Kochani, moje Limelighty posadzone w zeszłym roku i przycięte na wiosnę nie mają żadnych pąków kwiatowych Rosną w cieniu raczej, tylko rano mają trochę słońca, czy to może być przyczyną ? w zeszłym roku kupiłam je z pąkami, więc kwitły. Wyglądają tak :
z kolei na drugiej rabacie, z zakupionych i posadzonych w maju tego roku 3 sztuk, pąki maja tylko 2 :
jeśli chodzi o nawożenie, to chyba tylko 2 razy podlewałam je z Florovitem do hortensji. Jak często trzeba je nawozić ?
Swoje podlewam co siedem dni magiczną siłą do hortensji Tak przeczytałam na opakowaniu stosujac się do zaleceń Nie zasilam w dni kiedy bardzo pada deszcz ze zrozumiałych względów .Tak sie składa że moje limki mają tyle samo lat co twoje Kupiłam 8 szt z tego samego żródła, były naprawdę zdrowe i okazałe nadal są choc dwie z nich które rosną na innej rabacie (równiez słonecznej ) jeszcze pąków kwiatowych też nie mają .Posiadam równiez inne hortensje które wiosną przesadziłam do słońca W cieniu były marne a jesli miały kwiatki to bardzo skromne i małe Teraz tak urosły że podziwiam je kazdego dnia.Wczoraj dojrzałam pierwsze pąki .Mysle ze słonce dla hortensji jest bardzo ważne przynajmniej śmiem tak twierdzic z własnej obserwacji nie fachowości .Poczekaj jeszcze troszkę byc moze u ciebie też pózniej sie pąki pojawią .Wazne jest w ogóle podlewanie ,sprawdzam wilgotnośc gleby pod nimi każdego dnia aby nie doprowadzic do przesuszenia . Twoje krzaczki są zdrowe i pieknie rozrosniete mysle ze i kwiaty sie pojawią,poczekaj jeszcze kilka dni .
Ja się za bardzo nie znam ale horti jest kwasolubem trzeba jej dobrze przygotowac dołek do wsadzenia, żeby zakwitła trzeba ją jednak troszkę dokarmić ja stosuje Magiczna Siłę ostatnio prweie co 10 dni taka słabszą dawkę daje, no i Horti jednak troche słonka potrzebują ....
Na drugim zdjęciu to podłoże wydaje mi się takie dość suche...horti tego nie lubia.
Dajano, Joasko dziękuję Wam za odpowiedź Może faktycznie za mało je nawoziłam, ale było sporo deszczu, więc żal mi było jeszcze im dolewać. Chyba że faktycznie chodzi o brak słońca, to już wtedy nic nie wykombinuję. Ziemię dałam im częściowo kwaśną bo z tego co pamiętam to horti ogrodowe muszą mieć bardziej kwaśną. ( ? )
Moje limki też bez pąków na wiosnę mocno przycięłam i bardzo się zagęściły, krzak okazały, ale bez kwiatów słoneczko mają, nawożone jak należy, podlewane i nic!