Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Jana 21:10, 02 sty 2016

Macham
Agania 11:13, 03 sty 2016

Byłaś już w ogrodzie w Nowym Roku i mnie tylko srebro i słońce i mróz
Kiedy wysiewasz pierwsze nasionka
Nalepszego w Nowym Roku
Jana 08:14, 05 sty 2016

Agania napisał(a)
Byłaś już w ogrodzie w Nowym Roku i mnie tylko srebro i słońce i mróz
Kiedy wysiewasz pierwsze nasionka
Nalepszego w Nowym Roku
właśnie Gosiu kiedy wysiewasz pierwsze nasionka? Muszę podpatrzeć bo w tym roku chcę wysiać więcej..mnie w zeszłym nie wszystko wzeszło, może robiłam coś źle dlatego proszę opisz co i w jaki sposób siejesz
Filomena 00:28, 06 sty 2016

Gosiu, jak wyrośnie ci coś przypadkiem z nasionek bylinek kilka w grudniu na parapecie kuchennym to co z tym zrobisz?
Clematis jakiś mi skiełkował ku mojemu zadziwieniu. Nawet guru Danusia stwierdziła, że clematisy kiełkują 3 lata po kilkukrotnej stratyfikacji. A mnie uraczyły wschodem nasionka, które od niechcenia wrzuciłam 3 tyg. temu do doniczki kuchennej obok pietruszki naciowej i szczypiorku. Nawet nie wiem jaki to, bo pan, który zmieniał mi koła w samochodzie nie pamiętał koloru na 4m! ścianie przy wjeździe do jego warsztatu - sic! Nie mogę pojąć jak można nie pamiętać koloru tak ogromnego pnącza obok własnego warsztatu?!
W całej tej pokręconej historii mam ogromny apetyt uzbroić się w cierpliwość i zatroszczyć o te maluchy...
a moje nasienne doświadczenia są nijakie
Filomena 14:32, 06 sty 2016

Po Twoich rozmyślaniach u mnie stawiam na tanguckiego. Obiecuję ich doglądać i zaproszę żółty do ogrodu.... może gdzieś w kącik na początku? O! koło złotlina mam dobrą słoneczną miejscówkę. Ale już snuję kolejne założenia: do tego jakiś granatowy lub fioletowy pełny powojnik, szałwia muszkatałowa w nogi bo mi się sieje ładnie i zorganizuję energetyczny, południowy zakątek. Muszę poszperać na inspirujących kolorami Twoich stronicach. Dzięki Gosiu
Mala_Mi 22:30, 07 sty 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Zimy nie ma, same kwiecie.
Czy te odmianowe orliki jak się wysiewają, to zachowują kolor?

Zachowują kolor i fakturę.. są jak roślina matka...
Mala_Mi 22:40, 07 sty 2016

Przeczytałam cały wątek jeszcze raz.. tekst jak było ble ble to przeskakiwałam czasami.
Akant - na początku stoi jak zaklęty.. a potem rośnie jak głupi. Grunt, że żyje.
Pelargonie - masz wypasione Kocham pelargonie. I zawsze mam je w skrzynkach na oknie.
Len czerwony ładny - szkoda, że jednoroczny, jaki jest na wysokość??
Cleome w tym roku nasion nie zebrałam.... teraz żałuje.
Aminek jest jednoroczny?.. bo chyba przeoczyłam informację. MMogę wujka Googla zapytać, ale piszę co sobie przypominam z pytań w trakcie czytania..
Rodzynek brazylijski rośnie wielki i szeroki .. ale taki niechlujny, obwisły drapak. Mi wysiał się że długo z nim walczyłam.. nie smakował mi.
Czy swoje chryznatemy przycinasz.. bo jakieś u Ciebie odmiany kompaktowe.. a moje zawsze rosną za wysokie I trzymam kciuki by przezimowały, bo są piękne

Kozaczki masz przystojne

Przypominam sie w kwestii nasionek pomidorowych Ew. jakieś ostre papryki

Z rurami jest tak, że jak kiedyś pęknie, albo będzie wymagała wymiany..to trzeba będzie usunąć drzewo.. I stąd przepisy. Natomiast jak posadzisz metr od rury, to drzewo czy krzew oplecie rurę i nic jej nie zrobi.. i tobie nikt nic nie zrobi z tego powodu.. po prostu stracisz drzewo .
renatamama3 08:42, 08 sty 2016

Gosiu ,jak tam po świątecznie ? planujesz co tam w tym roku zawita do ogrodu ?
laurowisnia 10:39, 08 sty 2016

Akan jest pod tym względem podstępny, sam się wysiewa, długo go nie widać, a później trudny do usunięcia. U mnie znikł na rok, po mroźnej zimie, obsadziłam miejsce czym innym, a po roku wyskoczył jeszcze większy.
margaretka3 21:48, 09 sty 2016

Miałam dzisiaj bardzo nasionkowy dzień.
Zrobiłam 110 kopertek i spakowałam do nich różne nasionka moich kwiatuchów. I mam nadzieję, że latem upiększą i ukwiecą wiele ogrodów