Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 21:21, 13 lip 2013

Do góry
prawdopodobnie hortensja piłkowana 'Intermedia'

Anabellki

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:21, 13 lip 2013

Do góry
A oto inne fragmenty mojego ogrodu uchwycone dzis pomiedzy jednym a drugim deszczem
......perukowiec....

............zielony zakątek-tak go nazywam, z kwitnącymi hostami.....

i jeszcze raz w innym ujęciu

Róże w naszych ogrodach 21:19, 13 lip 2013

Do góry
Polka

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:17, 13 lip 2013

Do góry
No to jeszcze pochwale sie hortensją Annabell która szaleje i wczoraj przed deszczem wyglądała tak

ale mimo że ją podwiązałam bo kwiaty ciężkie to podczas dzisiejszego deszczu wygięła sie i teraz wygląda tak
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:17, 13 lip 2013

Do góry
Carex jakiś ornithopoda - nie zawracam sobie głowy konkretnymi odmianami Zdecydowanie brzydsze wiosną, długo budża sie z zimowego snu

Róże w naszych ogrodach 21:17, 13 lip 2013

Do góry
Pokażę Wam kilka moich róż z nowego ogrodu.

Abraham Darby

Ogród wśród pól i wiatrów 21:16, 13 lip 2013

Do góry
I strona wschodnia - rh ..cumm.whity, serby i jeżówki.
Jeszcze nie jest tam posprzątane, ale tak mniej więcej to wygląda.
Już się martwię o rh, Bogdzia mnie przestrzegała,
że nie będzie lekko przy mojej podmokłej gliniastej ziemi.

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:14, 13 lip 2013

Do góry
Kolejkowicze za chwilę . Najpierw obiecane dla Kindzi zbliżenia na carexy

Carex morrowi - jaki dokładnie nie wiem.... Jedno jest pewne rozrasta się w fajne zimozielone kępy. Rośnie w palącym słońcu, w mokrym i w suchszym miejscu. Wszędzie daje świetnie radę

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:13, 13 lip 2013

Do góry
Ale i ta druga zakupiona - eden rose też ma pąki
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:12, 13 lip 2013

Do góry
Pokażę jeszcze moją PIERWSZĄ KWITNACĄ ROŻĘ !!!! HURRA!
Kupiłam 2 krzaczki w tym roku za namowa dziewczyn z Ogrodowisak od hodowcy róż pod halą sportową - dzieki wam Karolina i Anitko - zakwitły, obie tzn jedna juz kwitnie a drug ama pąki
Anitko - Anipla - miałas racje to jest Ingrid Bergman -ta która pokazywałam w pąku i która pierwsza zakwitła
oto ona ... tadam....orkiestra tusz....

Ogród wśród pól i wiatrów 21:10, 13 lip 2013

Do góry
A teraz trochę nowości
Wzdłuż północnej granicy ogrodu pojawiły się cisy Hicksi a od strony zachodniej choiny.
W narożniku rośnie ambrowiec.

Znowu na wsi 21:09, 13 lip 2013

Do góry
Joku napisał(a)
Świeżo posadzone irysy i funkia od Ani

Dalie Bishop of Llandaff. Nie wiem czy biedaczki przeżyją bo to zdecydowanie nie pora na przesadzanie

Jola, koniecznie zetnij pędy co najmniej o połowę i tak samo liście na tej dolnej połowie. Może i nie zakwitną w tym roku, ale powinny przeżyć. W ten sposób zmniejsza się powierzchnia liści i parowanie, a teraz kiedy właściwie od nowa musza się ukorzenić, korzenie nie są w stanie dostarczyć tak dużej ilości liści tyle wody.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:07, 13 lip 2013

Do góry
Nie mogłam sie oprzeć pięknu jeżówek więc nabyłam 3 sztuki białych, powędrują na rabatę "białą" wylądują tam obok białej róży od Bogdzi i białej lawendy Alba.

To chyba już wszystkie zakupy.... ach nie wspominając dwóch kolejnych host/funkii w kolorystce której jeszcze nie miałam.
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 21:07, 13 lip 2013

Do góry

Witaj Małgosiu
Nadrabiam zaległości
Śliczna na niebieska róża. Kupiłam wiosną o podobnym kolorze.Na zdjęciu taki miała.Jeszcze nie zakwitła ,ale mam nadzieję, że jak się pokaże to będzie faktycznie ten kolor Pozdrawiam

Zimozielony ogród przy białym domu 21:06, 13 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W berberysach zachwyca mnie ich zmienność, na jesieni zwykły Green Carpet robi się ślicznie pomarańczowo-czerwony, jakby płonął.

Ma kształt pająka, meduzy, niesamowicie się przebarwia

Masz całkowitą rację!
Berberysy zachwycają właśnie tym, jak zmienne są o każdej porze roku. Inne kolory, inne kształty, jakie bogactwo przebrawień liści niemal co miesiąc, a jesienią to już jest koncert barw.

Do tego nawet w zimie wiele z nich zachowując liście (Julianae) zachwyca bogactwem barw.

Każdy rozrasta się inaczej - np Bagatelle - wystawia z tej zwartej zielonej kulki takie małe antenki, potem dochodzą pozostałe i wktrótce znowu jest równiutka zwarta kulka.

A zapach berberysów jest zbyt słodki, tylko w przypadku tych pospolitych. Szlachetne odmiany mają łagodną rozmaitość woni, które wspaniale mieszają się ze sobą i wcale nie są zbyt intensywne.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:06, 13 lip 2013

Do góry
Ponadto jako uzupełnienie na rabatę kamienista, na obwódki kupiłam zawciąg nadmorski (6 szt) o dwóch kolorach kwiatów : białym i różowym. Na tej trawiastej rabacie jest wyściółkowany żwirek a zawciąg to roślinka używana na skalnik i to tego gdy nie kwitnie przypomina niskie kępy traw, wiec da sobie rade na żwirku i skomponuje się pięknie z trawami które tam już są.

Bo przecież ta moja żwirowa rabata taka....niedokończona i miejscami wręcz pusta więc obwódki z niskiego zawciągu beda pasować tutaj
Moja działka. 21:05, 13 lip 2013

Do góry
I jeszcze lilie

Znowu na wsi 21:03, 13 lip 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Jolu, bosko!!
Z tyłu to trzcinnik, a z przodu chyba rozplenica, czy to Hameln? A obok niej, po prawej? Chyba nie lawenda? Perovskia?

Pozdrawiam serdecznie!!

Karolina, nie wiem co to za rozplenica. Przywędrowała ze mną z poprzedniego ogrodu, była maleńka. Kupiona w plastikowym worku. Ale ładnie się rozrasta. Obok rośnie lawenda. Zrobił się z niej taki rozczochrany jeż. Ale trzyma formę przez zimę i długo kwitnie. Z wielopaków marketowych.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:02, 13 lip 2013

Do góry
Do tego kupiłam dzwonki białe, wysokie takie które lubią cień bo zamierzam je posadzić na rabacie pod lasem w okolicy funkii, których zgromadziłam kilka rodzajów. Te dzwonki rosną podobno dość wysoko więc dadzą radę w ich towarzystwie.
Kupiłam tez języczke pomarańczowa jako roślinkę typowa do cienia, pod lasem. To jest to ile pamiętam języczka Hessego albo odmiana Desdemona albo Otello, ma takie sercowate liście o lekko czerwonawym zabarwieniu i czerwonych łodygach. Rośnie dobre w ocienionym miejscu więc nada sie pod las.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 21:00, 13 lip 2013

Do góry
To nie koniec moich dzisiejszych szaleństw zakupowych..............
W zaprzyjaźnionej szkółce kupiłam 4 sztuki przetaczników kłosowych o różowo-liliowych kwiatach i posadzę je w dwóch kępach po 2 szt, żeby uzyskać podobne "kupki" jak to mi się udało w przypadku szałwii omszałej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies