Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Doświadczalnia bylinowo-różana 20:16, 14 paź 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)

moja szałwia Amethyst u mnie jest fioletowo-rózowa (nic nie ma wspólnego z niebieskim) ...śnieg jej nie zaszkodził nawet ...ale mam od czerwca to nie wiem jak pierwsze kwitnienie.

A jakieś fotki masz?

Doświadczalnia bylinowo-różana 20:02, 14 paź 2015
Do góry
babka napisał(a)
Czy Ametyst występuje również w odcieniu niebiesko-fioletowym? bo takie opisy widzę w sklepach internetowych. Już głupia jestem

moja szałwia Amethyst u mnie jest fioletowo-rózowa (nic nie ma wspólnego z niebieskim) ...śnieg jej nie zaszkodził nawet ...ale mam od czerwca to nie wiem jak pierwsze kwitnienie.
Doświadczalnia bylinowo-różana 20:01, 14 paź 2015

Do góry
Ola babka - tutaj opisują Amethyst jako purpurowo-fioletowo-różowy albo różowo-fioletowy. O niebieskim ani słowa...

Juzia - no spora ta szałwia, ale do większych róż pasuje

Jola lojalna - fajnie, że Tobie też się spodobała

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 17:32, 14 paź 2015

Do góry
inag napisał(a)
Kurcze, po całym dzniu nieobecności na forum nadrobić Cię jest ciężko Miej litość kobieto!

Eeee tam

amelia_b napisał(a)
Ha ha a ja jestem na bieżąco

Chociaż ktoś Pozdrówka

waldek727 napisał(a)
amelia_b napisała:
,,A ja mam te omaszone czy jak im tam"
babka napisała:
,,Omszoną, jaką odmianę?"

Szałwia omączona (Salvia farinacea).

Waldek jak zawsze skrupulatny do bólu Ważne, że wiadomo o co chodzi
Ps. W dalszym ciągu czekam na Twoją odpowiedź w związku z dżdżownicami

07_Rene napisał(a)
Ja mam krzaczek Amethyst i jestem bardzo z niej zadowolona. Taki zwarty i ładny krzaczek tworzy.

Pokażesz zdjęcie ? Jaka wysoka rosła u Ciebie ?

siakowa napisał(a)
cięzko nadrobić, zarys dyskucji mam tylko ale... mam szałwie caradonna pierwszy rok a zaraz obok niej pierwszy rok lawende Viva kolorami się nie zleją!!!! ale nie jestem pewna czy lawenda nie bedzie wyższa docelowo od caradonny chyba że ta jeszcze pójdzie w przyszłym roku w górę.

Ty Kasiu o ile pamiętam kupowałaś ją już latem, pewnie jeszcze urośnie. Jak wysoka była w tym roku ?

iwka napisał(a)

Są dwa rodzaje: omszona(salvia nemorosa) i omączona (salvia farinacea).
Omączona jest jednoroczna

O i to jest fachowo przetłumaczone
Doświadczalnia bylinowo-różana 16:48, 14 paź 2015

Do góry
Wspomnienie lata...

Szałwia Blaukoenigin

Szałwia Blauhuegel

Lawendowy zawrót głowy 14:45, 14 paź 2015

Do góry
U mnie Joluś szałwia trójbarwna to sama się wysiewa to wyrywam jak jest brzydka zobaczymy jak tym razem
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 08:35, 14 paź 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)
amelia_b napisała:
babka napisała:

Są dwa rodzaje: omszona(salvia nemorosa) i omączona (salvia farinacea).
Omączona jest jednoroczna
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 07:14, 14 paź 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)
amelia_b napisała:
babka napisała:

he he Waldek, czepiasz się
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 02:03, 14 paź 2015

Do góry
amelia_b napisała:
babka napisała:

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 23:00, 12 paź 2015

Do góry
Dziś stwierdziłam, że szałwia którą testowo rozmażam poprzez urwanie przekwitłego pędu [tak z 15 cm nad ziemią] się na pewno przyjeła. Najpierw padła ale po 2-3 dniach powstała i dalej tak stoi i chyba coś tam przyrosło. Zaszałwiuję się za rok że hoho.
Sadzonki mi się zrobiły jak chciałam przyciąć przekwitłe krzaki szałwii żeby bukszpanów mi nie zacieniały i żeby grzyb na nich się nie pojawił.Ciekawa jestem czy za rok będą kwitnąć

Kolejna próba na następną wiosnę to ukorzenienie długiego pędu chortensji tak żeby spróbować mieć taką szczepioną na patyku... choć raczej nie wyjdie super długi, bo jeśli patyk ma ok 1m długości to pewnie z 30cm trzeba w ziemię wepchnąć. No ale co tam - spróbuję

Z reszty będę robić sadzonki do mamy żeby im zrobić szpaler z limek mogę tak ze 30m nawet pojechać
Czas zaczynać, a w głowie pustka... 21:33, 12 paź 2015

Do góry
A z nowości to troszkę sobie ostatnio popracowaliśmy (ręcznie, żeby było zabawniej).
Jedna strona działki zyskała 36 szmaragdów i 10 jantarów i na 1/3 posialiśmy trawę. A tu w nocy taki mróz i w dzień nie za ciepło, więc modlę się o ciepłe dni i brak ulewy póki trawka sie nie zakorzeni. W tym tygodniu miała być trawa na następnej 1/3 działki ale trochę zimno i chyba poczekamy na wiosnę. Rabaty które wiosną zyskają roślinki przykryłam matą szkółkarską, żeby osłonić je podczas siania trawy.
Tu jeszcze przed sianiem. Trawa Barenbrug Green Universal

Wiem, że robimy trochę od tyłu i najpierw powinny powstać rabaty ale mamy dośc tego piachu z całego serca.

Teraz pytanie może ktoś pomoże.
Tuje na wiosnę dostaną korę a przed nimi będzie jeszcze rabata około 110 cm na różne trawki itd i nie wiem jak to rozdzielić, żeby kora nie wpadała w przyszłości na trawę (wolałabym nic tylko trawnik na kancik i dalej korę ale nie wiem czy sie mi uda)
Trochę wcześniej wklejałam mój nieudolny projekt ogrodu, od teraz do wiosny zbieram pomysły i podpowiedzi jak to ma wyglądać, żeby wiosną ruszyć pełną parą z gotowymi planami każdej rabaty (będzie ich na razie trzy 9m, 14m i 45m wszystkie szerokie na około 110 cm (rabara z tujami od ogrodzenia łącznie 160 cm szer, same tuje od siatki chyba ciut za blisko bo tylko 50 cm, między tujami 90 cm

Jeszcze go nie poprawiłam i wklejam to co było z naniesionymi wymiarami.
Bok z tujami wygląda tak 12 szmaragdów, 5x Jantar, 12 szmaragdów, 5x Jantar i 12 szmaragdów (na moim rysunku tych ostatnich 12 szt brakuje) na końcu zostawiony róg na serby.
Zajmujemy sie pomarańczową rabatą 9m długości i 110 szer i tą frontową 14 m dł 110 cm szer.
Tak jak pisałam na frontowej chciałabym hortensje i coś przed nimi na bocznej przy kostce jakieś trawy (stipa)i marzy mi sie szałwia omszona ale nisko cięta do tego między trawami marzą mi się ledowe świecące na biało kule i może betonowe też) tylko nie wiem czy przy tych moich liniach prostych kule to doby pomysł.
No i znowu post gigant powstał
Pozdrawiam
Lawendowy zawrót głowy 17:19, 12 paź 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Kochana ostatnio pytalas o donice sa z Obi )

A niebieskie to szalwia jednoroczna

Pelna nazwa to Salvia farinace Farina silver blue )))

Dziękuję Jolu za info o donicach
Pytam i pytam bo...wszyyyyyystko mi się u Ciebie podoba
Piękna ta szałwia!!!!
Dwa ogrody 23:30, 11 paź 2015

Do góry
No ta szałwia bardzo ładna Zwykle kupowałam jej rozsadę ale w tym roku pokusiłam się o siew i nie jestem zadowolona Zrobiłam to chyba za późno ale nie w tym rzecz. Do tej pory zawsze miałam ładne kępki, ale te rośliny co mam teraz to wybujały pod niebo. Zastanawia się czy nie powinno się ich przyciąć wiosną. Robisz tak? No bo kurczę, ja je nawet w pojemnikach miałam... Gdybym je wsadziła w tym roku... wolę nie myśleć Skracasz swoje?
Moje driakwie ledwie przeżyły. Musiały stać podkopane przez kilka dni zanim to zauważyłam. Odbiły z korzenia i już w porządku ale wkurzyłam się nie na żarty. Odłożyłam główkę w nasionkami dla ciebie, ale cholera czy one skiełkują? Nie mam pewności czy zdążyły dojrzeć przed wywaleniem na wierzch przez kreta Za to u mnie pojedyncze napatstnice kwitną i białe dziewanny powtarzają Wiosna normalnie pani
Dwa ogrody 23:16, 11 paź 2015

Do góry
Jankosiu, masz rację, nie przycinaj teraz hyzopu, zrobisz to na wiosnę. Nie pamiętam, ale chyba było więcej niż jedna sadzonka w doniczce, śmiało podziel, jak będziesz widziała wiecej łodyżek. Hyzop wysiewa się intensywnie, na wiosnę będę miała pewnie siewki i mogę Ci oddać. Posadziłam tegoroczne siewki wśród róż, rośnie bezproblemowo, a tworzy po czasie ładną kępę, jeśli jest przycinany, inaczej będzie wiecheć to taka skromna roślinka, ale dobry wypełniacz. Wiesz, że jeszcze biała driakiew kwitnie?

mnie o tej porze podoba się ta szałwia, jej przymrozki niestraszne
a co powiesz o nim?

Monic, w młodym ogrodzie perspektywa taka, jak widać, ale urośnie U Ciebie pięknie angielsko

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 22:45, 11 paź 2015

Do góry
A tu już bez kolorowych dalii. Szałwia za to mrozów lekkich się nie boi.

I jeszcze raz rozplenice Moundry
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:21, 11 paź 2015

Do góry
JANA te niebieskie kwiatuszki to szałwia omączona, a hortensje w tym roku słabiej się przebarwiają niż w ub. roku.

JANINA dziękuję, lecę zobaczyć co tam u Ciebie.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:59, 09 paź 2015

Do góry
Z prac dziś wykonanych - rabate zostawiąłm na dalsze przemyslenia - ale posadziłam dziś sporo cebul.

Żebym wiedziała co i gdzie na wiosnę
- tulipany Ballade i jakieś no name z Lidla za żywopłocikiem "?"
- tulipany Purple Prince - rabata hostowo-hacone z Anabelle
- mix tulipanów Angelique, Blue Diamond i Mount Tacoma - rabata z sesleria i szałwia
- zadołowane w 2 wiadrach (które potem włoże do donic) hiacynty w kolorach niebieskich

Została sama drobnica - czosnki główkowate i szafirki.
mam ochotę jeszcze na krokusy...

Ogród na glinie 10:20, 09 paź 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
i kombinuję jak go zagospodarować
będzie przedłużony żywopłot i chcę zrobić mieszankę niebieskich roślin w stipie
ale do nich żółte róże?
podoba mi się takie połączenie
być może byłby to fiolet i niebieski z żółtymi różami w stipie

szałwia w stipie i np Genevieve Orsi (JACacien) albo Charlotte (Auspoly) miodzio
Od nowa ... na przekór wszystkim 09:27, 09 paź 2015

Do góry
Kalendarz kwitnienia bylin

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,

Kwiecień - narcyze, tulipany wczesne, magnolie, omieg wschodni, kukliki

Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia

Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostróżki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, firletka kwiecista, krwawnik, złocienie, piwonie

Lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia

Sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy, róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki.

Wrzesień - zimowity, zawilce, liriope, astry, chryzantemy bylinowe

Październik - to co zaczęło we wrześniu
Róże, liliowce, lawendy i inne 07:44, 09 paź 2015

Do góry
Bodziszek wspaniały
Odmiana o bardzo szybkim wzroście, obfitym kwitnieniu. Tworzy zgrabne, kuliste kępy. Liście jesienią przebariwają się dekoracyjnie.

biała szałwia omszona wieloletnia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies