Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 13:02, 25 kwi 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Hmmm, brzozy i miskanty? Masz nawadnianie na rabatach?

A brzozy może 3 szt. Dwie chyba będą dziwnie wyglądać...

Tak, mam nawadnianie.
Trzy może zamieszczę
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 13:00, 25 kwi 2017

Do góry
Hmmm, brzozy i miskanty? Masz nawadnianie na rabatach?

A brzozy może 3 szt. Dwie chyba będą dziwnie wyglądać...
Komendówka 11:56, 25 kwi 2017

Do góry
Elu gaik brzozowy przedstawię, gdy patyczki wypuszczą listki. Bo one później listki mają niż zwykłe brzozy, z tego co obserwuję za płotem. Na razie słabo widoczne są .
Komendówka 10:43, 25 kwi 2017

Do góry
Haniu Gruszeczko , wiem, że pod brzozami ciężko. Szkopuł w tym, że brzozy, to na razie patyczki sięgające mi do głowy i derenie nie mają jeszcze konkurencji, a już słabe są. Poczekam z nimi, może zaczną rosnąć. Jeśli nie, będę się martwić co dalej.
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 10:07, 25 kwi 2017

Do góry
Kasiu, sprawdź wszystkie drzewka, a podejrzane zlej konfidorem/kohinorem. Brzoza to bardzo 'łakoma' roślina i podobnie do wierzb wymaga dobrej opieki, jeśli rośnie w pobliżu innych.
Pozostałe brzozy też należy opryskiwać środkami owadobójczymi, ale w okresie rójki owadów, gdyż - jak widzisz - wystarczy trochę 'zapomnienia' czy pominięcia terminu kontroli, a efekt gotowy.

Pozdrawiam
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:02, 25 kwi 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Z tyłu za nią widać molinię.
Jakie trawiaste towarzystwo lubi macra?... hm, chyba towarzystwo jej nie lubi, bo skutecznie zaciemnia podłoże naokoło i nawet chwasty nie rosną

U mnie jakiś czas rosła z miskantami. Macra potrzebuje miejsca i sama w sobie jest atrakcyjna.

To mi pasuje. W sensie towarzystwo miskanta.
Pod brzozy na dolną rabatę narożną.

W sam raz będą 2 brzozy. Pod nimi z przodu 3 hakone (jedną sadzonkę mam dużą, chyba mogę podzielić?), a z tylu przed jałowcami miskanty.
O tam w tamtym rogu

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 09:55, 25 kwi 2017

Do góry
Mazan napisał(a)
Kacha123

Z Twojego opisu wynika, że może to być ogłodek brzozowiec. Zimuje w postaci larwy, a "moc" otworków wskazuje na niego. Drzewo do wycięcia i natychmiastowego spalenia w przeciwnym razie uschną wszystkie brzozy.

Pozdrawiam

Dziękuję Ci bardzo za szybką odpowiedź! Brzoza dzisiaj jeszcze zostanie wykopana i spalona. Mam nadzieję, że nie jest za późno dla innych!

Czy ewentualnie widzisz konieczność jakiejś profilaktyki chemicznej na pozostałych brzozach?
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 09:25, 25 kwi 2017

Do góry
Kacha123

Z Twojego opisu wynika, że może to być ogłodek brzozowiec. Zimuje w postaci larwy, a "moc" otworków wskazuje na niego. Drzewo do wycięcia i natychmiastowego spalenia w przeciwnym razie uschną wszystkie brzozy.

Pozdrawiam
Ogród w remoncie 08:28, 25 kwi 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Asiu, o ile sobie dobrze przypominam, to wybrałaś kombinację flavimerea/sibirica, żeby mieć w zimie dwa kolory pędów.

O drzewach w tym miejscu już chyba kiedyś rozmawiałyśmy.
Były proponowane brzozy, klony, jarząby.

Niby tak wybrałam a teraz po wpisach dziewczyn mam wątpliwości co do f. Jak ma mi się to rozłazić bez opamiętania to dziękuję bardzo 4m szerokości może osiągnąć. Pewnie można by go ograniczać ale sadzić i później z tym walczyć?
Zostanę jednak przy samym s. Będzie czerwono
Drzewa to pewnie klony jednak ,szukam odmiany . Trzeba będzie je wsadzić żeby trochę górą zasłoniły ten nowy budynek.
Ogród w remoncie 08:03, 25 kwi 2017

Do góry
Asiu, o ile sobie dobrze przypominam, to wybrałaś kombinację flavimerea/sibirica, żeby mieć w zimie dwa kolory pędów.

O drzewach w tym miejscu już chyba kiedyś rozmawiałyśmy.
Były proponowane brzozy, klony, jarząby.
Mój ogród pod górkę... 07:12, 25 kwi 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Kasia, ja taka sama cierpiętnica jak Ty Lubię duuuużo gatunków i cierpię okrutnie jak coś mi się podoba a ja nie mam

Nie mialam ostatnio czasu na zakupy i sadzenie a brzozy musze kupić - doorenbosy prawdziwe. Przestraszylam się tym co u Ciebie przeczytałam

Nie masz co się bać kupować Doorenbosów. Ja kupowałam je jako cieniutkie patyczki i myślałam, że z czasem zbieleją. Jak kupisz białe, to już nie zszarzeją
Mój ogród pod górkę... 21:47, 24 kwi 2017

Do góry
Kasia, ja taka sama cierpiętnica jak Ty Lubię duuuużo gatunków i cierpię okrutnie jak coś mi się podoba a ja nie mam

Nie mialam ostatnio czasu na zakupy i sadzenie a brzozy musze kupić - doorenbosy prawdziwe. Przestraszylam się tym co u Ciebie przeczytałam
Mój ogród pod górkę... 21:21, 24 kwi 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)

Takie wlasnie duze liscie maja moje doorenbos long trunk...wielkie, ciemnozielone i błyszczące. Po tym wlasnie sie odrózniaja od innych gatunków brzóz. Wracam nadrobic zaleglosci u Ciebie

A doczytalam , ze brzozy wyladowaly u sąsiada. Bedziemy podglądać

Pozdrawiam z drogi z Jeleniej Gory, wali grad i 3,5 stopnia....

Tak jest, brzozy już podmienione! Ja zadowolona i sąsiad zadowolony

Ta pogoda mnie dobija, ale za trzy dni mam urlop i obiecałam sobie nie psuć humoru brzydką pogodą
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 17:46, 24 kwi 2017

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Oj piękna! Bardzo by mi na skarpie wizualnie pasowała, ale niestety nie dla niej te warunki.

A te donice tam dałaś pod wpływem jakiejś inspiracji? Czymś się wzorujesz? Ta hakone to by właśnie obok tych donic ładnie wyglądała..

Tak ale nie lubi żwiru.
Donice mam dwie i chciałabym,aby były w nich jakies ładne trawy. Okalające je trochę, takie lekko zwisające.

Hakone kupiłam na próbę. Pójdzie raczej na moją dolną rabatę narożną przed brzozy. Na tą, co nie miałam na nią pomysłu
Ale tam stanowczo będę mogła stworzyć jej bardziej kwaśne warunki. I tam będzie kora.
Nieśmiałe pierwsze kroki 16:01, 24 kwi 2017

Do góry
Też skromnie uważam,że brzozy powinny być nieparzyście a pod nimi tak jak pisze Kacha pięknie wyglądają trawy i sucholubne rośliny np.rozchodniki Matrona o czerwonej barwie.N a tle brzóz pięknie się prezentują.
Dużo pracy wykonaliście
Ogród w remoncie 14:43, 24 kwi 2017

Do góry
Elu,brzoza i tak jest przeznaczona do wycięcia bo mam inny plan na rabatę gdzie teraz rośnie. Poza tym wg mnie jest brzydka bo nie cięłam jej od początku. To brzoza youngi. Lubię te brzozy i kiedyś pewnie jeszcze sobie taką posadzę.

Co do flavimarea dałaś mi do myślenia. Fakt,że nie miałam go nigdy,ujął mnie kolorem pędów ale teraz to już sama nie wiem. Może faktycznie posadzę iglasty żywopłot i już
Grzyby kapeluszowe na trawniku 13:52, 24 kwi 2017

Do góry
Dancia napisał(a)
Witam, dawno mnie nie było.
Teraz mam problem i pytanie.
Jesienią wylazło mnóstwo gzrybków na trawniku a raczej na jego obrzeżach.
Ogrodzony jest takimi kołkami z brzozy , pewnie dlatego. Teraz zastosowaliśmy środek grzybobójczy. Trawnik ma wileniałe place (miał przed tym środkiem) Jaki zastosować teraz nawóz? żeby doszedł do formy?

Pozdrawiam cieplutko czytających i odpowiadających

Wklej zdjęcia albo przeczytaj ten wątek i wystarczy.
Ogród w remoncie 09:01, 24 kwi 2017

Do góry
Pamiętacie moje brzozy?

Czym zasłonić to co za siatką?
Już w ubiegłym roku nad tym myślałam,nawet w planach były derenie. Teraz znów problem powrócił i dalej nie wiem. Wiem że to co rośnie po prawej stronie brzóz wyleci a na miejsce tego podgolonego iglaka chciałam przesadzić klona japońskiego,biodrowego. Ogólnie na prawo od brzóz chcę posadzić kilka klonów,tak żeby powstał mini lasek klonowy. Ale co za brzozami? Może faktycznie te derenie Elegantissima,ale tam sporo cienia i na efekt koloru zimą raczej marne szanse. Winobluszcz lub bluszcz na siatce też chyba nie bo boję się ekspansywnych roślin,z którymi rady dać nie można.

Zatrzymały mi się prace przy rabacie kolistej. Mój wspaniałomyślny M. obiecał naszą brzozę jako wystrój kościoła na komunię córki i na razie nie można jej wyciąć. Komunia jest pod koniec maja i do tego czasu nic z tą brzozą nie da się zrobić.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:37, 23 kwi 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Johanko, świetnie wyglądają te tuje, Przestało być płasko, są ramy. Zupełna zmiana perspektywy.

Nie bój się drzew. To właśnie one z patelni robią ogród. Zobacz, ile drzew nasadziła Nawigatorka, ile Madżenka. Musi być najwyższe piętro. W przeciwnym razie dom nie ma możliwości wpisania się w krajobraz i sterczy, nie przymierzając, jak złota jedynka w szczęce.
Acha, dlaczego te brzozy Yongii nie są wplecione w rabatę? Szanowny mąż Twój uwielbia kosić na czworakach chłostany brzozową witką, czy co? Za 4 lata dostanie szału w tym miejscu. Tylko nie pisz, że on to lubi i kiedyś się to zmieni.

Nie Te brzozy po prostu tam były i tak zostało.
Ja nawet o tym nie pomyślałam, że kiedyś będzie chlostany.
ALe masz rację - pewnie kiedyś się to zmieni Hahaha!

A za uznanie dziękuję
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:29, 23 kwi 2017

Do góry
Johanko, świetnie wyglądają te tuje, Przestało być płasko, są ramy. Zupełna zmiana perspektywy.

Nie bój się drzew. To właśnie one z patelni robią ogród. Zobacz, ile drzew nasadziła Nawigatorka, ile Madżenka. Musi być najwyższe piętro. W przeciwnym razie dom nie ma możliwości wpisania się w krajobraz i sterczy, nie przymierzając, jak złota jedynka w szczęce.
Acha, dlaczego te brzozy Yongii nie są wplecione w rabatę? Szanowny mąż Twój uwielbia kosić na czworakach chłostany brzozową witką, czy co? Za 4 lata dostanie szału w tym miejscu. Tylko nie pisz, że on to lubi i kiedyś się to zmieni.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies