Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:55, 02 cze 2013

Do góry
agata19762 napisał(a)
Aniu kolor donic idealnie dobrany.....
a mówiłaś, że nie lubisz doniczkowych, mus podlewać

a u mnie tylko troszku popadało...

Agata.. mam trochę doniczkowych Ale ograniczam i w ramach ograniczania wyrzucę inne ... a te zostawię..... podlewanie to raz, ale problem z przechowywaniem...
Ten ma ponad 2 metry, donica ciężka , zajmuje potem pół chałupy.... wciągnąć to i wyciągnąć z domu to wyzwanie... Wiatr to wywraca z 20 razy w sezonie... mam dość takich kwiatków A to 3 donic to mogę założyć "automatyczne" nawadnianie

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 20:51, 02 cze 2013

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Wczoraj jak robiłam zdjęcia to strasznie wiało, było pochmurno i zaczął padać deszcz więc zdjęcia wyszły kiepskie,ale rabata teraz wygląda tak

Kasiu, bardzo to jest malownicze. Nieco porządku w postaci bukszpanów i lekki harmider wewnątrz. Bardzo na czasie Mnie się podoba!
ogrodoweimpresjejolki 20:49, 02 cze 2013

Do góry
Gabrysiu, fajne są pocieszałki, ale Twojej Nelly nie widzę
A u mnie zielony kącik, który nabierze kolorów jak zaświeci słońce

Motyw drobiu i drób w ogrodzie angielskim 20:49, 02 cze 2013

Do góry

już w ogrodzie..

i zdj.. rodzinne
Pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 20:48, 02 cze 2013

Do góry
bikej napisał(a)

Wrzucam 3 projekty,

odnośnie tego to :
-> rozumiem że chcesz mieć kawałek niedużego trawnika, tylko czy nie bardziej zależało by Ci na zasłonięciu trochę wejścia do domu? bo przecież na wprost jest chyba wejście?

bikej napisał(a)

-> jak dla mnie za dużo wszystkiego na sobie jak na tak małą powierzchnię. ograniczył bym sie do max 3-4 roślin pogrupowanych tak jak Ci przedstawiłem.
Co to żurawek proponowałbym stworzyć bardziej wyrazistą plamę koloru a nie jednym sznureczkiem pociągnąć wszystko.
Lilak to spory krzew więc razem z thują occidentalis 'Smaragd' poprostu sie pogryzą na takim kawałku.

bikej napisał(a)

-> Co do tego fragmentu to cio powiedzieć gdyż jest on na nachyleniu i jeszcze nad nium nie myślałem. Ale na przedstawionej formiej jest wszystkiego naćkane trzeba by było to wszystko jakoś pogrupować i jak dla mnie powinno to współgrać z rabatą nr 1 gdyż jest na przeciwkjo niej. Tworzyć jedną spójną całość a nie 2 wyrwane z kontekstu rabaty.

To są jedynie moje przemyślenia, więc nie musisz sie z nimi zgadzać - jak to ktoś napoisał : " ...zgadzam sie z rodzicami ale w końcu i tak robie swoje..."

Co do roślin o których mówisz jak masz jakieś kompletnie puste miejsce na chwilkę obecną poprostu je zadołuj z doniczkamia i podlewaj jak by rosły na stałe jak już podejmiesz decyzję gdzie mają rosnąć poprostu chyc myk z ziemi z doniczką i wysadzasz na miejsce stałe

pozdrawiam Michał
Ogród niby nowoczesny ale... 20:45, 02 cze 2013

Do góry
Reflektorki już w miejscu docelowym, tylko kabelki przykryć, kamyka w jednym miejscu brak bo czosnki tam muszę dosadzić, modrzew pierwszy na zdjęciu maciupci - to ten dosadzany...dorośnie kiedyś ...i kulki jednej brak...jak na razie nie znalazłam takiej dużej - szukam...

to coś zielonego to rozplenica...lupę dać??

najładniesze sadzonki to carexy the beatles.. ale reszta urośnie...jutro podleję nawozem...dziś bylo opryskiwanie modrzewi...

Bajkowy ogród Weroniki 20:43, 02 cze 2013

Do góry
alinak napisał(a)
Weroniko co ty robisz że masz takie piękne skalnice ...moje co roku gorsze . czy one wolą słońce czy cień . bo ja już wszystkie stanowiska obleciałam i wszędzie kiepskie .kolorowy ogród wiosną -piekny

Alinko, u mnie skalnice rosną i w cieniu i w słońcu. Myślę, że słonko i trochę wilgoci, najlepiej. Chociaż mam za ogrodzeniem na ziemi byle jakiej, bez podlewania prawie, i radzą sobie dobrze,

od wschodu i północy

za ogrodzeniem widać czerwone, ale białe są też,

i białe za ceglaną obwódką.
Chelsea Flower Show 2013 20:41, 02 cze 2013

Do góry
W tym ogrodzie świetnie dobrane były pastelowe kolory

Ogród w Holandii 20:40, 02 cze 2013

Do góry
JulkAd napisał(a)

.....ja Agatko, tym bardziej, "zielonego" o warzywach pojęcia nie mam...posiałam tylko zioła do skrzynki po owocach i cieszę się, że wzeszło....a i skusiłam się na kilka krzaków malin i truskawek na powierzchni wielkości dużego stołu....czekam, bo widać, że cosik z tego będzie....choćby kilka szklaneczek owoców już cieszyć będzie

Julita,
zaczynając o d początku - pod czosnkami jest agastache czyli zdaje się kłosownik to sie nazywa. Posadzony jak cała reszt a tej rabaty w zeszłym roku, w tym roku jest dużo większy i zakrył mi nawet kilka jeżówek. Trzeba będzie tam poprzesadzać oczywiście
Następne - dobrze czytałaś. Koniecznie trzeba pnace róże jakby rozpiąć na rusztowaniu czyli gółwne pędy jak najbardziej poziomo. wtedy wypuszczają dużo pędów bocznych i na nich sa właśnei kwiaty. Te ze zdjęcia to jest końcowy fragment takiego właśnie pędu bocznego. A cały krzak wygląda tak:

i po trzecie - mój warzywnik też powierzchni stołu nie przekracza i to raczej średniego niż dużego. Bardzo jestem ciekawa co z niego wyjdzie z warzywnika oczywiście, nie ze stołu
pozdrowienia
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:39, 02 cze 2013

Do góry
asc napisał(a)
Justynka- dzięki wielkie, mam trochę kwiatków które nie wiem jak się zwą...... próbuję teraz zrobić katalog tego co mam, że jak ktoś sie pyta co to, to sobie zajrzę i powiem Bo spamiętać wszystkiego i tak nie zapamiętam
To wielosił..Snow and Sapphires .. też ładny

ładna roślnka taka niespotykana
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 20:36, 02 cze 2013

Do góry
Joku napisał(a)
Kasiu, kwitną już u ciebie róże? Moje jeszcze w pączkach. Małych . Pięknie prezentują się twoje rabatki.
Tak sobie pomyślałam że czas na przemyślenie i zaplanowanie różnych rzeczy ma swoje plusy. Bardzo podoba mi się ten płot na zdjęciu. Życzę żeby twój był równie ładny, a nawet jeszcze ładniejszy.

Witaj Jolu już kwitną, bo kupione i sadzone w tym roku miały już pąki takie kupowałam, bo chciałam zobaczyć jak wyglądają padający w ostatnich dniach deszcz dał im popalić niektóre zostały nawet połamane wszystko teraz stoi i czeka na słońce żeby rozkwitnąć.
Co do płotu będziemy układać tak cegłę jak na zdjęciu. Cegła będzie jak poprzednio ręcznie formowana, kremowa, przyjedzie pod koniec tego tygodnia. Przęsła już wybrane i kupione, przyjadą za tydzień... Wybraliśmy najprostsze jakie znaleźliśmy, chociaż nie całkiem prościutkie - takie

Od frontu głównie będzie jednak pełny mur i będzie tylko jedno przęsło w rogu, bo od tej strony będzie taras więc chcemy trochę intymności, a kiedyś dodatkowo będzie dla przewiewu brama i furtka,ale główny ogródek nie będzie widoczny, tylko przedogródek
Jak wyjdzie, sami ocenicie
Pozdrawiam
Ogród niby nowoczesny ale... 20:35, 02 cze 2013

Do góry
Na początek warzywniaczek...

i ostatni kwitnący czosnek...biały - tylko dlaczego jeden?!

Ogród w Holandii 20:34, 02 cze 2013

Do góry
bociek napisał(a)
Agatko, nie martw sie warzywami, nie masz na to wplywu. U moich tesciow wszystko gnije, woda na dzialce stoi Truskawek nie ma, a tu ciagle zapowiadaja deszcze

Za to masz przecudne czosnki i biale szafirki (niesamowite, ze jeszcze kwitna).

A to zdjecie to mistrzostwo swiata

I sliczne kloniki masz

dzięki Boćku za pocieszenie Tak bardzo to się nie martwię. Dzis zauważyłam, ze pomidor jeden ma kilka kwiatków, to chyba oznacza że jest szansa na pomidory
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:32, 02 cze 2013

Do góry
Justynka- dzięki wielkie, mam trochę kwiatków które nie wiem jak się zwą...... próbuję teraz zrobić katalog tego co mam, że jak ktoś sie pyta co to, to sobie zajrzę i powiem Bo spamiętać wszystkiego i tak nie zapamiętam
To wielosił..Snow and Sapphires .. też ładny

W kamiennym kręgu od początku 20:32, 02 cze 2013

Do góry
GorAna napisał(a)
Elu, póżniejsze odmiany jeszcze czekają
A to już nowa aranżacja po tulipanowych wykopkach
Taka ogrodowiskowa,

Piękna rabata
Moja działka. 20:30, 02 cze 2013

Do góry
Dziś było słonecznie i moglyśmy zrobić zaległy gryl i przyjąc gości
Ale deszcz zrobił duże szkody grzyb zaatakował mi ogórki i pomidory ,lilie
dostały plam i gniją
Zakwitł powojnik

Piwonia jedna boroka zakwitła ,a w niej pełno robaków nie wiem czy to szkodniki.

coś różowego

Do mojego iglaka przyszedł fryzier może teraz coś z tego wyjdzie-albo i nie...
Leśne Wzgórze 20:29, 02 cze 2013

Do góry
Mathildis napisał(a)

Na przykład tutaj:
Całość podsadzona była wrzosami niestety wymarzły i nie bardzo wiem co teraz tam zrobić. Czy dosadzić ponownie wrzosy czy trochę zmienić:
Od lewej kosodrzewina, coś na pniu, wrzosy, Danica a za nią przekwitłe hiacynty, sośnica, wrzosy, hortensje, miłorząb podsadzony kosodrzewiną

Hmm, miłorząb pewnie Mariken, albo jakaś inna kulkowata... Ja bym wysadził z pod niego te kosodrzewiny i gdzieś indziej przeniósł. Sośnicę i Danice też. A na tym pasie pomiędzy kosodrzewiną na pniu, a hortensjami zainwestował w dobrą ziemię i posadził albo hortensje bukietowe 'Limelight' albo różaneczniki odmianę w całym szpalerze jedną, taką samą. Pod nimi runianka.
Ogród Sylwii od początku cz.II 20:27, 02 cze 2013

Do góry
Syla napisał(a)

po prawej na zdjęciu żurawka Beaujolais

wszystkie rabaty są efektowne, ale tutaj cud, miód i orzeszki
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:18, 02 cze 2013

Do góry
Irena przywiozłaś sobie jakieś promyczki ... bo tu długo ich możesz nie zobaczyć . ponoć do połowy czerwca deszcz ....mam dość . chyba też jadę na Kretę . ciekawe co na to powie mój szef ...szanowny M
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:02, 02 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziewczyny, banan od ucha do ucha. A ja chwilkę zajmę i pokażę hidcotową. Róże już pokazują kolor, jak to szybko się rozwija wiosną gdy ciepło jest.

Lubię ten swój zakątek do picia kawy rankiem

Zakątek przecudnej urody, ale Danusiu czy Ty masz czas by tę poranną kawę tam wypić ???

P. S. tak prz okazji w wolnej chwili proszę o poradę w moim wątku. Mam odłożone pieniążki na rośliny, mam zapał na metamorfozę, tylko .... pomysłu brak
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies