Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Sylvana 23:18, 19 sty 2016

Jak widać kolorystyka dowolna

http://www.flera.cz/chelsea-flower-show-2015/
Iwk4 23:22, 19 sty 2016

Luki napisał(a)

Można nawet na stosunkowo niewielkiej rabacie zmieścić niskie jezówki, szałwie, przetestowany przetacznik Red Fox który u mnie kwitł długo(front zdjęcia, które pokazałaś), stipe, szałwie i tulipany. Praktycznie cały sezon na rabacie będzie coś kwitło i przy dobrym rozplanowaniu taka rabata bez dzielenia powinna wytrzymać 3 sezony nie niszcząc przy tym bukszpanów.

Łuki, tą informację wykorzystam przy dopracowywanie w tym sezonie rabaty bylinowej na tyłach domu. Będę to z tobą w sezonie konsultować jeszcze. Poczyniłam tam pewne nasadzenia i będę obserwować, jak to zagra, co poprawić, co jest ok. No i czekam na moją pnącą Gardinię, którą w plecach rabaty posadziłam jesienią.
Toszka 23:28, 19 sty 2016

ren133 napisał(a)

A możesz wkleić jakieś zdjęcie? Bo ja też napaliłam się na nasadzenia CHFS. Może się okaże, że sobie coś nie tak wyobraziłam. Nie chciałabym pójść w złym kierunku

Proszę bardzo oto efekt próby z subtelnymi ostrózkami ponad dywanem z żurawek (zdjęcie z połowy czerwca i dopiero panny startowały), To połowa tego nasadzenia
Efektu dywanu z żurawek nie widać, bo jak zobaczyłam co się święci to wszystkie żurawki z pod spodu i wokół zmieniły lokalizację. Dodam, ze giganty przesłaniaja skutecznie 3 kulki bukszpanów.
Finalnie owe "krzaczory" miały od 2,5 do 2,90m
A miałam takie ładne plany

Dodam, ze jak teraz patrze na ostrózki, naparstnice, łubiny etc z CHFS to mnie śmiech ogarnia
Sylvana 23:33, 19 sty 2016

No i moje nasiona ostróżek chyba nie zobaczą ziemi....
W planach też miały się nieśmiało wychylać i robić kolorowe tło...
Iwk4 23:33, 19 sty 2016

Sylwia, podsumujmy:

Rabata pomierzona, ale musiałabym ją rozrysować po kratkach. Chcesz?

Na rabacie: bergenia, kulki bukszpanowe kilka sztuk, różnej wielkości. Niewiem, czy jak będzie w plecach trawa, to czy dawać też na pniu ? Z tyłu Molinia Karl Forester, przy tuji rośnie goździk brodaty karminowy połączony z drobną brązową trawką (od Ewy). W donicy hortensje Limelight 3 sztuki. Podsadzone są przez Frosted Curls.
z bylin: werbena i szałwia. Szałwia może być ta niska. Krokusy, przebiśniegi wiosną, potem jeszcze czosnki. 2-3 naparstnice albo łubiny z tyłu. Niska trawka zamiast stipy - nie wiem co, bo stipa kładzie się na bukszpan, a tego nie chcę. Jako dywan może być żurawka, ale nie musi. Koniec
Iwk4 23:38, 19 sty 2016

Toszka napisał(a)

Proszę bardzo oto efekt próby z subtelnymi ostrózkami ponad dywanem z żurawek (zdjęcie z połowy czerwca i dopiero panny startowały), To połowa tego nasadzenia
Efektu dywanu z żurawek nie widać, bo jak zobaczyłam co się święci to wszystkie żurawki z pod spodu i wokół zmieniły lokalizację. Dodam, ze giganty przesłaniaja skutecznie 3 kulki bukszpanów.
Finalnie owe "krzaczory" miały od 2,5 do 2,90m
A miałam takie ładne plany

Dodam, ze jak teraz patrze na ostrózki, naparstnice, łubiny etc z CHFS to mnie śmiech ogarnia

Toszka, ja posadziłam wysiane ostróżki za różami i robiły za bardzo ładne tło. Niestety, spodziewałam się takiego koloru, jak u ciebie, a miałam bladawce, które musiałam podpierać kijkami, bo się kładły od ciężaru kwiatów. Ale wtedy, gdy na rabacie róże nie kwitły, ostróżki i werbena dawały w plecach fajne połączenie.

I bynajmniej nie możesz powiedzieć, ze twoja rabata jest płaska, hi, hi
Ja ostróżki lubię. Ale osiągają wymiary podobne wymiarami do werbeny. tego musimy być świadomi
Iwk4 23:42, 19 sty 2016

bacowa napisał(a)
Iwonka , jak robisz gnojówkę z pokrzywy i co nią podlewasz i pryskasz ?

Ewa, ja zalewałam pokrzywy w 10 litrowym wiadrze wodą. Wszystko szumowało przez jakiś czas, mieszałam, a jak przestało szumować, zbierałam pokrzywę na kompost, a gnojówkę przecedzałam rozcieńczałam chyba 1:10 wodą i pryskałam nią głównie róże, ale też tuje, które ratowałam.
Można też zrobić napar, zaparzając i po przestudzeniu tym pryskać, ale taka mikstura jest słabsza. Za to tak mocno nie śmierdzi, jak gnojówka
Toszka 23:45, 19 sty 2016

Iwonko, przyjrzyj się dobrze (jak drugie "o" w "ogrodowisko", tam widać nogę od stelaża, bo i moje panny trzeba było wesprzeć
Też lubię ostróżki, naparstnice, łubiny, dziewanny... tylko koncepcję trzeba dopasować
Sylvana 23:45, 19 sty 2016

Iwk4 napisał(a)
Sylwia, podsumujmy:

Rabata pomierzona, ale musiałabym ją rozrysować po kratkach. Chcesz?

Na rabacie: bergenia, kulki bukszpanowe kilka sztuk, różnej wielkości. Niewiem, czy jak będzie w plecach trawa, to czy dawać też na pniu ? Z tyłu Molinia Karl Forester, przy tuji rośnie goździk brodaty karminowy połączony z drobną brązową trawką (od Ewy). W donicy hortensje Limelight 3 sztuki. Podsadzone są przez Frosted Curls.
z bylin: werbena i szałwia. Szałwia może być ta niska. Krokusy, przebiśniegi wiosną, potem jeszcze czosnki. 2-3 naparstnice albo łubiny z tyłu. Niska trawka zamiast stipy - nie wiem co, bo stipa kładzie się na bukszpan, a tego nie chcę. Jako dywan może być żurawka, ale nie musi. Koniec

Chcę....czyli wybrałaś kolorystykę stonowaną?
na innych rabatach u Ciebie widziałam raczej zdecydowane kolory - czerwony mi się ciągle gdzieś przewijał.
polinka 23:46, 19 sty 2016

U mnie gnojówka z pokrzywy idzie pod wszystkie rośliny w ogrodzie.
Rozcieńczam w takich samych proporcjach.