Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Katalpa - Catalpa 12:34, 04 cze 2013

Do góry
Katalpa Aurea, szczepiona, to moje jedno z najbardziej ulubionych drzew w ogrodzie.. rośnie u mnie na środku działki i cieszy oczy cały rok na okrągło Trochę chorowała, ale miałam taki okres, że chorowały mi wszystkie drzewa i krzewy... nie tylko ona, musiałam wyciąć dużo gałęzi/konarów, dlatego prawa strona jeszcze niższa, ale odbudowała dość ładnie kształt.. Teren mam wybitnie z gliny i mało przepuszczalny... źle przygotowałam dla niej ziemię, ale to były moje pierwsze nasadzenia w ogrodzie Wykopałam dziurę w glinie i wsadziłam
Teraz daje sobie radę i nic jej nie rusza, nigdy jej nie okrywałam i nie zabezpieczałam, a zimą robi za drzewko bożonarodzeniowe A może robiła, bo teraz lampki da się na niej powiesić tylko ze zwyżki

Teraz czekam, aż zakwitnie.. stroczykowe drzewo

Ogród Nebel 12:26, 04 cze 2013

Do góry
Mam u siebie w ogrodzie parę trudnych miejsc do obasdzenia. Przeważnie bardzo zacienionych. Do tej pory radziłam sobie z nimi tak:
To zewnętrzne schody, z których zimą trzeba zgarniać śnieg, a do tego bardzo mało słońca. Świetnie daje tu sobie radę paproć.

A tu to same miejsce, ale pod schodami, bluszcz w tym miejscu wygląda u mnie najlepiej. Mało słońca a do tego nie za wiele wody.

No i jeszcze posadziłam barwinek, ale ten lubi jednak mieć więcej swiatła.
Trudne początki 12:23, 04 cze 2013

Do góry

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:22, 04 cze 2013

Do góry
Marek - patrzę jak Przemyśl zalało..zgroza... dobrze, że jesteś na górce..... bo byś pontonem pływał

Evchen - ja też nie ogarniam.. mam jednego derenia, ale nie kousa...... to chyba jakiś zwykły... o żółtozielonych liściach, nawet nie wiem jaka odmiana.. robi za wypełniacz rabaty w cieniu. Udało mi się znaleźć fragment foto z nim, to z tyłu z rudbekią Tnę na wiosnę i łądnie odbija z czerwonymi gałązkami na zimę

Danusia - katalpa o żółtych liściach, odmiana AUREA to bardzo ozdobne drzewo ale tylko do dużych ogrodów, bo to ma wielkość swoja Lubię kolory, wiec nawet i drzewa, krzewy kupowałąm z kolorowymi liśćmi ..jak już kolorowych kwiatków nie mają.... jak sroka
A katalpa kwitnie jak storczyk.. kwiatostany są do 30 cm długości Przyjemnie pachną i rzekomo katalpa odgania komaty

Moje wyzwanie 12:08, 04 cze 2013

Do góry
mój inkubator właśnie z tego miejsca roślinki trafiaja do ogrodu na stały pobyt a tak było na samym początku kocham kamienie! inkubator teraz
Ogród przy potoku - reorganizacja, projekty. 12:02, 04 cze 2013

Do góry

A tutaj to praktycznie możesz posadzić cztery takie same różaneczniki i rabata skończona, ewentualnie na brzegu przy trawniku wytnił ładny kant, żeby nie była taki pofalowany, powycinany i daj tam np wrzośce żółte Golden Starlet. Jedna jukka, jakiś jeden irys i te trawki usuń z tej rabatki.
Jeden jałowiec też nie pasuje, bo misz masz jest.

Tutaj poczytaj wskazówki

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/376-dobor-odpowiednich-roslin-do-ogrodu

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/374-planowanie-zmian-na-rabatach-i-w-ogrodzie
Ogród przy potoku - reorganizacja, projekty. 11:59, 04 cze 2013

Do góry
brysia napisał(a)

Rabata powinna być szersza, bo przy pniu nic nie posadzisz, nie da się.Trzeba podnieść poziom ziemi, żeby korzenie nowych roślin miały w czym rosnąć. Bo tutaj jest przekorzenione na pewno.

Na drugim zdjęciu potrabujesz jednego klona jako loliter, mogą mu towarzyszyć trzy hortensje gdzieś z boku i na przodzie cały łan trzmieliny, nie jedna, co najmniej 20 szt. Do tego może jakieś żurawki np. Caramel, żeby inny kolor był, kontrastujący z czerwonym klonem.
Ogród przy potoku - reorganizacja, projekty. 11:51, 04 cze 2013

Do góry
Pozostał do zrobienia teren między tymi modrzewiami.

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 11:51, 04 cze 2013

Do góry
Ana napisał(a)

Kurcze takie samo krzesło mam w pracy Patrzę na nie Gdybym wiedziała że to taki rarytasik hmm ....

Ogród przy potoku - reorganizacja, projekty. 11:49, 04 cze 2013

Do góry
Tak to teraz wygląda z bliska:

W tej donicy rośnie trzcina laskowa "Versicolor", nie wiem gdzie ją wsadzić? Wydaje mi się też, że ona jest dosyć ekspansywna, nie chcę, żeby mi się rozlazła po całej rabacie. Kto wie coś na ten temat?

ogrodoweimpresjejolki 11:43, 04 cze 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Pozdrawiam Jolu i zdrówka życzę. Zaglądam na bieżąco, ale nie umiem nic mądrego napisać żeby Cię pocieszyć i pomóc odzyskać wolność. Dziś pomyślałam, że chociaż pozdrowię. Wysyłam dobre fale w Twoim kierunku.

Dzisiaj córka powiedziała, że jak mnie niedługo nie wypuszczą, to przyprowadzi wnuków (2 x 5,5 roku) i mnie "odbiją"

O zaległości w pracach działkowych już się nie martwię, bo wnuki skonstruowały robota do pomocy babci
Agnieszko, zaglądaj, zaglądaj z czasem będzie po co

Ogród przy potoku - reorganizacja, projekty. 11:32, 04 cze 2013

Do góry
Witam.
Tak wygląda aktualnie teren, który mam tej wiosny na "tapecie". Rabata rododendronowo - leśna. Do zagospodarowania został mi teren pod wielkimi modrzewiami, oraz uzupełnienie nasadzeń pomiędzy rododendronami. Modrzewie mają 10 lat, rosną od południowej strony. "Iglaki" nie znam nazwy, ale prawdopodobnie jakieś jałowce, bo strasznie kłujące, są od zachodu.

Ten róg przy bramie jest mocno nasłoneczniony od 11-16 godziny. Posadziłam tam czerwony klon palmowy, chciałabym aby miał formę krzaczastą, rośnie tam też żółta trzmielina, ale ją jestem skłonna przesadzić. W tym rogu chciałabym albo więkrzy krzew kwitnący latem, albo jakieś kwiaty. Kupiłam sadzonkę hortensji Anabell, i zastanawiam się, czy ona mogłaby tam rosnąć w takim mocnym słońcu.

Ogólnie chciałabym, aby na tej rabacie było trochę roślin kwitnących przez cały sezon. Wiosną będą kwitły rododendrony i azalie, oraz cebulowe, które chcę posadzić jako ostatnie, jak już będę miała komplet nasadzeń.
Później jest parzydło leśne, będą hosty i hortensje - niebieska bukietowa, Anabell, chciałabym jeszcze Silver Dollar lub Limelight. Mam do dyspozycji mnóstwo pomarańczowych wysokich liliowców, kwitnących latem oraz żółtych kwitnących teraz na wiosnę, jedną tawółkę różową. Kocham byliny, więc też jakieś mogę tam posadzić.

Proszę o pomoc, co i w którym miejscu posadzić, aby jak się rozrośnie nie trzeba było przesadzać.
Ogród przy potoku 11:11, 04 cze 2013

Do góry
Inne zdjęcia, sad wczesną wiosną:

moja brzoskwinka

wejście do potoka

Ogródek Agam 11:10, 04 cze 2013

Do góry
Wyrysowałam dzisiaj rabatę przed wejściem do domu. Te trzy zielone kulki to rh. Mogłabym obsadzić je pasychandrą. Może żurawki na obwódkę?

Ogród przy potoku 11:04, 04 cze 2013

Do góry
I moja słoneczna, narożna rabata irysowo-liliowcowo-mieszana.

W rogu żółta róża pnąca "Golden Showers", zeszłej zimy całkiem obmarzła i musiałam ją mocno przyciąć. Na tym zdjęciu widać też moje kanciki. Pierwszy raz w tym roku robione.

Dla odmiany czas na zmiany... 11:04, 04 cze 2013

Do góry
ewa004 napisał(a)
Beaciu pozdrawiam

dziękuję ...odzdrawiam

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 11:00, 04 cze 2013

Do góry
Joaska napisał(a)
A oto moje trzy Królewny Umbra i Książe modrzew

prawda że cudne
szczepione są na wysokości 180 cm.
bardzo ale to bardzo mi się podobają!!!!!!!!

Cudne któlewny ja mam w planach na jesień kupic 5 szt. mam nadzieję że mi się uda.
A M. pierwsza klasa taki prezent !!!
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 10:55, 04 cze 2013

Do góry
Marta7 napisał(a)

Karmnik ościsty żółty ktorego poznalam dopiero na ogrodowisku i ktory baaaaardzo mi się spodobał-niestety zielonego w szkółce nie było.

Marta szukam karmnik, w której szkółce kupowałaś? Bo mniałam zamawiac przez internet, ale jak bym znalazła na miejscu, to wolę zobaczyć.
Pozdrawiam
W moim ogrodzie... 10:54, 04 cze 2013

Do góry
Żeby nie było wrażenia, że u nas tak smutno, chciałbym pochwalić się inną częścią działki, którą chyba z powodzeniem udało się nam zagospodarować:

Ogród przy potoku 10:54, 04 cze 2013

Do góry
A to moja wiejska, sielska, babcina rabata.
Zdjęcia archiwalne, zaraz po założeniu:

Aktualnie po białej hoście zostało wspomnienie, łubin ostał się ino jeden, resztę zarosło to srebrne, skalniakowate coś (zapomniałam nazwy). Z boku rosną floksy wysokie, dwa odcienie różowego (marzy mi się jescze biały między nimi, może ktoś ma na zbyciu?) i różowe marcinki. Tej wiosny poszerzyłam rabatę o wiosenne cebulowe (tulipany, hiacynty i narcyzy), oraz dosadziłam pomarańczowe smrodziuchy.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies