Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Działka wkoło Lubczyka :) 22:45, 12 maj 2013

Do góry
kitek81 napisał(a)
a tak w ogóle święto na tej stronie, bo to przecież strona 81, czyli mój rok urodzenia
więc zapraszam na drineczka
moc życzeń Kasiu na ten rok urodzenie, a drinkiem się poczęstuję tak zachęcająco wygląda
Ogrodowe zacisze 22:45, 12 maj 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)

Śliczne, jak myślisz, skoro mój kuklik jeszcze nie kwitnie to może mogę go jeszcze podzielić?

Elu!
Sądzę że tak. Spróbuj go tak wykopać, aby ziemia nie odpadła z korzonków i nie powinno mu nic być.
Ogród z perspektywą na przyszłość 22:42, 12 maj 2013

Do góry
Melduję, że platan został wkopany

Ogród w budowie - nieustającej 22:42, 12 maj 2013

Do góry
Te kulki są rzecz jasna z terrakoty, takie "cacko z dziurką", bo na dole są nieco spłaszczone i mają otwór. Służą do nasadzania na tyczki do podpierania roślin, coby się nie nadziać na nie przy pracy w ogrodzie. No i są ozdobą niewątpliwie.
Znalazłam je w takim sklepie kwiaciarniano - ogrodniczym, dosłownie, bo brudne przetrwały zimę na dworze w jakiejś donicy, przysypane liśćmi, kosztowały 4 zł sztuka. Ale się ucieszyłam, jak je wygrzebałam i wzięłam wszystkie jakie były. Na zdjęciach prezentuję oczywiście po wyszorowaniu i wyschnięciu.
Marzyły mi się takie zakończenia tyczek jak w Anglii, w formie terrakotowych szyszek, ślimaczków, ale kosztowały, bagatela, prawie 14 funtów za sztukę i ciężkie były.

Co z tym ogródeczkiem począć 22:39, 12 maj 2013

Do góry
Zobacz Alinko tu siedzi red baron i nie zamierza wyłazić ,suchy badyl sterczy

Kraina Czarów w fazie projektów 22:39, 12 maj 2013

Do góry
Tak przy okazji to chciałabym pokazać zdjęcie, które zainspirowało mnie do jednakowych nasadzeń na dużej przestrzeni:

Zdjęcie pochodzi z ksiązki Joe Swift "Miejskie Ogrody"
Działka prawie w Borach Tucholskich 22:37, 12 maj 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)

[b]Ania
wyczytałem że z choinami znowu szalejesz Jeddeloch tak będzie wyglądała

A co mi tam - jak szaleć to szaleć Na razie to nie będą choiny a... choineczki A jeddeloch mam nadzieję, będzie tak wyglądała... kiedyś Moja pendula ma coraz ładniejsze przyrosty więc się cieszę. Widziałeś że na razie jest malutka (myślę że jakieś 30-40 cm) czy już teraz powinnam (bo ogólnie chcę) wybrać przewodnik i poprowadzic przy "kiju" czy jeszcze poczekać?
Pozdrawiam
ps. zdjęcia kolejne - jak zwykle cudne. A trzmieliny to mam wrażenie w tym roku mają wyjątkowo piękne i intensywne kolory, aż "biją po oczach"
Działka prawie w Borach Tucholskich 22:35, 12 maj 2013

Do góry
buk Purpurea Pendula teraz wygląda tak

a w sezonie tak
Działka prawie w Borach Tucholskich 22:28, 12 maj 2013

Do góry
Ewa ten dopalacz to Biogen Rewital

Joanna mogę mówić ewentualnie że nie jest to Rohan Obelisk lub Dawyck Gold

ale pierwszy to może być Dawyck Purple natomiast drugi chyba zwykły zwykły
to tylko gdybanie bo za mało wybarwione i ciut młode - no i trzeba znawcy a nie amatora
Ogrodowe zacisze 22:25, 12 maj 2013

Do góry
Maria667 napisał(a)
Elu!
Dla Ciebie jeszcze jedno zdjęcie z kuklikiem:

Śliczne, jak myślisz, skoro mój kuklik jeszcze nie kwitnie to może mogę go jeszcze podzielić?
Ogród u stóp klasztoru 22:24, 12 maj 2013

Do góry
Martuś dla ciebie

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 22:19, 12 maj 2013

Do góry
asc napisał(a)

przekażę ... bo fiem dla kogo som ...
Zakątek z fioletową ławeczką 22:18, 12 maj 2013

Do góry

jabłonka ozdobna "ola", tak kwitła w tamtym roku i miała aż cztery jabłuszka

nastrój musi być

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:17, 12 maj 2013

Do góry

Ogrodowe zacisze 22:17, 12 maj 2013

Do góry
aniula napisał(a)
Marysiu, ale cudownie! Spacerek po Twoim ogródku to prawdziwa uczta dla oczu... Wytchnienie od mojego bałaganu, bo ja mam aktualnie koszmarnie - wszystko w przeróbkach

Aniu!
Przeróbki to pierwszy krok do dużych zmian i etap przejściowy. To znaczy, że coś się dzieje
Ogródkowy chaos u monitki 22:17, 12 maj 2013

Do góry
Aniu dziekuję bardzo za sliczne niezapominajki

Bociuś dzięki kochana

Miałam dzisiaj czas mały obchód ogrodu i cyknęłam kilka fotek. W tzw. międzyczasie powyrywaam chwasty, które rosna jak głupie po ostatnich deszczach...

moje ciemne tulipki...jakoś mi ciężko ładnie je pokazać...

Marylin

mieszanka

wiem że się powtarzam ale w dzisiejszym słońcu tak ladnie się prezentowały że aż zal byłoby tego nie pokazać

Moi bukszpanowi trzej muszkieterowie z mlodziutkimi przyrostami ślicznie się prezentują

i rabata z drugiej strony

Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 22:15, 12 maj 2013

Do góry
Dziękuję wszystkim za pochwały. Dopiero wróciłam. Julka była strasznie szczęśliwe. Przypomniałam sobie jak to ja przeżywałam taką uroczystość. Emocje były też ogromne, tylko prezenty inne.
Dzisiaj dla Wszystkich pozdrowienia i serduszko.

To moja młodsza siostra i bohaterka dzisiejszego dnia.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:15, 12 maj 2013

Do góry

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:13, 12 maj 2013

Do góry
Dziś cały dzień było pochmurno to w ogrodzie widziałam tylko jasne kwiatki
narcyzkowo

Kraina Czarów w fazie projektów 22:13, 12 maj 2013

Do góry
Tak więc przede wszystkim chciałam podziękować wszystkim za przedstawione opinie i pomysły oraz za wsparcie Wzięłam sobie je do serca i powstał trochę zmodyfikowany project. Zajęłam się tyłem domu, czyli częścią trzecią, bo przede wszystkim, tak jak już to pisałam, na tej części zależy mi najbardziej, a poza tym najwięcej opinii pojawiło się właśnie w stosunku do tej części

Tak więc zrezygnowałam z lawendy na murku… niby wydaje mi się, że tam jest jasno, ale wolę nie ryzykować. W zamian pomyślałam o nasadzeniu ozdobnej trawy np. UNIOLA LATIFOLIA - OBIETKA SZEROKOLISTNA. Pod brzozą miała być łąka, ale skoro ma brzydko wyglądać do zamieniłam na ozdobną trawę: HAKONECHLOA MACRA ALL GOLD. A pod wiśnią konwalik niger, czyli nasadzenie tego typu: http://pinterest.com/pin/133137732706954427/

Piwonie zostały, ale dodałam tam Liliowce, niskie odmiany np. Little Missy, czy Little Showstopper.

Dodałam jeszcze mały żwywopłot z bukszpanu… ale jeszcze nic o nim nie czytałam… mam tylko nadzieję, że są jakieś niższe odmiany, bo wysokiego żywopłotu tam na pewno nie chcę.

Co do części 2 czyli boku domu, to w zasadzie nic nie zmieniłam… ale ponieważ zdecydowałam, że pomiędzy świerkami musi coś się pojawić, bo takie gołe pnie po prostu mnie straszą, to troszkę jeszcze je przerzedziłam i pomyślałam, żeby zasadzić tam hortensje bukietowe. Pojawiły się inne propozycje, ale po sprawdzeniu zwykle okazywało się, że roślina nie wytrzyma w tak mało nasłonecznionym miejscu – mam nadzieję, że hortensje dadzą radę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies