Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Pod Laskiem 13:18, 20 sty 2015

Do góry
monia napisał(a)

Przy końcu rabaty jest trójkąt z brzóz. Posadzę turzycę pomiędzy będzie chyba ok

Jaką turzycę?

Ciężko sobie wyobrazić, jak ta rabata wygląda w okresie wegetacji.
Ale potencjał ma ogromny. Gdyby dodac do niej jakieś trawy wysokie, i dodać koloru (wrzosy albo żurawki), to już będzie pięknie.

No i możesz ją ciut przedłużyć też.

Ja bym te skrzynie trochę od tej rabaty dalej odsunęła, żeby ją było lepiej widać.
Pod Laskiem 13:07, 20 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Te brzozy są bardzo klimatyczne, i powinno być ich więcej w Twoim ogrodzie, ale do tego za chwilę wrócę.
Masz bardzo dużą powierzchnię i wydaje mi się, że brzozy na całej długości to byłoby za dużo jednak. Ale pociągnąć te brzozy trochę dalej jak nabardziej można. I zrobić przy nich takie rabaty jak w ogrodzie z lustrem.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=200

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=52#post_8

Albo u Kondzia, ale teraz ni mogę znaleźć.

Ja Twój ogród widzę w stylu, jaki ma Viva. Pooglądaj.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1525-kolorowy-ogrod-na-piasku?page=312

Pasowałby do agroturystyki.

Skarpą/górką się nie przejmuj, można zrobić z niej walor. Pamiętasz zdjecie z Jurajskiego, to z rózami i lawendami no i schodkami? Takie schodki można zrobić.
Albo zamaskować tę górkę nasadzeniami schodzącymi, jak w ogrodach angielskich robią.

A z bukszpanów i trzmieliny (ładny kolor masz) można zrobić obwódki na rabatach (oczywiście, nie na brzoozwej), będzie pięknie.

Przy końcu rabaty jest trójkąt z brzóz. Posadzę turzycę pomiędzy będzie chyba ok
Pod Laskiem 12:52, 20 sty 2015

Do góry
Te brzozy są bardzo klimatyczne, i powinno być ich więcej w Twoim ogrodzie, ale do tego za chwilę wrócę.
Masz bardzo dużą powierzchnię i wydaje mi się, że brzozy na całej długości to byłoby za dużo jednak. Ale pociągnąć te brzozy trochę dalej jak nabardziej można. I zrobić przy nich takie rabaty jak w ogrodzie z lustrem.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=200

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=52#post_8

Albo u Kondzia, ale teraz ni mogę znaleźć.

Ja Twój ogród widzę w stylu, jaki ma Viva. Pooglądaj.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1525-kolorowy-ogrod-na-piasku?page=312

Pasowałby do agroturystyki.

Skarpą/górką się nie przejmuj, można zrobić z niej walor. Pamiętasz zdjecie z Jurajskiego, to z rózami i lawendami no i schodkami? Takie schodki można zrobić.
Albo zamaskować tę górkę nasadzeniami schodzącymi, jak w ogrodach angielskich robią.

A z bukszpanów i trzmieliny (ładny kolor masz) można zrobić obwódki na rabatach (oczywiście, nie na brzoozwej), będzie pięknie.
Pod Laskiem 12:04, 20 sty 2015

Do góry
5. czy lubisz obwódki bukszpanowe?

6. czy masz z czego zrobić sadzonki bukszpana?
Pod Laskiem 12:01, 20 sty 2015

Do góry
1. - czy tu właśnie będzie zasadnicza - wypoczynkowa - część ogrodu?

2. - z czego oraz w jakim stanie jest ten żywopłot?

3. jakie nasłonecznienie jest na skarpie?

4. czy lubisz brzozy?

Działka wkoło Lubczyka :) 11:51, 20 sty 2015

Do góry
Doskonale Cię rozumiem. Też tak miałam.
Wspaniały czas w życiu teraz przechodzisz.
Choć brzmi to pewnie jak kiepski żart, biorąc pod uwagę kredyty, potrzeby itd.
Pod Laskiem 11:48, 20 sty 2015

Do góry
A gdzie jest ta górka za winogronem?

I kolejne pytanie - czy dobrze sytuuję ten obszar, jako całkowicie widoczny z domu, i czy tu właśnie będzie zasadnicza część ogrodu?
Działka wkoło Lubczyka :) 11:09, 20 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Nowy mebel - garderoba. Jak ja lubiłam ten okres w moim życiu, gdy się urządzaliśmy w nowym domu. Każda nowa rzecz tak bardzo cieszyła.
Kasiu, zdrówka dla wszystkich

Dzięki i trafiłaś w sedno jak garderoba stanęła na swoim miejscu, to aż miałam kluchę w gardle-niby nic wielkiego, a cieszy teraz ogród musi zejść na drugi plan, bo w dom chcemy trochę kasy włożyć, co nie znaczy, że nie wyskrobię jakiegoś grosza na roślinki
Miłego dnia
Pod Laskiem 10:56, 20 sty 2015

Do góry
Tess wypoczynkową kiedyś bym jacuzzi z tej strony gdzieś dała dla gości i jakąś altanę tam gdzie skrzynie z warzywami będzie grys taki jak na parkingu planowałam rabaty na grysie też żeby było mało roboty. Ten zorany teren do likwidacji jeżeli się sprawdza skrzynie. Na ostatnim zdjęciu widać gdzie jest granica z sąsiadem tam gdzie sosna.

[
Pod Laskiem 10:19, 20 sty 2015

Do góry
Mam zdjęcie nr 1

Wpadnę później, a Ty napisz, dlaczego ten kawałek chcesz robić w pierwszej kolejności i co tam chciałabyś zrobić (czy część ozdobną, czy wypoczynkową, czy użytkową), jakie jest nasłonecznienie i jakie rosliny lubisz i chciałabyś tam mieć.
A i wymiary tej rabaty.
W Gąszczu u Tess 10:12, 20 sty 2015

Do góry
U mnie też poprószyło.
Pod Laskiem 10:08, 20 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Wołałaś mnie?

Zuch dziewczyna! Wystarczyło słowo, a już sytuacja przedstawiona. Brawo, to lubię.

Tess prześle zdjęcie działki na której trzeba coś wymyślić działka nr 1
Pasja posiadania ogródka 10:06, 20 sty 2015

Do góry
Aga, jak jesteś z podkarpacia, to może masz do Małej Mi (ogrodnik mimo woli) niedaleko? Ma masę bylin i co roku nadmiar siewek. Pewnie by się chętnie podzieliła.

Edytuję: już wiem, gdzie mieszkasz. Ciut daleko, ale pewnie bywasz w Rzeszowie.
Oranżeria świetna, zazdroszczę pozytywnie.
W Gąszczu u Tess 10:03, 20 sty 2015

Do góry
Ewa, w płynie. To chyba taka zawiesina jest. W sklepie ogrodniczym.
W Gąszczu u Tess 08:57, 20 sty 2015

Do góry
Nie, promanal po miedzianie.
Tak napisał Waldek. Najpierw miedzian na grzybowe (w styczniu), potem promanal. Waldek twierdzi, że dopiero jak będzie 12 stopni.

o gruszy tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3826-choroby-grusz?page=2

Kitku -
Dla odmiany czas na zmiany... 08:28, 20 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Sesleria skalna czy jesienna?
Chodzi za mną skalna.
Perowskię na jaką wysokość zamierzasz ciąć?

Tess, to sesleria heufleriana...nie wiem czy o tą Ci chodzi?....perowskie zetnę na ok 5-7 cm od ziemi...tyle miały sadzonki kiedy je kupiłam...a niektóre przycinałam jeszcze po majowych przymrozkach....ciąć śmiało...wtedy się nie pokłada...
Dla odmiany czas na zmiany... 08:11, 20 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
No do Ogrodów.

Tesiulka...jakoś tak mi głupio z tą moją szopą na pierwszej stronie...jeśli się przeniosę to z nowym wątkiem...oczywiście o szopie tez będzie...buźka i dzięki za dobre słowo
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:06, 19 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Się uśmiałam Zupełnie jak u mnie jeszcze rok temu. Zobaczymy, jak będzie w tym roku - na wszelki wypadek trawy dostarczą mi do pracy

Tessiu,
dawno się tak szczerze nie uśmiałam
Dziewczyny w pracy mi podpowiadają żeby powiedzieć eMusiowi że od nich dostałam takie kwiatki...pomyśli jeden tak, ale cztery...podejrzana sprawa...
A w tamtym roku przez moje przesadzanie eM się do mnie nie odzywał cały dzień bo nie daję roślinkom urosnąć
pozdrawiam Tessiu
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:03, 19 sty 2015

Do góry
JoannA napisał(a)

Ja planuję jeszcze dokupić parę różyczek, Andrzej mnie chyba ubije A ciemierniki trzymam jeszcze w pracy żeby ich nie zobaczył
Dobrze że nie wchodzi na O. bo by się wydało.

Się uśmiałam Zupełnie jak u mnie jeszcze rok temu. Zobaczymy, jak będzie w tym roku - na wszelki wypadek trawy dostarczą mi do pracy
Dla odmiany czas na zmiany... 22:59, 19 sty 2015

Do góry
Widziałaś dobrze.

Ależ piękne i pomysłowe upominki dla Babć!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies