Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Warmińskie dylematy 13:30, 10 cze 2013

Do góry
A tutaj mój pierwszy ogrodowy szkodnik ma swoje ulubione miejsca do leżenia, nieważne czy coś tam rośnie czy nie

Róże ciemne różowo-fioletowe 13:25, 10 cze 2013

Do góry
pokażę jeszcze raz Tuscany, teraz jest jej czas i kwitnie najokazalej

bardzo ciemne kwaity ma też Graffin von Hardenberg
Warmińskie dylematy 13:23, 10 cze 2013

Do góry
Moje maleństwa zaraz będą kwitły - są najszybsze z host
Lawendowy kredens 13:14, 10 cze 2013

Do góry
Wianek ,wypożyczyłam Pani,której mąż zrobił przyjęcie komunijjne,drzwi wejściowe były takie smutne ,więc grzecznie zaproponowałam że mogę przywieżć swój wianek,dokupiłam tylko kokardę ,bardziej strojną.Myślałam jak go powiesić,żeby nic nie uszkodzić,jest dość ciężki,przyjeżdzam a wianek wisi,kobietka wzięła młotek i wbiła gwóżdz w drzwi,aż się uśmiałam do siebie.
W kamiennym kręgu od początku 13:13, 10 cze 2013

Do góry
GorAna napisał(a)

Martuś, ja pozdrawiam Ciebie kwiatkami żurawki

Aniu strzelasz w mój gust prosto w dziesiątkę-uwielbiam takie zywe kolory,a do tej żurawki mam sentyment-zawsze królowała w ogródku mojej mamy,chyba nawet w ostatnio kupiłam sobie podobną
Pozdrawiam-widoczki i gożdziki piękne !
Nelumbo - lotos 13:12, 10 cze 2013

Do góry
Masy liści zacznie nabierać dopiero początkiem lipca, pierwsze pąki pojawią się w połowie lipca, sporadycznie w czerwcu.

W kwietniu i obecnie
Róże ciemne różowo-fioletowe 13:10, 10 cze 2013

Do góry
Barkarole jedna z najciemniejszych róż U mnie nie okrywana rośnie do ok 150 cm

Cardinal Richelieu piękni i niespotykany kolor, niestety kwitnie tylko raz
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:09, 10 cze 2013

Do góry
Joasiu, upolujesz
mam 2 miłorzęby, ale to już wielkie, regularne drzewa, mam nadzieję, że będą takie jak w Łańcucie
ale w wyjątkowy sposób chwali się kwiatami naparstnica
rok temu ten koszyk dostałam od Madżen, ale pasuje

liliowiec od Weronki, z Bajkowego Ogrodu
piwonie dają powoli ...czadu
i róże ruszają....dziewczyny rozpoznały szkodniki, jak zdążę to oprysk zrobię

tu rosną Fresia i Graham Thomas, prawie nie ma różnicy między nimi, i jest jeszcze 3 róża, nazwa taka, że język idzie połamać

Lawendowy kredens 13:09, 10 cze 2013

Do góry
Wiankami też się zaraziłam ,oglądałam program Maji w ogrodzie.
Ogród Bogusława 13:05, 10 cze 2013

Do góry
Elfik napisał(a)
Witaj Bogusiu, od razu się przyznam, że dołączę do grona zawracających Ci Twoją mądrą głowę. Ale znam Twój wątek i życzliwość, z jaką udzielasz porad, więc i ja Cię o nią proszę, bo w necie nie znalazłam żadnych wskazówek na ten temat.
Ośmielam się wkleić zdjęcia u Ciebie, bo może ktoś też ma taki problem, a u mnie to się zagubi...

W ub. roku kupiłam buka Dawyck Purple. Ma dość długi goły pień, z jedną gałązką u dołu. Początkowo chciałam pozwolić jej rosnąć i okręcać ją wokół pnia, ale zmieniłam zamiar i chcę ją uciąć. Jak i kiedy? I czy po ucięciu jest jakiś sposób na jej ukorzenienie?
I czy koronę też można zagęszczać poprzez przycinanie końców gałązek?
Mój buczek jest jeszcze wiotki, więc mocno opalikowany, czy dużo czasu trzeba, aby „poszedł w pień”?
Pozdrawiam Bogusiu, całuski doślę, jak poradzisz...

Witaj, pewnie że poradzę, jak potrafię, co do całusków to zaliczka by się przydała jest inna motywacja.
co do mądrej głowy to, możesz zawsze na początku wspominać bo, mogę zapomnieć,
wszystkie liściaste przycinamy wczesną wiosną, i miejsce cięcia zabezpieczamy środkiem dostępnym w sklepach ogrodniczych, jest ich sporo, a w tej chwili nie pamiętam żadnej nazwy,
jest to taka pasta i to koniecznie trzeba wykonać,
w celu zagęszczenia możesz teraz poobcinać po ok 3 listków na gałązkach które chcesz rozkrzewić i ograniczyć wzrost wysokości.
aby był poszedł w pień ograniczaj rozrost i czekaj, kilka lat, bo to powolny proces.
pozdrawiam.

Skrzyp zimowy - Equisetum hyemale 13:04, 10 cze 2013

Do góry
Po ścięciu brązowych pędów ładnie się odbudował, czyli ten zabieg pielęgnacyjny jak najbardziej wskazany.

ogrodoweimpresjejolki 13:03, 10 cze 2013

Do góry
Do swojego ogródka zawitam dopiero po południu albo jutro, więc myślami jestem jeszcze u Dawida

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 12:56, 10 cze 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
[

Werbena i co to białe?... śliczny zestaw.. mam jeszcze jedna donicę

Straszą mnie, że Wrocław też ma dziś mieć wujnię a nie pogodę...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:55, 10 cze 2013

Do góry
iw00na napisał(a)
Witam, jestem nowicjuszem na tym forum. Proszę o pomoc i poradę. Jakie rośliny i krzewy będą rosły przy brzozie, która zacienia miejsce. Próbowałam wielu roślin ale brzoza sąsiada jest silniejsza

Żeby coś rosło, trzeba wzbogacić glebę, dosypać trochę ziemi i podlewać, przynajmniej w pierwszym roku. Będą rosły hosty, ale muszą być podlewane.

Potem dadzą sobie radę. Ta duża to podsypana wyżej rabata wyspowa i to jest konkretne rozwiązanie i co chesz możesz posadzić. Tutaj są różaneczniki, pierisy i Carex Evergold oraz pachysandra i żurawki

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:48, 10 cze 2013

Do góry
w tym kąciku jest ten powojnik, nowy, nie miałam dokładnej wiedzy na jego temat, więc nie ciachałam, ale już wiem, że trzeba ciachnąć nad ziemią i wtedy będzie coraz dorodniejszy; ma plusik, powtarza kwitnienie w sierpniu

takie niebo było w sobotę, prawie jak w rejonach Morza Śródziemnomorskiego
i jak zwykle nad moim niebem....leci samolot

to chyba? chwast, ładny...nie wywalam, bo generalnie nie plewię, bo nie wiem, co jest ok, zasiane, a co chwastem, chyba że są ewidentnie rozpoznane
widoki z kącika m.

naparstnice są bardzo fajne

Aniu, jakieś rady w sprawie pielęgnacji Marikena?
nasz rejon ostatnio po prostu szałowy w niepogodę!
to co, kiedy robisz spotkanie u siebie?

Basiu, ja też macham rąsiami tylko czas nam potrzebny, jakoś te kilometry byśmy sobie ustawili
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:45, 10 cze 2013

Do góry
Magdalia86 napisał(a)
Witam.

Proszę o radę w zagospodarowaniu tej rabaty. Zdjęcie przedstawia jedynie 4 z 7 fal. Cała rabata ma ok 16m długości. Z tyłu zasadzony jest żywopłot z ligustru pospolitego.
Widoczne żylistki i berberysy mo zliwe do przesadzenia.

Chciałabym umieścić na niej tawuły "golden princess" (mam 6szt) oraz wierzbę "hakuro nishiki" (mam 3szt)

Same fale na tak długiej llinii, może będą nudne? Może trzeba gdzieś coś rozszerzyć albo koło wykonać ze żwirkiem?
Poza tym nie projrktuje się pojedynczej rabaty tylko z jednej strony, a bierze pod uwagę co będzie dalej.

Chelsea Flower Show 2013 12:37, 10 cze 2013

Do góry
Ta instalacja - The Rush of Nature - ogród wykorzystany jako medium - została stworzona przez artystę o nazwisku Marc Quinn i po wystawie wystawiona na aukcji, a pieniądze ze sprzedaży mają zostać przeznaczone na wspieranie nauki, kariery młodego pokolenia ogrodników.

Fundacja pozwoli na stworzenie nowego systemu praktyk w RHS, stworzenie centrum nauki w RHS Garden Hyde Hall w Essex i poczynienie dalszych inwestycji we wspomaganiu szkolnictwa ogrodniczego. Chyba tak z grubsza o to chodzi. Jestem członkiem RHS i wspomagam także tą działalność. dodatkowo, nie tylko obowiązkowymi datkami. Dzięki temu mam poza kolejką i darmowe wstępy do ogrodów RHS.

Kto jest dobry, niech tłumaczy

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:19, 10 cze 2013

Do góry
Odpowiadam hurtowo
naprawdę było fajne spotkanie i na dodatek, pogoda dopisała
a mnie bardzo cieszy, że mogę z moimi młodymi koleżankami ogrodniczkami być i uczyć się od nich tak wiele odnośnie roślin, strzyżenia, trendów, biżuterii ogrodowej i humoru
do końca czerwca jeszcze baluję sobie, ale już od lipca zaczyna się konkretna praca, mus zrobić to, o czym się marzy i widzi oczyma wyobraźni

miłorząb Mariken od Sylwii i Agi posadzony
myślę, że będzie mu tu dobrze
mój mąż już jest w nim zakochany

prezent od Madzi i Gabisi., Marzenki i Wieloszki..jak ja mam się oprzeć i nie zjeść tego

i taka wyjątkowa roślinka od Agi_pe, to jest paproć, naprawdę nie widziałam czegoś takiego, już posadzona, przed burza, więc i podlana, będzie rosnąć w kąciku medytacji, powoli to miejsce stworzę takie, jakie mam w wyobraźni, ma mieć ciut z klimatów japońskich; ja robię szkielet, reszta należy do syna Wojtka...za 3 lata, będzie to widoczne

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 12:16, 10 cze 2013

Do góry
Widzę że świętujesz nadal super jeszcze raz wszystkiego naj naj.
Ogród z przypadku 12:13, 10 cze 2013

Do góry

I takie okazy się zdarzały
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies