Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:51, 19 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Kolejny etap to taniec z włókniną i nożycami
Teraz jak tu wejść w taką rabatę by nic nie podeptać

Ja wczoraj wykorzystałam koszulkę eMa...mam nadzieje że nie zauważy

PS- PIĘKNIE!!!!!
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:04, 19 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Ślimaczek zamieszkał w trawkach i kulkach

No i oby to była jedyna postać ślimaków u Ciebie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:45, 19 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Karolino Zdjęcia... wystarczy wyjść z trybu automatycznego i samemu ustawić parametry
Z żurawkami niestety problem ale napiszę później na pw...

1/nie umiem
2/buu
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:03, 18 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)

No właśnie, dwa razy do roku mam ten sam problem.
Ale efekt wynagradza wszystkie trudy.

Łukasz, oglądam to Twoje 'puzdereczko' (tak nazwała je wspólna ogrodowiskowa znajoma) i innej nazwy dla Twego ogrodu znaleźć nie potrafię.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:38, 18 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Wieczorem juz wszystkie buksy na pierwszym podwórku obcięte

Perfekcyjnie Ci to wychodzi,szkoda ze tak daleko mieszkasz
Czy ta rabata jest na słonecznej wystawie? Czy evergoldy wytrzymują na południowej patelni ?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:28, 18 cze 2015

Do góry
Magdo dwa większe stożki z tej rabaty kupiłem, resztę których jest chyba 7 sam wyprowadziłem z małych sadzonek lub wyciąłem z większych nieciętych nigdy krzewów. Na 50cm stożek z niewielkiej sadzonki czekałem 5 sezonów, ale jeszcze troszkę mu brakuje

Karolino takich z żywopłocików to nawet nie doliczam bo było by grubo ponad 200 Sadzonek nie ukorzeniam bo z pod moich nożyc leci totalna drobniutka sieczka i nie ma co ukorzeniać. Zdjęcia... wystarczy wyjść z trybu automatycznego i samemu ustawić parametry
Z żurawkami niestety problem ale napiszę później na pw...

Mateusz na to też jestem zawsze przygotowany więc latać bym nie musiał.

Violu niestety Electra to badziewie i mnie leży już na rabacie w postaci kompostu, przestałem się bawić z kapryśnymi odmianami nie mam czasu na ratowanie takich osobników

Ewo dziękuje miło mi

Iwonko tak mam ślimaczka, dostałem w prezencie od Danusi i jej męża Mój tata potrafi spawać, sprzęt ma, więc jeszcze jednego ma mi zrobić, teraz się nie wywinie

Zszywko kiepsko znam się na różach, ale z tego co wyczytałem to Bonica i okrywowa The Fairy jest bezproblemowa i dobrze zimuje. Bonice mam od wiosny i jak na razie jestem bardzo zadowolony już za momencik wybuchną kwieciem
Ps-a nie zrozumiałem

Tu ma być ogród :) 14:35, 18 cze 2015

Do góry
Nie wiem jak tam z wysyłkami, ale większości bylin i traw na pewno bym tam nie kupił, rośliny sprowadzane z kosmicznymi cenami nie adekwatnymi do jakości często przesuszone. Krzewy i drzewa mają w przyzwoitych cenach, ale reszta jak dla mnie to porażka
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:42, 18 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)

pięknie,wszystko pod linijkę..moje już też czekają na nowe fryzurki)
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:16, 18 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Mam kilka zdjęć z wczoraj

Jeszcze poczochrane buksy, aż się dziwię, że mi to nie przeszkadzało

Łukasz, cudnie u Ciebie . Widzę, że teraz się tnie bukszpany. Muszę się wziąć za swoje . Stożki bukszpanowe sam kształtowałeś, czy już kupiłeś? U mnie nigdzie stożków nie ma
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:07, 18 cze 2015

Do góry

Ślimaczek zamieszkał w trawkach i kulkach

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:04, 18 cze 2015

Do góry
Mam kilka zdjęć z wczoraj

Jeszcze poczochrane buksy, aż się dziwię, że mi to nie przeszkadzało

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:57, 18 cze 2015

Do góry
Kasiu ja również niemowlaczek jeżeli o róże chodzi podoba mi się Giardina, ale ona różowa i Eden Rose jest ładna i chyba też pnąca

Aniu miło czytać takie komentarze mam nadzieję, że coś sensownego się przyśniło

Danusiu no i dobrze, na razie więcej róż nie chce i tak planowaną ilość przekroczyłem, budżet na nie też przekroczyłem, ale to już norma, że budżet jest sztywny do pewnego momentu, później wymyka się spod kontroli
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 07:26, 18 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Heidi na razie musi poczekać bo miejsca więcej nie wygospodarowałem 11 róż to i tak dużo jak na początkującego

Łukasz Kasia Robaczek pisze o Heidi : "Heidi Jest fajna, ale ma długą przerwę i brzydkie liście"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:10, 17 cze 2015

Do góry
Marzenko dla Ciebie reszta zdjęć od Kapiasa, nawet zrobiłem jedno niewielkiego krzaczka, było ich kilka obok siebie, kolor chyba wyszedł bardzo realistycznie

W sumie to już same krzaczki róż już mnie bardzo cieszą, teraz spaceruje i zastanawiam się jakie byliny do nich dodać bo nawet łądne miejsca na nie się zrobiły po posadzeniu wszystkich planowanych róż. Heidi na razie musi poczekać bo miejsca więcej nie wygospodarowałem 11 róż to i tak dużo jak na początkującego

Dzisiaj udało mi się ciachnąć 25 kul i stożków oraz jeden żywopłocik. Najlepsze jest to, że plecy tylko troszkę bolą, ale najbardziej nogi, strasznie musiałem się nagimnastykować. Cieszę się, że tyle udało się zrobić bo pogoda była dzisiaj perfekcyjna na cięcie

Reniu mam jeszcze tydzień akurat się wyrobię z wszystkimi porządkami, po dzisiejszym dniu już kilka miejsc nie straszy długą trawą wrastającą w rośliny, kostkę itd
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:31, 17 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Reniurozark, już się cieszę, w razie potrzeby pisać

muszę w tydzień doprowadzić ogród do stanu oglądalności bo obecnie kiepsko.

tak, tak szykuj się na wizytację
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:54, 17 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Marzenko jeżeli to Cię uspokoi to larwy, a dokładnie pędraki kruszczycy złotawki nie robią szkód roślinkom w ogrodzie, żywią się materią organiczną i zazwyczaj najchętniej urzędują w kompoście
Takim mądry bo w zeszłym roku chwaliłem się ile to pędraków chrząszcza majowego wybrałem z kompostu i uratowałem trawnik, a okazało się, że to pomocna kruszczyca w kompoście zamieszkała

Różami się zachwycam... Williama podziwiałem u Kapiasa i był tam sztywny, krzaczki niewielkie, ale kwiaty ogromne i wszystkie idealnie skierowane do góry nie zauważyłem, żeby się pokładał, więc może jest dla niego nadzieja

Łuki rok temu juz sobie o niej poczytałam i nie gonie, ale wygryzała mi piwonie rok temu. Lubi kwiaty, korzeniom nie szkodzi, wiec niech sobie urzęduje. Podziwiam kolor pancerza.
Cieszy mnie Twoja opinia nt Williama, bo zarówno kolor jak i kwiat tej rozy zachywcają mnie juz drugi sezon. Licze ze w 3 bedę dla niego tworzyć poematy
Pokazałeś gdzieś jego fotki?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:42, 16 cze 2015

Do góry
Reniu ta trawka obok Evergolda to turzyca Ice Dance, rozszalała się w tym roku strasznie

Reniurozark, już się cieszę, w razie potrzeby pisać

Donia teraz w pewnej gazetce też jest mały artykuł dziękuje bardzo.

Pociachałem dzisiaj 15 małych buksów na zapleczu, gdy byłem z siebie zadowolony przypomniałem sobie, że jeszcze mam 35 dużych do obcięcia muszę w tydzień doprowadzić ogród do stanu oglądalności bo obecnie kiepsko. Przynajmniej trawnik udało się skosić
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:21, 16 cze 2015

Do góry
Marzenko jeżeli to Cię uspokoi to larwy, a dokładnie pędraki kruszczycy złotawki nie robią szkód roślinkom w ogrodzie, żywią się materią organiczną i zazwyczaj najchętniej urzędują w kompoście
Takim mądry bo w zeszłym roku chwaliłem się ile to pędraków chrząszcza majowego wybrałem z kompostu i uratowałem trawnik, a okazało się, że to pomocna kruszczyca w kompoście zamieszkała

Różami się zachwycam... Williama podziwiałem u Kapiasa i był tam sztywny, krzaczki niewielkie, ale kwiaty ogromne i wszystkie idealnie skierowane do góry nie zauważyłem, żeby się pokładał, więc może jest dla niego nadzieja
Spotkanie w ogrodach Kapias 14.06.2015 11:49, 16 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Proszę o potwierdzenie Beatki czy to drakiew bo nie jestem pewien czy dobrze zapamiętałem, ale były nad nią debaty kolor ma bardzo ładny.

Może to knautia - świerzbnica?. Ja mam odmianę 'Melton Pastels', ta na zdjęciu jest ciemniejsza. Rośnie wysoko i się tak wygina. U mnie ma ok. 1,3m. Po liściach bym lepiej rozpoznała bo kwiaty mają niemalże identyczne.. Jeśli niższa to może to jakaś odmiana driakwi..

Ps. się wtrąciłam

Mój mały zakątek :D 10:20, 16 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Witam się oficjalnie w wątku
Jeżeli chodzi o trzmielinę to na takiej rabacie zdecydowanie lepiej będzie wyglądać z przodu, da ładny akcent kolorystyczny, kwestia tego czy chcesz z niej zrobić krótki żywopłocik czy po prostu cięte krzewy, wybór tu już należy do Ciebie. Pod świerkiem jak gdzieś trafisz fajnie wyglądałaby jeszcze jakaś hosta o bardziej wyrazistych liściach np z biało lub żółto obrzeżona.
Pomysł z zmianą ścieżki bardzo mi się podoba bo ogólnie bardzo lubię cegłę, jest to o wiele szlachetniejszy materiał niż kostka brukowa

Dzięki wielkie za opinie. Jeśli chodzi o trzmielinę to miałem zamiar poczekać niech się trochę rozrosną i przycinać je w kule.
A jeśli chodzi o świerk to fajna podpowiedź z tymi hostami jaśniejszymi, fajnie to będzie wyglądało. Chociaż ostatnio się zastanawiam, czy nie usunąć dolnych gałęzi tak do wysokości ok 2m
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies