Sama też jestem ciekawa
To jedyny kwiatek, który w tym roku "sprawdził się" w skrzynkach balkonowych, dlatego ma na nim zależy. Wiele innych ( w tym pelargonie) musiałam wymieniać z powodu niezbyt przychylnej roślinom pogody latem.
A tak wyglądała w pełni sezonu
Gałazka berberysu i kasztany...wysmakowana dekoracja i taka nostalgiczna bym powiedziała, bez wyskoków. Uspokaja. Faktycznie jakaś muzyka by się tu przydała, dołącz link, posłuchamy
Jolu, mam meble z drewna tekowego, one nie są niczym impregnowane. Chcę żeby zszrzały i takie już są w zasadzie. Tak jak w ogrodach angielskich.
Wiosną mocno je myjemy z brudu karcherem, łącznie z tarasem.
Jeśli masz z innego drewna lub impregnowane czymś najlepiej schować lub uszyć im specjalne ubranko z plandeki. W miejscach gdzie szyją plandeki na przyczepy.
Dobra dziewczyny, może o odchudzaniu ...sza, żeby nie zapeszyć
U mnie ładna jesień, nawadnianie chodzi, Witek systemy zamyka, a u nas zostawił na koniec.
W nocy na plusie, a ja mam zaległe zdjęcia z podpierania hortensji. No, może dziś się wywiążę z obietnicy.
Aha i muszę zajrzeć pod włókninę na stole, czy ochroniła moje hortensyjki przed przymrozkami?
Witaj Danusiu! Jaka ja jestem dumna z moich koleżanek!!!! Przecież znam ich ogrody, ale jak przeglądam wątki, to stwierdzam, że to uduchowione artystki! Czyż nie?
Eluniu droga ,pokaż swój ogród,ujawnij się na forum, twojej duszy wcale nie brakuje artyzmu popartego w dodatku pracowitością i uporem a przy tym sympatycznej i dowcipnej
Danusiu zdjęcia przesłałam.
Oglądnęłam dzisiaj zdjęcia Łucji i jestem nimi zachwycona.
Listopad jest dla mnie najbardziej przygnębiającym miesiącem w roku, wychodzę wcześnie rano, wracam o zmierzchu.Dla poprawienia nastroju posadziłam kilka fiołków rogatych o przy ścieżce . Pomaga
Zdecydowanie w Twoim ogrodzie najpiękniej jest na wiosnę w maju.
Jak pielęgnujesz swoje różaneczniki, że tak obficie kwitną. Czy je nawozisz podlewasz, czy dobrze przygotowałeś im stanowiska?
Jest kilka sposobów poprawy warunków do założenia trawnika, jeśli gleba jest zbyt zbita.
Jesienią należy przeorać ją i pozostawić w ostrej skibie, aby poprawiła się struktura.
Piaszczystą glebę wzbogacamy wysiewając nawóz zielony, przekopujemy z kompostem lub obornikiem. gliniastą zaś rozluźniamy gruboziarnistym piaskiem i kompostem.
Można także zebrać 30 cm zbitej gleby i na to nawieźć piasku, aby doprowadzić powietrze do głębszych warstw. Dopiero na to można sypać nową ziemię.
Przeważnie inwestor jeśli ma uzupełnić glebę i jest to np. 300 wywrotek po 600 zł - prosty rachunek wynosi 180.000 tys. I co inwestor robi? Przyjmuje martwicę glebową i wszelki "badziew" jaki mu przywiozą za darmo i sypie to na warstwę urodzajną, którą zastał na swojej za niskiej działce.
Woda stoi, nic nie rośnie mimo zaprawiania dołów.
Przestrzegam więc aby tego nie robić. Mieliśmy taką sytuację, gdzie razem ze sprzętem topiliśmy się w błocie. Nawiercaliśmy więc 2,5 metrowe dziury, kilkaset dziur.
Trzeba się także zastanowić, czy kupować taką działkę.