Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród na piasku i z wielkim murem 13:15, 28 maj 2022

Do góry

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 13:12, 28 maj 2022

Do góry
Cd. z dalsza,
Ogród na piasku i z wielkim murem 13:11, 28 maj 2022

Do góry
Teraz pokażę w kolejności robienia fotek, bo wybieranie ze zbioru pod kątem rodzaju i gatunku roślin jest coraz trudniejsze i stanowi obciążenie dla wzroku

Ogród w dolinie 13:07, 28 maj 2022

Do góry

A w irdze wysiadło mi się pełno tawuł japońskich, czy te wysiane powtarzają cechy matek?

Ogród na piasku i z wielkim murem 13:05, 28 maj 2022

Do góry
Martka napisał(a)

Alicjo, zaglądam majowo, ogród już na pełnych obrotach, kaliny pięknie rozjaśniają rabaty, dereń uroczo kokietuje różem, bzy zapachem, a tymczasem mszyce nic sobie nie robią z naszych oczekiwań estetycznych... To zdjęcie muszę zacytować, kwintesencja subtelności i tajemniczości. Podziwiam i pozdrawiam!

Martko, dziękuję za subtelny komentarz. Już wkrótce czerwiec a wciąż zimno, dzisiaj leje i tylko 10 st. To nie jest dobry czas na prace ogródkowe, za to roślinkom i owszem - służy

Kaliny nadal w bieli

Ogród na piasku i z wielkim murem 12:59, 28 maj 2022

Do góry
gobasia napisał(a)
Do następnej sesji doskonale rozumiem Twoje rozterki,serdecznie pozdrawiam i zdrowia życzę

Gobasiu - dzięki za zrozumienie. Nikt nam nie obiecał, że będzie łatwo i przyjemnie Również pozdrawiam.

Po przerwie: rzut ogólny

Problematyczne azalie.... 12:49, 28 maj 2022

Do góry
Witam wszystkich.
Azalie w ogrodzie.
Z czym łączyć żeby było ładnie?
Jak je zaaranżować w ogrodzie nowoczesnym?
Gdzie sadzić w przypadku zupełnie nowo zakładanego ogrodu?
Azalie w internecie to dorosłe egzemplarze w pełnym zakwicie. Tymczasem zakupione sadzonki to parę patyków z kwiatem na których nie ma za wiele liści.
Później wcale nie jest lepiej (moje azalie mam już trzeci sezon).Liści specjalnie nie przybywa i tak odstają od ziemi łyse od dołu...
W internecie dużo jest pięknych rabat z trawami i hortensjami, czy jest szansa stworzyć coś równie ładnego z azaliami?
Szukając gotowych pomysłów trafiam wyłącznie na zdjęcia dorosłych przepełnionych kwiatem krzewów rosnących pod starymi świerkami.
Mój ogród dopiero co powstaje. Nie ma w nim starych drzew. Pełno jest za to palącego słońca.Pozatym azalie przekwitną i co wtedy?
Jak i gdzie je posadzić żeby było ładnie?
Kompletnie nie mam na nie pomysłu.
Sadząc na rabacie jako które piętro je traktować?
Czy ktoś z Was ma może młody nowoczesny ogród z tymi roślinami?
Bardzo lubię spójne,spokojne kompozycje, pomysł na zestawienie kontrastowych barw jest zupełnie nie dla mnie.
Moje azalie są w kolorze pomarańczowym...są prezentem od dziadka, sama bym się na nie nie zdecydowała. Zdecydowanie wolę biele, róże i fiolety.
Rosną u mnie w pełnym słońcu i bardzo dobrze się w nim czują ( odmiana golden lights)
To kolejne utrudnienie dla mnie bo prawie każde gotowe aranżacje przedstawiają rabaty w cieniu czy półcieniu.
Mało tego sadziłam je jako jedne z pierwszych roślin ,kiedy działka była zwyczajnym pobojowiskiem budowlanym, w towarzystwie innych przypadkowych roślin które dostałam 'na start' i tworzą dziś najgorszą rabatę...
Szukam pomysłu jak to naprawić.
Wszystko to razem wygląda poorostu źle.
Z przyjemnością pooglądam zdjęcia waszych nowoczesnych ogrodów z tymi roślinami.
Sama nie mam na nie zupełnie pomysłu!

Glina i zielsko 11:40, 28 maj 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Mam takie szybko rosnące miskanty . Kupione w Casto jako Rotsilber ale nie jestem pewna czy to on. Już w drugim roku od posadzenia był ogromniasty . Ma ładny pokroj nie rozłazi się i jest sztywny jak ze stali

Oto on- jak coś to usunę fotkę

A to zimą

Nie usuwaj . Ładny.
Ogród w dolinie 11:26, 28 maj 2022

Do góry
Kasiapod napisał(a)
piekne sadzonki, ładnie zapakowane i też jestem zainteresowana

Margerytka40 napisał(a)
Gdzie zamawiałaś?

Dziewczyny, wyżej wstawiłam fotkę, jest adres sklepu.
Sadzonki przychodzą bez doniczek, są raczej małe ale dobrze przekorzenione i nie są w torfie, co dla mnie jest ważne.
To moje 3 zamówienie z tego sklepu. Jak dotąd wszystkie rośliny się przyjęły. Ale oczywiście różnie może być, zawsze to zakup z Internetu obarczony ryzykiem.

Ogród w dolinie 11:22, 28 maj 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Ale trafiłam. I plany i zakupy. Ładne sadzonki i fajne roślinki wybrałaś. Myślę, że będą się u ciebie dobrze czuły.
Widziałam, że rozmyślasz boltonia czy wernonia. Wernonię miałam, ale chyba jej się u mnie nie spodobało, bo wcale nie wyrosła taka wysoka tylko max 50 cm, a potem jednej naruszyłam bryłę korzeniową i mi padła, a druga przepadła po zimie nie wiem czemu.
Boltonię mam różową. Wiem, że jest jeszcze biała. Jak nie kwitnie wygląda jak astry. Potem mnóstwo drobnych astrowatych kwiatków na sztywnej rozkrzewionej łodydze. Wysoka na ponad metr, dobrze się rozrasta, właśnie wlazła mi na jedną różę i będę część przesadzać w inne miejsce. Tylko ona chyba potrzebuje słońca, u mnie tak rośnie.

Gosiu, dziękuję Ci serdecznie za tyle informacji Mam tam wystawę wschodnią, do południa jest słońce a później robi się cień. Za grujecznikiem w ogóle będzie pewnie więcej cienia, bo będzie zacieniał.
Pomyślę jeszcze Za tą rabatę to najwcześniej w przyszłym sezonie się za zabiorę

Ogród w dolinie 11:15, 28 maj 2022

Do góry
LIDKA napisał(a)
Asia zakupy zacne.
I masz piękne bodziszki.
I plan na nowe nasadzenia super.

Jaki to sklep?

Lidka, bodziszki jakoś lubię, nawet te chwasty, zwykle łąkowe, jak zaczynają kwitnąć to kwitną do jesieni

Źródło moich roślin

Ogród w dolinie 11:01, 28 maj 2022

Do góry
Dorii napisał(a)
Jakie dorodne sadzonki

Rojodziejowa napisał(a)
Nooo zakupy spore i ładne

Idzie to wszystko migusiem

Rojodziejowa napisał(a)
Nooo zakupy spore i ładne

Idzie to wszystko migusiem

Na razie posadziłam liliowce, czyściec i prymule i tylko 2 sadzonki miały trochę mniejsze korzonki.

Nie wiem czy mam dobry pomysł na nerecznice, najwyżej je przesadzę.

Chce je posadzić między runianki, miskanty jesienią przesadzę gdzie indziej, zabiorę też jeżówk które tu gdzieś zostały.

Ogród w dolinie 10:46, 28 maj 2022

Do góry
Kawa napisał(a)
Asiaaaa no ale ci wszystko się rozrosło!!!
no cudnie masz!
frontowa cudna to taki cukiereczek!! no piękna jest!
psicę wymiziaj

widać ogrom pracy włożonej w ogród!!!

nadrobiłam zaległości

Kamila, dziękuję za tyle miłych słów

Frontowa powstała dzięki cudnemu projektowi Ewy Andy.
Ogród rośnie, bardzo mnie to cieszy

Piesię wymiziam

Ogród w dolinie 10:39, 28 maj 2022

Do góry
mrokasia napisał(a)
Uuuuu, ładne zakupy! Takie hurtowe .

W planie miałam tylko nerecznice, ale tak głupio tylko kilka roślin, i tak trzeba płacić za przesyłkę

Judith napisał(a)
Zaszalałaś! . Piękne sadzonki.

Trochę

Całkiem ładne, 99% była ładnie przekorzeniona

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 10:36, 28 maj 2022

Do góry
Witam. Od jakiegoś czasu
moją brzózke atakuje COŚ. Teraz liscie wyglądają dobrze. Potem są dziurawe i wyglądają jak uschnięte. Teraz znalazłam pod liściem takiego owada. Prosze o pomoc o rade ,czym spryskać .
Brzozowy raj 10:36, 28 maj 2022

Do góry
No to jeszcze białe. Teraz jest ich czas. Trochę zmęczone deszczem, ale pięknie się komponują z miskantami

Choroby trawnika 10:19, 28 maj 2022

Do góry
Witam jestem tu no wy wiec mogę nie znać do końca zasad wiec wybaczcie.
Mam pytanie odnośnie trawy
trawa założona 3 sierpnia tamtego roku na podłożu gliniastym z dosypaną ziemią z pola uprawnego na jakies mx 10cm ( miejscami mniej )
urosła piękna ale po zimie zmizerniała wiec ja delikatnie zwertykulowałem i nawiozłem ( mysle że mogło być troche mało ale nie ja ją nawiozłem (yara mila) ,trawa zaczeła rosnąć ale z żółtymi pasami no wiec kupiłem walec z kolcami i ja napowietrzyłem do tego też jeszcze raz nawiozłem i dosiałem trawę ( w żółtych wiecej) i potem delikatnie na całym, no i ciagle podlewam ( mam zrobione zraszacze i codziennie rano o 8:00 przez 25 minut
miną miesiąc i nie bardzo było widać wiec dosypałem nawozu Florovit Nawóz Wiosenny do Trawy Trawników
teraz troche pasy sie zmniejszyły
I zastanawiam sie czy dac jej juz spokój i czekać ?
Glina i zielsko 09:55, 28 maj 2022

Do góry
Mam takie szybko rosnące miskanty . Kupione w Casto jako Rotsilber ale nie jestem pewna czy to on. Już w drugim roku od posadzenia był ogromniasty . Ma ładny pokroj nie rozłazi się i jest sztywny jak ze stali

Oto on- jak coś to usunę fotkę

A to zimą

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 09:41, 28 maj 2022

Do góry
Cieszę się, że się podoba, nie potrafię zrobić zdjęcia w całości.Latem z przodu azalii będą
kwitły werbena titonia, mieczyki.Wiosną posadzone również w półkolu białe krokusy i niebieskie cebulowe irysy.Na obwódce posadziłam trawkę bambusową, Beni Kanze, nie wiem czy dobrze napisałam nazwę.
Ogród z uśmiechem 09:35, 28 maj 2022

Do góry
jolanka napisał(a)
No to teraz więcej koloru:

Piekne orliki. Te ciemne to są wysokie czy niższe?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies