Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród - co dalej?

Mój ogród - co dalej?

ewaglen 17:32, 09 lis 2011

gardenarium napisał(a)
Już zaczynaj je formować, jak chcesz, albo w kule albo w sześciany, albo nieregularnie, ale skracając te najdłuższe pędy.

Mówisz Danusiu o kosówkach, czy o tych jałowcach? Już się pogubiłam.
Domi 08:39, 10 lis 2011

Tak aktualnie wyglądają moje kosodrzewiny.
isia33 16:29, 10 lis 2011

Bardzo ładne Miałam z nich zrezygnować na rzecz choiny kanadyjskiej, ale chyba nie zrobię tego, mają swój urok.
ewaglen 17:33, 10 lis 2011

Faktycznie ładne, gęściutkie...U Ciebie nie mają konkurencji. U mnie trochę Horstmany je przysłaniają.
ewaglen 18:42, 19 lis 2011

gardenarium napisał(a)
Z wyższych krzewów zrobiłabym jednak stożki - można je ciąć od wiosny.
Berberysy gdyby były cięte w kulę też by nieźle wyglądały.
Można je odmłodzić wiosną ścinając do ziemi i formując od dołu to co wyrośnie.

O rany!!! Jak ja powycinam te stożki? Nie zmniejszą się drastycznie gdy zrobię z nich trójkąty posadzone na żwirze? I czym to ciąć. Nożycami chyba cały dzień musiałabym rzeźbić....Podoba mi się ten pomysł, tylko czy ja ich nie zepsuję przez swoje nieudolne cięcie?
ewaglen 18:47, 19 lis 2011

gardenarium napisał(a)
W ogrodzie Bloomów (Bressingham) wszystko tną, popatrz na galerie zdjęciowe

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/75-ogrody-angielskie-bressingham-gardens-jesienia/photos

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/71-ogrody-angielskie-bressingham-gardens/photos

On jest trochę niefortunnie posadzony, no i ma białe przyrosty wiosną, z tym cięciem trochę go szkoda pozbawiać. Ja bym go wyeksponowała.

Jeśli go utnę np w lutym to chyba i tak wypuści białe przyrosty. Wtedy można byłoby go utrzymać w ryzach i obeszłoby się bez przesadzania....Dobrze myślę?
ewaglen 18:55, 19 lis 2011

Posadziłam dzisiaj 60 cebul krokusów, około 60 tulipanów i 30 czosnków. Z trudem wepchnęliśmy czosnki miedzy rosnące cisy i jałowce. Oczywiście nie obeszło się bez pomyłek w nasadzeniach rodzajów tulipanów. Biało-zielone miały zostać do donic w domu, a zostały posadzone w ogrodzie i to nie razem. Byłam pod presją. Jak się słyszy tylko "tu sadzić?", to człowiek nie myśli już "co sadzić". Czy ktoś dzisiaj jeszcze sadził cebule??? Myślę, że jestem ostatnia...
Gardenarium 18:56, 19 lis 2011

ewaglen napisał(a)

Już zaczynaj je formować, jak chcesz, albo w kule albo w sześciany, albo nieregularnie, ale skracając te najdłuższe pędy.

Mówisz Danusiu o kosówkach, czy o tych jałowcach? Już się pogubiłam.

Chyba o kosówkach.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 18:58, 19 lis 2011

ewaglen napisał(a)
Posadziłam dzisiaj 60 cebul krokusów, około 60 tulipanów i 30 czosnków. Z trudem wepchnęliśmy czosnki miedzy rosnące cisy i jałowce. Oczywiście nie obeszło się bez pomyłek w nasadzeniach rodzajów tulipanów. Biało-zielone miały zostać do donic w domu, a zostały posadzone w ogrodzie i to nie razem. Byłam pod presją. Jak się słyszy tylko "tu sadzić?", to człowiek nie myśli już "co sadzić". Czy ktoś dzisiaj jeszcze sadził cebule??? Myślę, że jestem ostatnia...

A nie, ja też sadziłam. Dostałam przesyłkę od Królika za zdjęcia tulipanków.
Posadziłam 30 narcyzów, 10 krokusów, coś tam jeszcze i 20 tulipanów Razem dostałam 65 cebulek

Instagram Ogrodowiska
Ewa 19:03, 19 lis 2011

Ewa ,a jak będziesz sadzić tulipany w donicach?