Róże okrywowe - zimowanie i uprawa
09:47, 07 gru 2011
Dziękuję Danusiu, muszę się zabrać za tą rabatę z różami, coś zaplanować i jakoś je obsadzić.
Gosiu, wytrzymałaś? Trzeba było zdjęcia tylko pooglądać. Podziwiam i dziękuję, ale nic nie poradzę, że tyle "naprodukowałam" stronek
Ryszardzie,a werbena to inna niż patagońska?
Z przodu w ogrodzie oprócz bukszpanów bedzie rósł mały bonsai z klonu japońskiego(też wychodowany z sadzonki) uformowany został w tym roku.
![]()
w przypadku drzewek liściastych lepiej użyć bambusa wtedy łatwiej uformować drobne gałązki
![]()
Zależy jaka wysokość ma mieć drzewko, dokładnie musisz je obejrzeć kształt drzewka sam poddaje sposób w jaki powinno być poprowadzone, możliwości jest bardzo wiele. Na początek najłatwiej zacząć kształtowanie od pierwszej grubszej gałązki od dołu, dobrze aby gałęzie od drzewka odchodziły horyzontalnie. Oprócz bambusa możesz podwiązać sznurkiem lub drutem, nieważne jak ważne aby uzyskać formę na jakiej Ci zależy. Klon powyżej to najprostsza forma, są tam jak widać cztery "wysepki" i to wystarczy rozrosną się i zagęszcza. Prawidłowo z lewej strony powinna być piąta wysepka ale zrezygnowałem z niej, bo po posadzeniu w tym miejscu będzie ustawiony duży kamień. Kilka ciekawych fotek odnośnie tematu zamieściłem w wątku o topiarach-pozdro
Na Ogrodowisku święta
Przypominam:nóż do obrzeży!!!
Ja też się przymierzam do jego kupnaale jeszcze czekam na cynk od Danusi w tej sprawie