Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:07, 30 maj 2013

Do góry
Justyna napisał(a)
Aniu,
obfitość Twojego ogrodu zachwyca.
Ja wczoraj kupiłam naparstnice, a Ty swoje musisz plewić. No, ale u mnie to inny etap.
Spodobała mi się charakterystyka Bogdzi. Najpierw przesadza się większe egzemplarze, kolejny etap to sanacja i gradacja według ulubionych roślin.
Myślę, ze inspiracja Marzenki, to dobry pomysł.

Naparstnice rozdawałam każdemu kto chciał i nie chciał.. a i tak nie było chętnych .. ale jeszcze mam W nadmiarze.... i cholercia niedługo będą następne.. to kawałek mego lasu nie licząc kilka razy tyle po całym ogrodzie

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:59, 30 maj 2013

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Sebuś Ty masz gdzieś na froncie wierzbę "płaczącą" ? Czy mi się przywidziało ?

Kiedyś miałem Wierzbę Iwę, ale wyciepałem

Ale mam dwie hakuro przy wejściu
Tutaj dowód z wizytówki

Przesadzanie starszych drzew iglastych 20:55, 30 maj 2013

Do góry
Sebek podlinkował to miejsce więc zapytam tutaj...myślicie, że warto przesadzić klonika Globossum w inne miejsce? Jak go sadziłam to miałam jeszcze małą wiedzę o roślinach i nie pomyślałam, że on nie urośnie wyższy niż miejsce szczepienia, a z tyłu dom sąsiada i tu przydałoby się coś wyższego, z rozłożystą koroną, co da cień i zasłoni widok.

On był posadzony rok temu i tak pięknie się rozgałęził w tym roku (tego jeszcze nie widać na pierwszym zdjęciu), że z drugiej strony szkoda mi go ruszać. Jak podrosną Szmaragdy i świerki serbskie to w sumie też sporo wysłonią....jak myślicie?

A jeśli jednak przesadzać to kiedy? (mam w donicy graba Fastigiatę do wsadzenia z przodu domu ale tak pomyślałam, że może właśnie tego klonika tam, a graba tu).
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:53, 30 maj 2013

Do góry
asc napisał(a)

Moja drzewiasta od poczatku kwitła (kupiłam kwitnącą) i chociaż 2 razy przesadzałam to kwitnie...
to jakieś stare zdjęcie. Z początku kwitnienia. Kwiatów miała dużo.. i nie okrywałam na zimę.. ale trochę mnie denerwuje, bo kwiaty tak wielkie, że wszystkie wiszą aż do ziemi.. i ich nie widać.. i byle deszcze i je z płatków ogałaca.

To wcale nie o wielkośc chodzi , to taka ich uroda , nawet małe sie opuszczają. Nieco lepiej jest jak mają dużo wody.Ania bój sie Boga co Ty jeszcze wymyślisz? Nie mogę się połapac gdzie te bukszpany sadzisz- objaśnij co nieco.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:52, 30 maj 2013

Do góry
Joku napisał(a)
Aniu, u ciebie jak zwykle kolorowo i bujnie. Całusy zasyłam.
dziękuję Jolu
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 20:52, 30 maj 2013

Do góry
7 to faktycznie chyba trzmielina pienna. 8 i 3 to świerki conica. 5 - "grzybek" faktycznie to conica pienna.
Tu zdjęcie jednego z iglaków, koło katalpy, którą notabene też ukradli. Przesadziłem go wcześnie w inne miejsce - to stare zdjęcie, chodzi mi o ten "żółtawy":

Tych świerków to mi chyba najbardziej szkoda, bo w tym roku się wreszcie zadomowiły...
Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 20:50, 30 maj 2013

Do góry
U nas jakoś tak nie bardzo jest gdzie zrobić taki taras przy samym domu Dom jest wysoki i parter, to taka właściwie piwnica. Garaż, pralnia kotłownia itp., więc jakoś mi nie pasi jeść obiad tuż obok tego wszystkiego. Dlatego upieram się na altankę i wózek golfowy (Twoje słowa ) Tam gdzie mamy wyjście z domu planujemy jakieś zadaszenie i ewentualnie ławeczkę do przycupnięcia w razie deszczu i pogaduszek z sąsiadami. Ale nie chcę w tym miejscu spożywać obiadu czy imprezować ze znajomymi. Nie jest to takie miejsce przytulne i zaciszne. Wolałabym coś w krzaczorach ukryte W sumie działka jest całkiem spora, trawy nie ma komu kosić i nikt za tym nie przepada, więc myślę, że można miejsce na jakiś kawałek dachu wygospodarować.

Ala będzie Ci taki róż pasował:

To jest lewizja, roślinka skalniakowa, więc do rojników pasuje, bardzo intensywnie kwitnie, a tutaj to dopiero jej początek kwitnienia. Nie lubi tylko, żeby w środku rozetki zalegała woda, więc trzeba ją albo po skosie posadzić, albo lekko nakrywać jesienią. Jak Ci się spodoba, to jest Twoja To zdjęcie trochę przekłamuje, bo jej kolor nie wpada w pomarańcz.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:42, 30 maj 2013

Do góry
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:41, 30 maj 2013

Do góry
Działka prawie w Borach Tucholskich 20:40, 30 maj 2013

Do góry
Gosia czekam na rozwiniecie się młodych przyrostów i zobaczymy co z niej za ptica

Kondzio to dopisz tego ancymonka świerk Brewera do lat 10 wygląda jako tako ale później szok

ten jest mój aktualnie przeciętnie brzydki

ten w arboretum Wirty już ciekawszy

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:39, 30 maj 2013

Do góry
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 20:38, 30 maj 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Zagladam i patrze , a tu w niektorych wątkach po 200 postów, jak ja to nadrobię!

Balos

jedzonko pyszne, z oregano kreteńskim, no i orzeźwiający coctajl BALOS

Ło matko,jak Ci fajnie koniec maja,a Ty już na wakacjach
Foć wszystko skrupulatnie i nam pokaż
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:38, 30 maj 2013

Do góry

Lawenda w tym roku przyczaduje z kwiatami
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:37, 30 maj 2013

Do góry
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:36, 30 maj 2013

Do góry
Hosty
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:35, 30 maj 2013

Do góry
Trzcinnik - Calamagrostis 20:34, 30 maj 2013

Do góry
Lało oczywiście, ale udało mi się zrobić fotki
Tu Karl Forester

i overdam
]

Overdam taki mało wertykalny, rozłazi się.

Sadziłam takiej wielkości jak Twoje.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:34, 30 maj 2013

Do góry
Gotowi na kolejne fotki? Pogoda dzisiaj na zdjęcia niezbyt, ale coś pstryknąć się udało. Nadal królują rododendrony.

Niektóre już przekwitły i wypuściły nowe liście.

Nowy nabytek-Fantastica
Ogród w Holandii 20:32, 30 maj 2013

Do góry
a że nie samym ulotnym pięnem człowiek żyje, to jest i warzywnik, w wersji mini
tu najmniejsza na świecie rabata sałatowa
a za nią brokuły, pomidory, truskawki i ozdobniki
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:30, 30 maj 2013

Do góry
asc napisał(a)
Marzenko.. to moje zbiory bukszpanowe, co do których nie mam jeszcze pomysłu i koncepcji.. stoją tak sobie z boku..... i oswajam się z widokiem, bo też do końca nie jestem pewna czy mój ogród nadaje się do takich formalnych kształtów, a raczej czy moja nieformalna natura nie pogryzie się z formalnością.. na pewno oprócz buksików chcę z tyłu coś kolorowego, co zakwitnie i nie będzie cały rok na okrągło takie samo... czyli wsiowy styl z bukszpanami No i dokupiłam walce.. chyba kupię drugi.. niech będą dwa, bo taki jeden to jak wyrzut sumienia..
Teraz nie myślę co zrobię z baksikami, teraz myślę jak ten plac doprowadzić do porządku.. wtedy będę myśleć..... ustawiając doniczki.. dziś walczyłam z chwastami... jak już ich się pozbędę i przeniosę resztę to będzie można urobić ziemię..... nawet przyniosłam wczoraj glebogryzałkę.. w chwilach przerwy w pracy po trochu będę sobie burkać i zdobywać teren..

Choinkę bym wyrzuciła (ta w środku na pierwszym foto) i dała tam jakie czerwone drzewko dla kontrastu
Gdzie glebogryzałka ustawiłabym jaki stolik i ławeczki... no i wpadł pomysł czy na środku nie posadzić jakiego drzewa typu parasol.. ale czy ja dożyję tego aż urośnie i zrobi parasol????? To i takie dylematy

Bukszpanowy zakątek z ławeczką w tamtym miejscu będzie super.
Miodzo wymyśliłaś Widok na całą posiadłość niemal.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies