No dobra, a teraz nadszedł czas na prośbę o radę i pomoc.
Problem dotyczy rabaty przed domem, wzdłuż której jest ścieżka prowadząca do domu i podjazd.
Rabata robiona lata temu, bez głowy. Długość jakieś 11m, szerokość ok. 1,5m. Wąsko, ale z tym już nic się nie da zrobić. Rosną na tej rabacie przede wszystkim 3 świerki Conica (o, głupia ja), 4 róże różowe(chorują)i 1 czerwona, rozchodniki, lawenda, dwa jałowce variegata, jeden duży czerwony berberys (teraz silnie przerzedzony cięciem), jeden ogromny jałowiec obelisk (tu też nie byłam najmądrzejsza) i trochę zawciągu. Chciałabym to uporządkować tak, by rabata wyglądała pięknie. Rabata od podjazdu ma wystawę południową, a od ścieżki jest półcień robiony przez iglaki.
Zdjęcia obrazujące stan:
Założenie: zostawiamy iglaki bo duuuuże i robią dobrą robotę zimą. Inne rośliny mogę przesadzić.
Przede wszystkim - czy te świerki conica można podkrzesać? Tak na ok.30cm? I czymś podsadzić? Mają ok. 1,8 - 2,0m wysokości. Mają podeschnięte dolne gałęzie, bez igieł, w dodatku tylko z jednej strony - tej zacienionej. Poza tym podkrzesanie dałoby więcej przestrzeni innym roślinom. Teraz dół conic sięga niemal od brzegu do brzegu rabaty (zostaje jakieś 20cm do brzegu i mieści się tam tylko zawciąg).
Rysunek (wybaczcie
) zawierający iglaki, pergolę i lampy:
Może jakoś pogrupować rośliny? Czym podsadzić tego podkrzesanego jałowca? Może lawendą? Powinna się zmieścić pod koroną. Tylko mam wątpliwości czy da radę od strony ścieżki.
Pomocy!!!