Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Malutki pod lasem 09:08, 10 gru 2015

Do góry
Kawa napisał(a)
hej hej
macham
u mnie żagwin kwitnie
a u mnie chyba szałwia zacznie
Pogubiłam się po drodze... 08:32, 10 gru 2015

Do góry
iwka napisał(a)
co Wy z tym sianiem? już?

gorzej, że ja gdzieś nasiona stipy wpiep....m i nie mogę znaleźć, a Ty te kosmosy chcesz siać, bo "nasiona" mam dla Ciebie
stipa u mnie rośnie pod starą, i rozchodniki już zaczynają wyłazić o różach nie wspomnę, aż starego wołałam żeby zobaczył i stoi i mówi jeszcze liście im nie opadły? zaczynają wypuszczać jak na wiosnę, a z ciekawostek chyba szałwia mi zakwitnie bo ma trzy pąki
edit: kosmosy chcę to jednak miały nasiona te czekoladki kosmitki jedne?
edit 2: wysłać ci nasiona stipy? moje w spiżarce w słoiku czekają
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 12:06, 09 gru 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Agatko, macham Przez zime pewnie zaplanujesz śliczna rabatę
Ja mam w planach połączenie róż, szałwii i liliowców Stella d'oro. Gdzieś to u kogoś widziałam i ślicze było.

Szałwia też mi się podoba pewnie gdzieś ją wcisnę

Warmia napisał(a)
Agatka, mam nadzieję, że już wyzdrowiałaś Daj znać, co tam u Ciebie. Przesyłam ciepełko

a wiesz, że tyle czasu już minęło a ja nadal kaszlę jak gruźlik
Wersja mini mini 21:59, 05 gru 2015

Do góry
Kurczę Ewa, znowu zarobię minusa - nie mam ani jednej fotki z tego okresu Na ogród obraziłam się jak nie nadążyłam z podlewaniem i wszystko mi schło, potem stałam się nieczasowa i fot niet.
Za to mam w poczekalni róże, które muszę zadołować - wczesną wiosną robię w moim kwadracie "przemeblowanie" - szałwia robi out, zostają jarzmianki, stipa, waleriana, dziewanny, róże i nowość "oszukane" kule cisowe (2w1). Ramka bukszpanowa idzie do nowej donicy rynnowej na taras.
Oczywiście nie wiem jeszcze kiedy to zrobię ani czy mi się zmieści ale tym się będę martwić potem
Moje małe wielkie marzenie 11:54, 28 lis 2015

Do góry
alis napisał(a)
No i cała rabata, ogólny zarys

1- rododendrony x2, azalia x1
2- rozplenica
3- wrzosy (żółte, fioletowe i białe), we wrzosach ta zielona gwiazdka to jałowiec grey montley na pniu (bardzo nisko szczepiony)
4- sosna górska winter gold x1
5- jodła koreańska 'Blauer Pfiff' x1
6- berberysy Orange Rocket
7- berberysy Erecta Aurea x5
8- perukowiec, który chciałabym poprowadzić w kulkę
9- miskant zebrinus
?- tutaj chciałabym posadzić coś na pniu naprzeciwko tarasu, może umbry? a między nimi trawy?
10- róże (?)
11- hortensje 'Limelight' x4
12- szałwia omszona
13- no i tutaj w rogu może dereń biały elegantissima?
14- żurawki marmalade (pomarańczowy pasek)
15- miskant Gracillimus x3
no i śliwa wiśniowa Pissardii w żurawkach

Muszę się dopytać
za płotem tej rabaty "robi" się dom z oknami na was. Nie planujesz tam żywopłotu? Nie będzie ci przeszkadzać, że ktos z okien zaglada do ciebie?

Druga rzecz - na zdjęciach widzę, że owo miejsce nie obfituje zanadto w słońce. Jak tam jest z nasłonecznieniem? Jaka to wystawa?
Ogród z pergolą 19:45, 26 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Boszsze woda za darmo ... mus planować rabaty tak jakbyś miała nawadnianie
Rozrysuj może jakieś propozycje
Jeśli słońce to dobre byłyby róże, lawenda, szałwia pieknie wygląda z frosted curl lub AM

PS a nie pokazałabyś tej ściany betonowej w salonie? ... może coś podpatrzę przed remontem sypialni?

rozrysuję tylko muszę chwile dłuższą znaleźć bo narazie musiałam zastawę stołową wkońcu znaleźć i kupić bo pierwszy raz wigilia będzie u nas
moja ściana z betonu, jak będziesz chciała dokładniejsze zdjęcie to jutro za dnia zrobię.

dokładnie takie zestawienie roślin chce na tej rabacie trawiastej i na skarpach wokół tarasu. jeszcze rozchodniki chyba by dały radę. tylko te skarpy mam nie takie łagodne i boje sie o utrzymanie wody tam, dlatego tam tez wytrzymałe rosliny. róże bym dała na dole skarpy (bo woda się tam utrzyma)okrywowe.
dla przypomnienia

tam za schodami jest ta planowana rabata trawiasta
Ogród z pergolą 22:09, 25 lis 2015

Do góry
Boszsze woda za darmo ... mus planować rabaty tak jakbyś miała nawadnianie
Rozrysuj może jakieś propozycje
Jeśli słońce to dobre byłyby róże, lawenda, szałwia pieknie wygląda z frosted curl lub AM

PS a nie pokazałabyś tej ściany betonowej w salonie? ... może coś podpatrzę przed remontem sypialni?
Życie w wiejskim ogrodzie 18:32, 24 lis 2015

Do góry
Flower1 napisał(a)
Przemku widac artyzm w kazdym calu ,połaczenia bajeczne! Szałwia z Bonicą nie do pobicia!

Madziu bardzo dziękuję Może się skusisz na takie połączenie

Życie w wiejskim ogrodzie 22:12, 23 lis 2015

Do góry
Przemku widac artyzm w kazdym calu ,połaczenia bajeczne! Szałwia z Bonicą nie do pobicia!
Życie w wiejskim ogrodzie 21:17, 23 lis 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Przemcio, ależ cudne wspomnienia . Połączenie róż z szałwią jest cudowne . Godne odgapienia . Marzy mi się też taka szałwia w różowym kolorze, którą też masz, ale u mnie jakoś nie mogę na nią trafić. Przemo muszę się wbić do Ciebie gdzieś w sezonie, bo bardzo chciałabym ten cukiereczek na żywo zobaczyć . No, to jesteśmy umówieni .

Dziękuję Kasiu za miłe słowa Szałwię z różą też zgapiłem ... to bardzo dobre połączenie
Szałwi mam u siebie 7 odmian i każda inna Ta różowa u mnie w dużej kepie więc przypomnij sie na wiosnę to Ci podeślę
Pewnie jakieś spotkanie będzie w sezonie więc zapraszam serdecznie
Życie w wiejskim ogrodzie 20:59, 23 lis 2015

Do góry
Przemcio, ależ cudne wspomnienia . Połączenie róż z szałwią jest cudowne . Godne odgapienia . Marzy mi się też taka szałwia w różowym kolorze, którą też masz, ale u mnie jakoś nie mogę na nią trafić. Przemo muszę się wbić do Ciebie gdzieś w sezonie, bo bardzo chciałabym ten cukiereczek na żywo zobaczyć . No, to jesteśmy umówieni .
Życie w wiejskim ogrodzie 20:34, 23 lis 2015

Do góry
Warmia napisał(a)
A bodziszek i szałwia na jakim stanowisku rosną?

U mnie w półcieniu bo taka im rabata przypadła W pełnym słońcu będzie im dużo lepiej
Życie w wiejskim ogrodzie 20:32, 23 lis 2015

Do góry
A bodziszek i szałwia na jakim stanowisku rosną?
Życie w wiejskim ogrodzie 19:39, 23 lis 2015

Do góry
Warmia napisał(a)
Przepiękne to połączenie.

To Bonica i szałwia omszona którą też u siebie posiadasz Martuś specialnie dla Ciebie

Mazury moja miłość - zakładamy ogród 19:40, 21 lis 2015

Do góry
kachat napisał(a)
No właśnie dziś chciałam fotki zrobić - słońce wyszło, pobiegłam po aparat, buty założyłam, kurtkę, wypadłam do ogródka, a tam... już po słońcu było A tak się kurka wodna spieszyłam no, mogłam kurtki nie zakładać to bym zdążyła z jedną fotkę cyknąć

Bardzo wąska ta twoja rabata... Ja bym tam nie dawała nic samego bardzo niskiego (jak lawenda), aby nie było efektu zielonego, jednolitego tujowego smętnego muru pod którym gdzieś tam w dole coś małego rośnie. Ładnie by wyglądały co jakiś czas kępki złotolistnej tawuły jakiejś wyższej, pomiędzy którymi rosłyby fale lawendy albo szałwii (po np. 8 sztuk). Do tego może róże jasnoróżowe i 2-3 miskanty aby było coś pośredniego pomiędzy niskimi krzewami a wysokimi tujami? Coś takiego fajnie wygląda.

Ooo to Ty na działeczce siedzisz fajnie masz ja w czwartek jadę za Białystok
Noo coś w tym stylu myślałam
może właśnie tawuły nawet jedną mam, jakaś szałwia, albo lawenda, później znowu tawuła, tak też myślałam, żeby pomiędzy tuje morning lighta, bo gracek chyba za duży
Moje małe wielkie marzenie 21:14, 20 lis 2015

Do góry
No i cała rabata, ogólny zarys

1- rododendrony x2, azalia x1
2- rozplenica
3- wrzosy (żółte, fioletowe i białe), we wrzosach ta zielona gwiazdka to jałowiec grey montley na pniu (bardzo nisko szczepiony)
4- sosna górska winter gold x1
5- jodła koreańska 'Blauer Pfiff' x1
6- berberysy Orange Rocket
7- berberysy Erecta Aurea x5
8- perukowiec, który chciałabym poprowadzić w kulkę
9- miskant zebrinus
?- tutaj chciałabym posadzić coś na pniu naprzeciwko tarasu, może umbry? a między nimi trawy?
10- róże (?)
11- hortensje 'Limelight' x4
12- szałwia omszona
13- no i tutaj w rogu może dereń biały elegantissima?
14- żurawki marmalade (pomarańczowy pasek)
15- miskant Gracillimus x3
no i śliwa wiśniowa Pissardii w żurawkach

Tu ma być ogród :) 11:10, 20 lis 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Może wiosną zdecyduję się na produkcję własnych kul betonowych (ostatnio pozyskałam dwa duże klosze), a na razie taką betonową kolekcję sobie zakupiłam (wiosną powędruje na taras).

Szałwia w ogródku ścięta, kilka gałązek było na tyle ładnych, że stoją w wazoniku

Gdzie się człowiek nie obróci tam wianki - wczoraj widziałam, kilka naprawdę niebanalnych... ten sweterkowy czarno-szary chodzi za mną, a i kremowy niczego sobie

A ja właśnie szukam betonowych donic i kul ... były też może większe donice?
Zauważyłam, że sweterkowe wianki są bardzo trendy
Tu ma być ogród :) 10:56, 20 lis 2015

Do góry
Może wiosną zdecyduję się na produkcję własnych kul betonowych (ostatnio pozyskałam dwa duże klosze), a na razie taką betonową kolekcję sobie zakupiłam (wiosną powędruje na taras).

Szałwia w ogródku ścięta, kilka gałązek było na tyle ładnych, że stoją w wazoniku

Gdzie się człowiek nie obróci tam wianki - wczoraj widziałam, kilka naprawdę niebanalnych... ten sweterkowy czarno-szary chodzi za mną, a i kremowy niczego sobie

Droga do spełnienia 17:28, 18 lis 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Poszukam foty szalwii i wkleje link tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4837-lawendowy-zawrot-glowy?page=867

Joluś śliczna ta szałwia dzięki

Tu ma być ogród :) 21:45, 14 lis 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Kurcze, gdzie leży to Orzesze? W innej strefie klimatycznej?
Jakim cudem nadal kwitnie u Ciebie szałwia?

hehe nic mi o tym nie wiadomo, żeby w innej strefie
Dziś się jej jeszcze przyjrzałam, ma nawet takie gałązki, które dopiero zaczynają kwitnąć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies