Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Gabisiowy ogród...początki....:-) 13:27, 27 wrz 2015

Do góry
Oj dziewczynki...ale mam mętlik w głowie

Iwka - dzięki za odwiedziny, pomysły i pochwały Jolu - za równie fajny pomysł. To faktycznie mam do przemyślenia...Tylko trochę się martwię o kosodrzewiny, bo one przycinane a już między nimi nie ma miejsca....zarosły wszystko...

A na osłodę trochę mojego dzisiejszego szaleństwa zakupowego na kiermaszu ogrodniczym:

Green Jewel

Horti Limelight,ale z kwiatostanami mega wielkimi...

Brunera, stipa, "kurze łapki", turzyca Frosted Curls

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 00:30, 27 wrz 2015

Do góry
Perovskia i Larisska:

Stipa z Caradonną:

Siewki stipy - ciekawe, czy przezyją zimę?

Rządek młodych gracków podrósł i nawet kwitnie:
Życie w wiejskim ogrodzie 22:28, 26 wrz 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Hej Aniu
Kasiu też myślałem o rozchodnikach ale są za niskie i je stipa pochłonie Może lepsze będą jeżówki Późnym latem zakwitną i będzie git

Jeżówki też pożarła.
Tulipanowiec - Liriodendron 14:38, 26 wrz 2015

Do góry
Ja akuat mam rabate przed domem ( nie przy garażu), obesnie rosna tutaj juki, owies, szałwia i jednoroczne stipa i starzec - to wszystko raczej tymczasowo, chyba, że coś pasowałoby zostawić?

Chciałam zostawić po bokach hortensje, a w środku jakieś dwa małe drzewka i właśnie myślałam o gursztynie lub o czerwonym klonie - też szczepionej kuli. Nie wiem sama co wybrać.Daję zdjęcie rabaty, proszę o radę

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:50, 25 wrz 2015

Do góry
Ale się postarałaś z fotkami i wszystkie śliczne.
Stipa moja dawno się pokłada od deszczu i wiatru, Twoja jest idealna. Lawendy też.

Jak wysoko masz tą platformę na placu zabaw?
Pewnie nie jest aż tak wysoko jak wygląda na zdjęciach, ale i tak miałabym stracha, że dzieciaki mi zlecą, w ferworze zabawy.
Życie w wiejskim ogrodzie 21:14, 25 wrz 2015

Do góry
makkasia napisał(a)

rozchodnik wygląda w stipie jak wszystko w stipie obłędnie

Hej Aniu
Kasiu też myślałem o rozchodnikach ale są za niskie i je stipa pochłonie Może lepsze będą jeżówki Późnym latem zakwitną i będzie git
Życie w wiejskim ogrodzie 19:50, 25 wrz 2015

Do góry
an_tre napisał(a)
Tak jak wszystkich zachwyca mnie twoja stipa, robi obłędne wrażenie

Bardzo dziękuję Aniu W stipie rosną szałwie omszone ale to nie jest ich pora W następnym sezonie muszę dosadzić też coś co będzie kwitło jesienią Masz może jakiś pomysł ?
Życie w wiejskim ogrodzie 19:40, 25 wrz 2015

Do góry
Tak jak wszystkich zachwyca mnie twoja stipa, robi obłędne wrażenie
Życie w wiejskim ogrodzie 15:42, 25 wrz 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Przemek pochwal się gdzie dorwales leżaki

Stipa dostała u Ciebie dużo miejsca i po prostu zachwyca! Nawet jak się lekko kłania Może tu jest ukryty klucz do sukcesu?

W sprawie lezaków napiszę Ci pw

Owszem stipa ma tu bardzo dużo miejsca ale też rośnie na 0.5 m warstwie kompostu Pewnie byłaby jeszcze większa gdyby nie Mrówka która ją na wiosnę podgryzała Obecnie stipa przez swój pokrój włazi mi pod kosiarkę bo nie chce mi się za każdym razem wiązać i coraz jej mniej
Życie w wiejskim ogrodzie 15:30, 25 wrz 2015

Do góry
Przemek pochwal się gdzie dorwales leżaki

Stipa dostała u Ciebie dużo miejsca i po prostu zachwyca! Nawet jak się lekko kłania Może tu jest ukryty klucz do sukcesu?
Droga do spełnienia 12:42, 25 wrz 2015

Do góry
Stipa wprowadzi bałagan. Tam prosi się coś zimozielonego, np buksy - albo posadzone starannie w rządkach, jednego rozmiaru, albo różnej wielkości ułożone w grupach.
Forsycję z tamtąd wywal, a w to miejsce daj coś eleganckiego - albo cisowy stożek (taxus baccata), albo ze 3 trzmieliny na pniu.

Pewnie, że nie zrobisz tego wszystkiego od razu. Ale możesz teraz wyznaczyć kształt rabaty, przekopać z obornikiem, kompostem i mączką bazaltową (jesli ziemia ciężka, zbita, gliniasta to z dodatkiem kory). Na wiosnę ziemia będzie jak marzenie
Droga do spełnienia 12:17, 25 wrz 2015

Do góry
Toszka napisał(a)
jestem za czerwona linią, w łagodnych łukach, z zakrętem pod płotem w rogu (mus tam cos wyższego posadzić i rabatę zrobić). Dodatkowo od strony domu przy kostce też wygospodarować rabatkę, tak by trawnik tworzył zieloną ścieżkę łagodnym łukiem znikającą za rogiem domu.

właśnie tak myślałam że naprzeciw tej kretej na chwilę obecną rabaty trzeby by zrobić drugą ale
nie za wiele tam miejsca więc z grę wchodziłyby rośliny nieduże i niezbyt rozrastające się
moze jakieś żurawki
a może stipa z jakimś dodatkiem
tyle że to moze być plan na przyszły rok w tym już nic nie dam rady bo i czas no i kasa
Pomóżcie wyczarować mi ogród 23:52, 24 wrz 2015

Do góry
JoannA napisał(a)
Jak będzie ostra zima to stipa nie przezimuje. Ale wybieramy bardziej optymistyczną wersję
W lutym będzie wielkie sianie
dobrej nocki

Dobranoc
Pomóżcie wyczarować mi ogród 23:50, 24 wrz 2015

Do góry
Jak będzie ostra zima to stipa nie przezimuje. Ale wybieramy bardziej optymistyczną wersję
W lutym będzie wielkie sianie
dobrej nocki
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:33, 24 wrz 2015

Do góry
kosolka napisał(a)

Co to znaczy?

A co jest nie tak z dwuletnią stipa? Nie jest ładna?

Dziękuję!

Pokłada się po każdym deszczu i nie wygląda to ciekawie. Zagłusza też inne rosliny.
Dwuletnie stipy to potfory
Najładniej wygląda w takiej fazie jak na fotkach u Ciebie.
Ale do tego dojdziesz sama
Kosolkowa Pasja 23:29, 24 wrz 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
[img size=322x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/96/966779/original.JPG[img

Stipa pięknie wyrosła, a połączenie z werbeną świetne .
Zbierz nasionka jak dojrzeją, nawet w grudniu.
Ja dzisiaj obcięłam kłosy bo wysypało się tyle nasion że aż strach pomysleć co będzie wiosną.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:28, 24 wrz 2015

Do góry
JoannA napisał(a)

Wiosną zrobić sadzonki

Co to znaczy?

A co jest nie tak z dwuletnią stipa? Nie jest ładna?

Dziękuję!
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:14, 24 wrz 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Joasiu, widziałam piękna przesyłkę jaka wyslalas Violi. I mam kilka pytań.. Czy stipa która wysylalas, to tegoroczne siewki czy dzielilas duże kępy? Czy mogę podzielić duże kępy teraz i poprzesadzac? Co robić że stipa zimą - rośnie sobie, schnie i wiosną się przycina? Czy lepiej wykopać i schować?
A jak to jest z werbena? Zostawić ja na rabacie czy w doniczki i do garażu (mój dość ciepły..). Czy lepiej okopczykowac? Przycina się ją przed zimą? A siewki werbeny- małe? Zostawić na rabacie? Przepraszam za "sto pytań do.." ale muszę się kogoś poradzić Pomóż niedoswiadczonej

Olu,
Stipa którą wysłałam Violi to tegoroczne siewki. Dużych kęp nigdy nie dzielę.
Stipa zimuje na działce tylko ją związuję bo pod ciężarem śniegu jest brzydka i połama, wiosną przycinam na wysokość ok. 5-7 cm.
Ale z doświadczenia już wiem i wszędzie to piszę, że najładniej wygląda stipa jednoroczna. Tak więc nie płaczę jak nie przezimuje, w lutym zawsze wysiewam nasionka i mam młode sadzonki. Dodatkowo mam srylion siewek stipy bo jak ja raz zaprosisz do ogrodu to trudno się jej pozbyć.
Podobnie z werbeną, sieję wiosną i zawsze pieknie mi kwitnie. Na 100% wysieje Ci się sama na działce, u mnie do tej pory pojawiają się nowe siewki werbeny.
Jak chcesz przezimować werbenę to wykop, wsadź do doniczki i do chłodnego garażu. Wiosną zrobić sadzonki, wcześniej zakwitnie od tej wysianej z nasion. Nie wiem tylko czy warto się w to bawić.
Jak będzie lekka zima to przezimuje na działce, zrób tylko kopczyk z kory.
Pytania są Olu jak najbardziej wskazane. Jesteśmy tu żeby się wspierać i wymieniać doświadczeniami.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:57, 24 wrz 2015

Do góry
Joasiu, widziałam piękna przesyłkę jaka wyslalas Violi. I mam kilka pytań.. Czy stipa która wysylalas, to tegoroczne siewki czy dzielilas duże kępy? Czy mogę podzielić duże kępy teraz i poprzesadzac? Co robić że stipa zimą - rośnie sobie, schnie i wiosną się przycina? Czy lepiej wykopać i schować?
A jak to jest z werbena? Zostawić ja na rabacie czy w doniczki i do garażu (mój dość ciepły..). Czy lepiej okopczykowac? Przycina się ją przed zimą? A siewki werbeny- małe? Zostawić na rabacie? Przepraszam za "sto pytań do.." ale muszę się kogoś poradzić Pomóż niedoswiadczonej
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:15, 24 wrz 2015

Do góry
Viola napisał(a)
Asiu, już posadziłam, zrobiłam kilka zdjęć - u mnie Dziękuję jeszcze raz. Piękny dzień dzisiaj miałam. Stipa czaruje ogród, byłam w szoku jak posadziłam, zobaczyłam zupełnie inne miejsce

Byłam, widziałam.
Rabata pieknie się prezentuje, a roslinki jak zwykle posadzone perfekcyjnie.
Ja nadal walczę z poszerzoną rabatą, teraz juz nasadzenia i powoli coś widać.
Andrzej wrócił dzisiaj do domku i nawet nie nakrzyczał na mnie. Ogladał ogród już ciemną nocką ale bardzo mu się spodobały nowe nasadzenia.
Miało dzisiaj popadać i się rozwiało Lałam cały ogród bo już susza sie robi.
Padam z nóg.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies