Danusiu, już zapomniałam o tym koszmarze, ale były strachy 3 lata temu, oj były; żurawki chyba lubią wilgoć, taki klimacik angielski
zmiany wtedy a dziś widoczne, powinnam porównanie zrobić
tobie też życzę słoneczka i zdrówka
Wczoraj dokupiłam 15 clematisa...nie mogłam się oprzeć...taki piękny.Jagodę Goji ma Ania Monte,widziałam u niej już duże,wyrośnięte krzewy...i na pewno nie były płożące.
Bogdziu, pamiętasz tego mojego rh z brązowymi liściami? Zastanawiam się.. czy można go przyciąć po kwitnieniu? I jak?
w rzeczywistoci tych suchych liści jest więcej, teraz je kwiaty przysłoniły.
Ja mam z żółtymi ostróżki , ale to młody zestaw jeszcze
Do żółtych pasują intensywnie niebieskie lub intensywnie fioletowe kwiaty, z lawendą może być mdło, lepsza będzie szałwia, dzwonki np. skupione, brzoskwiniolistne, chabry. Może lobelia?
Ale śliczne te maluchy, mają szczęście że trafiły na Ciebie bo Ty nie dasz im krzywdy zrobić. Musisz jednak wysterylizować tą kotkę bo będziesz miała niezłe stadko. Miałam kiedyś 3 kocury, ciężko było z nimi wytrzymać zwłaszcza zimą jak pchały się do domu.Teraz mam jednego już 9 lat, pozostałe dwa wpadły pod samochód ale nie jednocześnie.Cieszę się że się spotkamy u Alinki.
Czy myślisz już o tym klonie który rośnie, czy chodzi ci o nowy posadzony na środku między modrzewiami?
Poza tym ta rabata musi mieć "dwa oblicza" jeden widoczny od strony ścieżki, drugi od strony wjazdu. Te zdjęcia są robione właśnie od strony wjazdu, od strony ścieżki i w zasadzie środka ogrodu to wygląda tak:
Niespecjalnie podoba mi się akurat ten kolor żurawki Caramel, może coś innego? Poza tym czytałam, że w cieniu ona robi się zielona.
Gunia,
Wg mnie nie można powiedzieć, że Nikon ma szybszy AF bo to zależy od modelu a w szczeólności od tego, gdzie jest silniczek AF - może wcale nie być w aparacie tylko w obiektywie.
Co do odwzorowania kolorów też nie mogę się zgodzić - to przede wszystkim zależy od umiejętnego wywołania RAWa (jak ktoś zapisuje w jpg to nie ma co porównywać modeli bo wtedy za obróbkę odpowiedzialny jest software wgrany w body aparatu a tu już jest różnie dla różnych wersji i dla róznych marek).
Jak dla mnie różnicą między Canonem a Nikonem są inne zasady pomiaru światła przy fotografowaniu z flashem.
Ogólnie wg mnie nie ma znaczenia czy Canon czy Nikon - w sensie oba równie dobrze, oba trzeba opanować. I tak zdjęcie robi w pierwszej kolejności fotograf a w drugiej obiektyw a nie body .
Na każdym aparacie da się zrobić fajne zdjęcia. Oczywiście, że możliwości sprzętu są różne i nie da się porównać kompaktu do lustrzanki (tak samo jak jest różnica między lustrzanką pełnoklatkową a nie pełną).
Za to najwazniejsze, aby za aparatem stał fotograf uważny, pokorny, cierpliwy i chętny do nauki i to już 99% sukcesu. Robienie zdjęć nie jest proste (wbrew pozorom) dlatego nie ma co sobie wyrzucać, że nie od razu wychodzi.
Co do "ciężkości" aparatu to ja akurat nie lubię "trąb" i nie używam wcale. Używam obiektywów stałoogniskowych. One mają znacznie lepszą optykę niż zoomy. Ważne, aby obiektyw był "jasny" czyli miał dostepną i najlepiej stałą przesłonę minimum f2.8 (te znaczki w opisach obiektywów typu 3.5-5.6 oznaczają, że obiektyw (zoom) może wpuścić mniej lub więcej światła w zależności od ustawionej ogniskowej (widzimy bliżej lub dalej). Najlepiej szukać obiektywu, które daje stałe światło przy dowolnej ogniskowej. Oczywiście jasne obiektywy są drogie ale można na przykład szukać niedrogich a dobrych alternatyw niesystemowych (czyli nie Canon i nie Nikon) ale pasujące do nich Tamron czy Sigma czy inne. Ja na przykład wiele lat używałam Tamron 17-50 f 2.8 i uważam go za świetny obiektyw w tej cenie. Miałam go do Canona.
Dlaczego jeszcze nie zoom (oprócz jakości optyki)? - bo stałka wymusza "zoom nożny" czyli dużo intensywniejsze myślenie o tym, co się widzi w wizjerze zanim się naciśnie guziczek migawki a to jest wg mnie pierwszy krok do naprawdę dobrych zdjęć.
EPODLAS - co do jasności zdjęć o które pytałaś. Niewiele tu powiemy bo każdy z nas ma pewnie inaczej skalibrowany monitor. Czy w Twoim aparacie masz możliwość włączenia histogramu? Ewentualnie w jakim programie obrabiasz (tam powinien być histogram). On Ci powie jak jest z naświetleniem zdjęcia. Co do tego zdjęcia z mgłą...super oddałaś nastrój. Wrzuć w internet regułę złotego podziału (ja bym nie kadrowała centralnie).
******************************************* Agato, widzę w Twoim ogrodzie wiele takich roślin jak u mnie. Lubimy podobne.
U mnie też wszystko w deszczu, piwonie mają podpórki. Krzewuszki są dekoracyjne, formowane i nie. Moje przycinam ze względu na ograniczone miejsce.
[img size=640x360eszczu]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/37/378728/original.JPG[/img]
Piwonia wczesna w deszczu.
Agato, za pochwały dziękuję wczesną piwonią. Zanim Twoje podniosą się z kolan po deszczu, i zakwitną, pociesz oczy moją. U mnie też roślinki w deszczu. Piwonie mają podpórki. Pozdrawiam.