Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:14, 25 lis 2011

Do góry
Radzę w sprawie trawnika z siewu:

Mieszanka nasion trawnika składa się z kilku gatunków traw. Czas ich wschodu nie jest jednoczesny, niektóre po 3 dniach inne dłużej.

Siejemy trawę, podlewamy albo leje deszcz i nasionka zaczynają wschodzić - inne dopiero pęcznieją i nabierają wigoru. Leje - dalej wschodzą następne, przestaje lać, nasionka napęczniałe zasychają inne już w ogóle nie wschodzą.

To mylne myślenie, że jak zaczyna wschodzić to wszystko w porządku i nie trzeba już podlewać.

Moim zdaniem winny jest brak podlewania, przecież mnie trawniki wschodziły nawet w grudniu
To jest najprawdziwsza prawda w ogrodzie rezydencja ze stawem - było w Mai nawet pokazywane że wzeszła.

Zdjęcia 22.11.2009 - oto posiana trawa

No i ta trawa wzeszła w grudniu, bo jechałam się rozliczyć 8 grudnia i zazieleniło się a były przymrozki.
Ale chodziło podlewanie.

Ten rok jest bardzo suchy jesienią, ani kropli więc jak trawa ma wzejść?
Podlewała się? jeśli podlewała i nie wzeszła to winne są nasiona.

Ziemia jest sucha czy mokra tam gdzie nasiona???
Radzę podlewać tam gdzie posiane
Mały ogród na tarasie dla osoby niepełnosprawnej - pomoc przy projektowaniu 20:57, 25 lis 2011

Do góry
Oglądając zdjęcia zobaczyłam, że byłam i tu i tu. Zobaczcie zeszłoroczny ogród Waszego i mojego ulubionego projektanta

Tom Stuart Smith Chelsea 2010

A poniżej Wollerton Old Hall Garden

Bezsprzecznie Tom zainspirował się tym ogrodem.
Ja zresztą także
Ja też zaczynam:) 20:50, 25 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Na rabatę przy ścianie pomysł jakiś mam- przede wszystkim kompozycja z kulek i ilexu podpatrzona z ogrodu z lustrem

dalej może hortensja anebelle (bo akurat już tam rośnie ale nie jestem pewna czy ją zostawić ), właz do piwnicy obsadzony bukszpanem i dalej RH

Ta wersja lepsza od tej drugiej.
Kulek po lewej daj 5 - nieparzysta liczba. a co to kołtuniaste za kulkami?

Anabelle
Mały ogród na tarasie dla osoby niepełnosprawnej - pomoc przy projektowaniu 20:46, 25 lis 2011

Do góry
Ta kompozycja byłaby idealna i niesamowicie bym powiedziała światowa
Jak główne drzewo trzeba wyszukać jakąś wielopniową, poplataną brzozę himalajską o białej korze i pod nią kule z cisa i trawy - zdecydujesz które będą dostępne.

Pomysł z podziałem kwadratu na różne poziomy też jest ładny, ale wtedy drzewo w tej najwyższej donicy, w średniej np. same trawy miskanty a w gruntowej, najniższej dopiero kule w trawkach niskich, np. w Carex jakiś...plus krokusy fioletowe, a tam gdzie miskanty - pachysandra po całości, żeby nie było pusto i tulipany jeden kolor np. biały.
Ja też zaczynam:) 20:38, 25 lis 2011

Do góry
Przy gazie nieco na prawo daj chyba kulkę na pniu jeszcze. Narysuj to zobaczymy
Ja też zaczynam:) 20:35, 25 lis 2011

Do góry
lenka napisał(a)
Na rabatę przy ścianie pomysł jakiś mam- przede wszystkim kompozycja z kulek i ilexu podpatrzona z ogrodu z lustrem

dalej może hortensja anebelle (bo akurat już tam rośnie ale nie jestem pewna czy ją zostawić ), właz do piwnicy obsadzony bukszpanem i dalej RH

Ta wersja lepsza od tej drugiej.
Kulek po lewej daj 5 - nieparzysta liczba. a co to kołtuniaste za kulkami?
Ogród z lustrem 20:27, 25 lis 2011

Do góry
Inaczej ustawisz kule i dobrze będzie, a żółte "wbijesz" w kule znaczy pod kule
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 18:06, 25 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Wziąć lupę i będzie widać małe pajączki.

Obrazki dla przędziorka

Bardzo się staraliśmy, ale robaczków nie wypatrzyliśmy. Czy one się poruszają? Albo chociaż kończynami. To wszystko wygląda bardziej na kurz niż robaczki. Sama nie wiem.
Ogród z lustrem 15:31, 25 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Piękny jest ten ogród......

Danusiu,a na rabatach zostawiacie liście na zimę?

Na rabatach zostawiamy, jako że to pierwsza zima więc dodatkowa ochrona się przyda, wyzbieramy wiosną.

A rabata ma około 1,50 od ściany.

Moja będzie miała niecały metr- Danusiu czy to nie będzie za mało na podobną kompozycję?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:03, 25 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Jeszcze się wypowiem co do pielenia. Wierzcie mi, na początku trzeba się przyłożyć i zrobić cały ogród od ręki, potem systematycznie co tydzień przelecieć po całości, a potem już tak nie będzie i tylko kontrola co tydzień... z górki

Danusiu, lejesz miód na me serce, czy raczej kręgosłup Szmaty już z kilku miejsc usunięte - m.in.spod klonów, 6 z nich zachorowało na wertycyliozę i musiałam je usunąć z ogrodu. Na wiosnę reszta szmat, no i wtedy będę się musiała "przyłożyć" - dokładnie tak jak piszesz.
A mój ogrodnik w sobotę usuwał szmaty i klony, pomagał przy podlewaniu - no generalnie zapracowany chłopak podlanie wszystkich zimozielonych zajęło nam 2 soboty, a i tak wsiąkła ta woda jak w gąbkę i zastanawiam się, czy nie powinnam zrobić drugiej rundy. Lałam sposobem Syli - po 60 sekund pod każdą thuję (ok.20-25 litrów), po 30s. pod mniejsze rośliny - ale czy to wystarczy? Danusiu, jak myślisz?
Niestety tak pieczołowicie posiana i podlewana trawka nie wzeszła Może za mało podlewana, albo nie lubi nocnych przymrozków?
No i tak w ogóle płaczemy nad naszymi klonami - mieliśmy mieć z nich aleję dojazdową do domu, a w przypadku wertycyliozy, nie można posadzić w to samo miejsce drzewa liściastego. Teraz mamy kolejne miejsce do całkowitego przeplanowania i do przesadzenia mnóstwo roślinek Zrobię w sobotę zdjęcia - może coś poradzisz, Danusiu...
Mój mały raj na ziemi :) 13:11, 25 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Oprócz zdrowia ogrodnikom jest też potrzebna dobra pogoda, tak w sam raz. Niech pada w nocy, a w dzień świeci słońce.
Parę lat temu tak było Pamiętam, rano do pracy i przestawało padać
Teraz pogodzie się zupełnie pomieszało ... hmm

To jest dla mnie idealna pogoda.

Tylko, żeby rankiem wysychał ten deszcz
Ogródkowe perypetie:) 13:06, 25 lis 2011

Do góry
abiko napisał(a)

Ta biała trawka to Holcus mollis 'Albovariegatus'

Bardzo ładnie świeci na rabacie i rozjaśnia

Obrazki z tą trawką
O właśnie, już to sobie zapisuję. Danusiu a ta żółta choina w tle?

Nie jestem pewien, ale to może cis cis aurea decora
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:57, 25 lis 2011

Do góry
Jeszcze się wypowiem co do pielenia. Wierzcie mi, na początku trzeba się przyłożyć i zrobić cały ogród od ręki, potem systematycznie co tydzień przelecieć po całości, a potem już tak nie będzie i tylko kontrola co tydzień... z górki
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:55, 25 lis 2011

Do góry
A dla mnie zima nie istnieje, unikam tego słowa jak tylko mogę.
A ja się zapytam o ogrodnika Wieloszki...co tam słychać, niech wie że o nim myślimy
Mój mały raj na ziemi :) 12:53, 25 lis 2011

Do góry
Oprócz zdrowia ogrodnikom jest też potrzebna dobra pogoda, tak w sam raz. Niech pada w nocy, a w dzień świeci słońce.
Parę lat temu tak było Pamiętam, rano do pracy i przestawało padać
Teraz pogodzie się zupełnie pomieszało ... hmm
Zakupy przez internet 12:47, 25 lis 2011

Do góry
Grzesiu na razie są normalne rękawice do róż. Te przedłużone szyją się gdzieś na świecie...może do nas kiedyś trafią, do wiosny poczekamy, może będą wcześniej
Rododendronowy ogród. 12:29, 25 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Tak, no niestety, ale może tydzień wcześniej?

Dobrze Danusiu niech będzie tydzien wcześniej, chociaż boję się jak to będzie wyglądało czy wiosna nie będzie spóżniona. U mnie zawsze 26-27V jest pewny a wcześniejsze i późniejsze terminy zależą od pogody.Ale tak się umawiamy,bo w Anglii nie poczekają.Serdecznie zapraszam.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 11:50, 25 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Nawożony i zadbany. Tłusty, że chciałoby się go zjeść (trawnik , nie Sebka)

Ogródkowe perypetie:) 10:19, 25 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ta biała trawka to Holcus mollis 'Albovariegatus'

Bardzo ładnie świeci na rabacie i rozjaśnia

Obrazki z tą trawką
O właśnie, już to sobie zapisuję. Danusiu a ta żółta choina w tle?
Rododendronowy ogród. 10:06, 25 lis 2011

Do góry
Tak, no niestety, ale może tydzień wcześniej?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies