Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 00:35, 14 lip 2013

Do góry

mój ulubiony zestaw kolorów: niebieski - biały - żółty
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 00:32, 14 lip 2013

Do góry
kolejna dziewanna przytula się do jeżyny

nowy nabytek od koleżanki z osiedla - piękna trytoma - chyba mam za mało kfiotków

skarpa zmienia oblicze na żółte

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 00:30, 14 lip 2013

Do góry
Samosiejka, żal było wyrywać więc rośnie sobie zdrowo na rabatce

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 00:27, 14 lip 2013

Do góry
Panna i dziewanna

lub jak kto woli
dziewanna i jej panna
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 00:25, 14 lip 2013

Do góry
Z całego rozgardiaszu najbardziej cieszy się Psot - goni jak zwariowany - ma nowe przeszkody do pokonania.

.
ogrodoweimpresjejolki 00:24, 14 lip 2013

Do góry
Jolu a ja swój rowerek po 4 latach odkurzyłam i nawet już na nim jeździłam, łapiąc wiatr we włosy pozdrawiam
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 00:22, 14 lip 2013

Do góry
W tym sezonie ciągłe zmiany - nie mam już do tego nerwów i ogródek zaniedbany. Ciągłe gonienie przesadzanie i ratowanie roślin - ręce opadają.
Niestety nie ochroniłam mojej ciągle jeszcze małej hortensji pnącej - robotnicy nie zauważyli - przecież to tylko takie małe coś - wściekłam się i nic mi to nie dało. Roślina za rośliną pada.

Ten rok zaliczam do straconych. Trudno czasem trzeba odpuścić, więc mam wymówkę, żeby troszkę poleniuchować po pracy.

Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.
Mam już nowe lampy ogrodowe.
To trzeba zaliczyć na plus.

W następnym sezonie przyłożę się do odbudowania trawnika i rabat.

Wstawiam kilka zdjęć zniszczonego ale już doświetlonego ogródka.

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 00:21, 14 lip 2013

Do góry
Dzięki kraania To do listy zakupów kilka dereni dopisuję w takim razie

A teraz kolejna prośba o pomoc, RABATKA nr 2 "Przed domem" Trochę nie ogarniam... Rabata od wschodu, pełne słońce do 12, potem cień (ale dość jasny) rzucany przez dom.

Co tu rośnie :

1. Jałowce pośrednie, ten z lewej nie wiem, ten z prawej Old gold
2. Trzmielina Emerald gaiety x2
3. Pnącza, głónie bluszcz pięciolistny (nota bene mam go od groma, chętnie oddam komuś z Warszawy parę metrów, np. w zamian za jakieś inne małe zielone coś do ogrodu )
4. Jałowiec kolumnowy Hibernica
5. RH Haaga
6. Jałowiec płożący niebieski (blue coś tam)
7. i 8. Hortensje Vanilla Fraise
- pod hortensją 8 rośnie trzmielina 'Emerald'n Gold', ale chyba ją gdzieś przesadzę... Fajnie rozświetla kącik kolorem złotym, ale jakoś jednak coś tam nie bardzo pasuje...
- niebieski krzyżyk - tam planowałam dosadzić jednego jałowca pośredniego

Nie bardzo wiem, co z tą rabatą zrobić... Posadziłam tam hortensje, ale już chyba jest ich pod domem przynajmniej o jedną za dużo (cały taras mam obsadzony hortensjami, plus kolejne dwie będą na rabacie na zakręcie). Myślałam, aby tę hortensję nr 7 zamienić na jakiegoś berberysa o bordowych liściach (lub bordowo zielonych) albo na krzewuszkę, ale nie wiem, czy by tam za ciemno nie miały...

Kształt rabaty jak i wszystkie krzewy można jeszcze dowolnie zmieniać Aha, przy dolnej krawędzi zdjęcia ciągnie się podjazd pod dom z kamieni (widoczny na poprzednich zdjęciach przy rabacie nr 1). Też nie wiem, co tu zrobić, aby tyle tego trawnika nie było... jakoś pusto tak jest :/
Dzwonek karpacki (Campanula carpatica) 00:15, 14 lip 2013

Do góry

Gailardia ogrodowa - Gaillardia hybrida 00:06, 14 lip 2013

Do góry

Przetacznik kłosowy (Veronica spicata) 00:05, 14 lip 2013

Do góry
goniak napisał(a)
Przetacznik goryczkowaty.

śliczny
Przetacznik kłosowy (Veronica spicata) 00:04, 14 lip 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Basiu jak się nazywa ten o srebrnych listkach? nie mam go już wiem przetacznik siwy Veronica incana, zbierzesz nasionka?
Nachyłek okółkowy (Coreopsis verticillata) 00:03, 14 lip 2013

Do góry

Ogród zapachów u Jasi 00:01, 14 lip 2013

Do góry
Poziomka napisał(a)

Aniu a u mnie dzisiaj padało i znowu nic w ogrodzie nie można było robić a tyle pracy czeka, a kolejna sobota dopiero za tydzień. A ze mnie sobotni ogrodnik

Jasiu siła wyższa nic na to nie poradzimy, ja teraz tylko wykopuję dasz radę powolutku wszystko zrobisz buziole
O....! 00:01, 14 lip 2013

Do góry
Bogdziu i Konstancjo - chciałam je podnosić...ale stwierdziłam, że byłaby to Syzyfowa praca... i tak właśnie zostały...
Eliza, dzięki, a jest tak, jak przypuszczasz - rosną dwie róże po każdej stronie, ale obecnie już przekwitły...
o, Marzeno i Sławko - toskański...? no, grazie miła przesada
Ania, dzięki, to nawet pamiętasz, że to kotka
Elfik, dzięki a winobluszcza tzreba troche pokierować, więc dobrze robisz, ja obecnie 'pracuję' nad posadzonym winobluszczem koło domu - chcę aby zaczął mi piąć się po ścianie i też go 'uczę' ( zrobię fotke jak to wygląda)

jeszcze kępy roślin

i kółko warzywne z dalszymi rabatami
Tawułka - Astilbe 23:59, 13 lip 2013

Do góry

Tawułka - Astilbe 23:56, 13 lip 2013

Do góry

Ogród zapachów u Jasi 23:56, 13 lip 2013

Do góry
monteverde napisał(a)

Jasiu dzięki za poranne, kawkowe doznania dostarczone przez Ciebie w postaci zdjęć ogrodu skrętolistna już kwitnie piękna pozdrawiam u mnie od nocy pada deszcz

Aniu a u mnie dzisiaj padało i znowu nic w ogrodzie nie można było robić a tyle pracy czeka, a kolejna sobota dopiero za tydzień. A ze mnie sobotni ogrodnik

O....! 23:53, 13 lip 2013

Do góry
Marzenko, dodrypciałam wreszcie i do Ciebie, a tu - proszę, jak gościnnie: stokroty w pas mi się kłaniają, pies wychodzi na spotkanie, a kot obserwuje, kto przyszedł A ja od razu zmierzam do tych słupów obrośniętych winobluszczem i tak się zastanawiam, czy dożyję, kiedy mój będzie taki. Bo sadzonka (okryta) przezimowała, a z rośnięciem tak galopuje (?!), że już ma ~ 40 cm . Proszę, podpowiedz mi, czy w pierwszej fazie rośnięcia prowadziłaś jakoś pędy? Bo mój strasznie chce po ziemi pełzać, podstawiłam mu patyczki, i skorzystał No ale skąd będzie wiedział, że po słupie ma iść na okrągło? Coś mi się zdaje, że mnie wyśmiejesz za techniczne podejście do ogrodnictwa. A u Ciebie już sama nie wiem, co chwalić - czy przeuroczą ogrodniczkę, czy majstersztyk nasadzeń, czy perfekcyjność w utrzymaniu tego ogromnego "pola do popisu"... Samych fotek już nie chwalę, bo do tej pory zawsze to robiłam, więc na pewno wbiłam Ci do głowy, że są super! W całokształcie jest tak pięknie u Ciebie, że... ach, słów mi brak!
Z tym obrazkiem pod powiekami idę spać, rozmarzona...
Pa!
marzena napisał(a)
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:52, 13 lip 2013

Do góry
trawki i żurawka to też dobra para do donicy

a ten szczawik mam kilka lat w tej doniczce - na zimę tylko wstawiam do garażu

i donica z eukomisem coś go podgryzło

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies