stipa, właśnie ta, co sama siałam wiosną, więc nie taka wielka, a dookoła jakieś carexy, miały być Amazony (i chyba są) ale kartka za mało precyzyjna była - tylko carex comans.

W stipie miałam jezowki rok temu i absolutnie to polaczenie sie długookresowo nie sprawdza. Stipa zdominowła jezowki, ktore mi zanikały. Dopiero po wykopaniu stipy jezówki wypusciły piekne zdrowe liscie i zaczna w tym tygodniu kwitnąć.....
Sesleria nie jest tak ekspansywna . Dlatego u mnie teraz Green Jewel będzie w sesleri. To takie nieoczywiste rozne zielone kolory
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:51, 29 wrz 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

O widzisz, pięknie w seslerii wyglądają.

To jest stipa, właśnie ta, co sama siałam wiosną, więc nie taka wielka, a dookoła jakieś carexy, miały być Amazony (i chyba są) ale kartka za mało precyzyjna była - tylko carex comans.
Co z tym ogródeczkiem począć 21:12, 29 wrz 2015

Do góry
Nie wiem jak stipa, wysiala mi się w dwóch miejscach blisko matki, ale werbena to mnie dzisiaj zszokowała wyrosła jakieś dobre 100 metrów dalej w truskawkach nie miałam sumienia jej wyrwać
Pokażę nasz ogród 20:55, 29 wrz 2015

Do góry
Asiu, a stipa zimuje u Ciebie? Zbierasz nasiona?
Co z tym ogródeczkiem począć 17:28, 29 wrz 2015

Do góry
Jestem ciekawa czy u mnie też stipa będzie się sama wysiewała
Ogródek z futrzakami i kamieniami 13:16, 29 wrz 2015

Do góry
Stipa oczywiście też i 2 inne ostnice ale oczywiście nie pamiętam która jest która
Życie w wiejskim ogrodzie 09:38, 29 wrz 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

U mnie stipa ofocona z każdej strony na każdym etapie wzrostu
Kuperek Mrówki dziękuje za komplement

ja w przyszłym roku na pewno więcej jej wysieję o ile zbiorę jeszcze nasionka
kuperek cudny moja sunia ostatnio u dziadków na działce modliła się pod orzechem dojrzała wiewiórę i ostro z nią dyskutowała
Kosolkowa Pasja 09:08, 29 wrz 2015

Do góry
To plan przedłużenia mojej różanki. Po jej prawej stronie jest już istniejąca, rózowo- niebieska. Tu będzie zółto-biało-niebieska. Na środku są już nasadzenia. Bordowa plama to perukowiec, przed nim są ML, następonie Polar Bear, przed nimi Mr Goodbud i turzyce buchanana. Na obwódce będą bukszpaniki. Po prawej i lewej będą róże (tak samo po obu stronach - na tyłach Graham Thomas, po prawej Sophia Renaissance, po lewej Candlelight, białe plamki to Nina Renaissance i My Girl po jednej a Kronprincess Mary po drugiej, z przody Sweet Memories (mam na razie tylko trzy, na jedną stronę, w przyszłym roku muszę jakieś dokupić na drugą). Do tego jakieś zielone kulki, dużo przetaczników niebieskich, szałwie, białe odętki, niskie budlejki, może jakieś pojedyncze ostróżki no i stipa.

Nie miałam kupowac już nic, a przyjdzie 16 róż, bylinki i dwa miskanty Kleine Fontane.

Życie w wiejskim ogrodzie 17:54, 28 wrz 2015

Do góry
Agatek napisał(a)

Więcej
sunia prześliczna nawet od tyłu
i moja stipa
nic więcej mi nie potrzeba

U mnie stipa ofocona z każdej strony na każdym etapie wzrostu
Kuperek Mrówki dziękuje za komplement
Mój jest ten kawałek ogrodu 10:18, 28 wrz 2015

Do góry
aga_podlasie napisał(a)
Ja mam pierwszy raz swoją, trudno mi powiedzieć. Zależy od zimy. W cieplejszych rejonach dziewczynom poprzednie lata zimowała. Zabezpieczę czymś swoje, jak przeżyją to dobrze, nie, to trudno.

Tyle ze podobno stipa jest najładniejsza w tym pierwszym sezonie - tak pisza nawet tutaj na forum. Ja raczej nie bede okrywac - zobacze co z tego wyjdzie (mam nadzieje ze siewki ).

Pierwszy raz stipe widziałam kilka lat temu na Sokolej - chyba co roku mają. Ja sialam z nasion kupionych w LM - musiałam obdzielac wszystkich w sąsiedztwie i w pracy Rośnie bez opamietania.
Życie w wiejskim ogrodzie 09:41, 28 wrz 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Aleja stip i tyłek Mrówki ... gratis

Więcej
sunia prześliczna nawet od tyłu
i moja stipa
nic więcej mi nie potrzeba
Co z tym ogródeczkiem począć 09:31, 28 wrz 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
Juz się wysłała stipa
Pełno tego w kamyczkach

Ewa..ale mnie to na stipę nie wygląda....raczej jakaś kostrzewa...
Siewki stipy stoją bardziej pionowo....
Ogród prawie romantyczny 22:09, 27 wrz 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
No tos mi doradziła z ta stipa hahaha piekne kwiatuchy piekne

Powiedzmy, że staje na rozkaz
Ogród prawie romantyczny 22:02, 27 wrz 2015

Do góry
No tos mi doradziła z ta stipa hahaha piekne kwiatuchy piekne
Ogród prawie romantyczny 21:17, 27 wrz 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Stipa na bacznosc pieknie jak wymagac tego od mojej ?

?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:57, 27 wrz 2015

Do góry
Najlepsza jest ta stipa, włos od patrzenia też się jeży na głowie Pozdrawiam i podziwiam
Co z tym ogródeczkiem począć 18:33, 27 wrz 2015

Do góry
Juz się wysłała stipa
Pełno tego w kamyczkach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies