Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W moim ogrodzie... 19:57, 03 cze 2013

Do góry
ermigo napisał(a)
Jakiś czas temu zadołowałem parę świerczków, Teraz chciałem je przesadzić na miejsce docelowe, ale pojawiły się szkodniki:
1. to chyba miechun świerkowiec

2. galasy

Macie jakieś pomysły na pozbycie się ich? Da się drzewa uratować?

Na domiar złego posadziłem młodziutkie modrzewie (ok. 10cm), więc z galasami będę miał w przyszłości stały problem, ale z drugiej strony, szkodniki mogą przywędrować z zewnątrz, więc nie chciałbym rezygnować z obu gatunków. Mam nadzieję, że jakieś okresowe opryski wystarczą na ochronę drzewek.
Chętnie poznam Wasze sposoby na walkę z tymi szkodnikami.

Witaj serdecznie
Na początek trzeba zająć się tym tematem, bo szkoda drzewek, nie miałam tego nigdy u siebie, ale podam ci co piszą w książkach: zielone galasy, zanim uwolnią mszyce- a dzieje się to pod koniec lipca lub w sierpniu- należy wyciąć i spalić. Zrób to jak najszybciej. W zimie, przy temp. wyższej niż 10 stopni, ja to robię na początku marca- właśnie w ochronie modrzewi i świerków i innych iglaków też, pryskać preparatami olejowymi- typu Promanal. Co roku tak robię i nie mam tego typu niespodzianek.
Moja działka. 19:56, 03 cze 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)

coś różowego

To firletka smółka Trzeba ją podwiazywać, bo lubi się pokładać.
U mnie dziś dwie burze były i co chwilę padało
Ogród Sylwii od początku cz.II 19:56, 03 cze 2013

Do góry
w przerwie pomiędzy jedną burzą a drugą i po przerwie odcięcia od świata ogrodowiskowego poprzez wyłączenie prądu powracam tu i pokażę jeszcze dzisiejsze prace altanowe .....

Dla przypomnienia do takiego stanu rzeczy dążę .....

a teraz zaczyna być tak .....
na tyłach altany

z boku
Rozpoznawanie chorób i szkodników 19:54, 03 cze 2013

Do góry
Pomóżcie rozpoznać - znalazłam kilka w kompostowniku, od razu pomyślałam, że to pędraki albo jakieś opuchlaki, zajrzałam do Ogrodu Bogusława, bo pamiętałam, że kiedyś walczył z nimi i moje paskudy jakoś nie są identyczne. Zaczęłam szukać zdjęć innych białych larw i teraz to już nawet pachnica dębowa mi pasuje, a ta jest pod ścisłą ochroną i nie wiem co robić - tępić? Jeśli tak to czym najlepiej? Ostatnio zrywałam trawnik i nic nie znalazłam, tylko w kompostowniku.
jest wypasiony na maxa

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:54, 03 cze 2013

Do góry
Gosiaczku - z powodu kwiatuszków to mam ogród botaniczny .... ale co zrobić, że je lubię Bo ja lubię jak się zmienia coś i zaskakuje, a ten efekt dają tylko kfiotki

Hanuś - na tym się wychowałam aż sobie poszukałam do posłuchania

Ogródkowy zawrót glowy 19:43, 03 cze 2013

Do góry
Katarzynka604_ napisał(a)
Witam Pani Danusiu tak wygląda mój skalniak w chwili obecnej bez tych rzeczy które dodałam czyli iglaki na pniu, lawenda, trzmielina , konwalnik ?? Nie wiem co z tym moim skalniakiem począć

Wyrzucić korę czerwoną po pierwsze. Masz taki styl ogrodu, jakiego ja nie robię klientom, stosuj zasadę powyżej, czyli dokup więcej roslin, które już są, żeby stworzyć większe grupy.
Zielony Punkt - ogród Finki 19:43, 03 cze 2013

Do góry
Widzicie więc, że na rabatach dominuje zieleń w różnych odcieniach. Wiosna póki co jest dość chłodna i rośliny nie rozwijają sie tak szybko. Z jednej strony cieszą dłużej kwitnące Rhododendrony ( w starej części ogrodu) ale już chciałoby się kolorowych łanów bylin.

a tu dodam, że lina i trampolina jest użytkowana również przez braci Marianny - Michała i Marcelego w programie wygląda na to, że Mania jest jedynaczką Tu na zdjęciu znaleźli coś ciekawego w środku starego pnia po jabłoni.

a z tyłu programowy Orzech szary Rodzina mówi, że teraz to trzeba tabliczkę powiesić, że drzewo sadził dziadek...dla potomności

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:41, 03 cze 2013

Do góry
JulkAd napisał(a)
Aniu lilije wodne masz piękniste....deszczu nie zazdroszczę, sama mam go pod dostatkiem...Kindzia proponuje łódź podwodną, więc zamiast miotły do zaklinania pogody jak najbardziej przydatna

JUż wysłałąm ekipę z łodzią podwodną... mi też sie przydaje..

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:40, 03 cze 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)
Aniu .. Ile latek ma Twój Tulipanowiec ??... A może .. Jakiego jest wzrostu ??

Tak dopytuję ,bo mój jeszcze nigdy nie kwitł ,a rośnie u mnie już 3 lata.. Tylko ,że maciupki jest .... Ps. I dzięki Bogu

Ja swojego posadziłam w kwietniu 2010 roku... i był taki na wielkość..... miał ok. 1,5 - 2 metry

A teraz taki.. próbowałam zmierzyć i 5 metrów ma napewno I na każdej gałązce wygląda, że będzie kfiotek

Ogródkowy zawrót glowy 19:38, 03 cze 2013

Do góry
Witam Pani Danusiu tak wygląda mój skalniak w chwili obecnej bez tych rzeczy które dodałam czyli iglaki na pniu, lawenda, trzmielina , konwalnik ?? Nie wiem co z tym moim skalniakiem począć

i tył

Ogródkowy zawrót glowy 19:38, 03 cze 2013

Do góry
A taki zrobiłam sobie przykładowy plan w kole trawki niebieske i karmik za kołem brazowa trawa cyprysik groszkowy i berberysy zółte i czerwone , po lewej wrzosy

Dość płaskie nasadzenia są, dodaj więcej stożków lub cisy w postaci kolumnowej (Fastigiata, Wojtek. Aureospicata itp.)
Te dzbany trzy nie pasują do tej rabaty.
Zielony Punkt - ogród Finki 19:35, 03 cze 2013

Do góry
Cienista rabata z funkiami i runianką

widok z chuśtawki , obwódka z Tawuły japońskiej 'Golden Princess' i 'Little Princess'

Ogródkowy zawrót glowy 19:34, 03 cze 2013

Do góry
Dzis pogoda fatalna ale udało mi sie kupic ta kore i dodac koloru temu skalniakowi na dole tam gdzie ten iglaczek na pniu chce troszke zwirku wysypac

póki co wyglada to tak

pozbyłam sie ten tej budki z tyłu i na razie jest tam wielki bałagan

Mnie się zdaje, że ta czerwona kora niepotrzebna jest tutaj, a zamiast tego posadź żurawki w takim kolorze i na pniu Picea pungens "Glauca Globosa"

Zielony Punkt - ogród Finki 19:30, 03 cze 2013

Do góry
Sedum sieboldii 'Mediovariegatum'

Czosnek główkowaty i Heuchera 'Melting Fire'

Hakonechloa

Iris 'Variegata'

Alchemilla

zwykły szczypiorek za rządkiem poziomek

Ogródkowy zawrót glowy 19:28, 03 cze 2013

Do góry

No i czego narzekasz dziewczyno, ładnie zrobiłaś, teraz tylko wrzuć go do realizacji i będzie ładnie

Ja bym tylko tych płotów nie dawała a zamiast nich świerki serbskie lub inne wysokie iglaki, bo płoty strasznie straszą, przyciągają uwagę.
Moja działka. 19:28, 03 cze 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Dwa dni byłam w Ustroniu ale zimno i deszcz pogonił nas do domu ,ale o targ musiałam zahaczyć
no bo jak by innaczej,a to nowe nabytki i lilie kupiłam po 2 zł ale czy one jeszcze urosną chyba zakwitną na wszystkich św.

To lewizja widziałam u kogoś na ogrodowisku

To ma być lotos do doniczki roślinka wisząca

Bardzo ładne zakupy, super będą wyglądały na działce.
U mnie właśnie burza, a tutaj tak kolorowo
pozdrawiam
Ogródkowy zawrót glowy 19:27, 03 cze 2013

Do góry
tak sobie dzis robiłam środkowa czesc skalniaka co o tym sadzicie ?

1 - azalia japońska
2. wrzosy
3 wrzosy
4 berberys
5 jakias roslina skalniakowa np skalnica
6 trawy niebieskie
7 jodła balsamiczna nana
8 klon palmowy
9 i 10 azalie
11 jakies trawy
12 Świerk srebrny Glauca globosa na pniu
13 jałowiec blue star
14 trawy

Zamiast traw niebieskich więcej azalii może, żeby takie poduchy kwitnące zrobić, jałowca Blue star też nie sadź tutaj.

Kosodrzewina się zestarzeje i za kilka lat też wyrzucisz, albo musisz skracać jej przewodniki aby ją skarlić, albo od razu przesadź gdzie indziej.
Zielony Punkt - ogród Finki 19:25, 03 cze 2013

Do góry
Poducha Świerka 'Little Gem'

Sosna 'Benjamin'

Świerk biały 'Alberta Globe'

Malutka (na razie) dwukolorowa Sosna górska 'Walaszczyk'

Zielony Punkt - ogród Finki 19:21, 03 cze 2013

Do góry
kwoka i kaczątka (trochę ciemno)

i dokładniej pod kwoką Jałowcem 'Horstmann'

widok na "skarpę płożącą" za nią rosną azalie wielkokwiatowe

Liliowo i kolorowo:) 19:20, 03 cze 2013

Do góry
Ogród w deszczu , zakwitł klmatis co rosnie do nieba Cudny klematis o kwiatach wiekszych od dłoni
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies