Rabata ma 6-7 lat i jest tu totalny misz masz aż wstyd pokazywać zwłaszcza o tej porze roku
muszę się za nią wziąć, ogarnąć w końcu bo zamiast zdobić straszy
z przodu są jeszcze 3 duże funkie i jak widać pełno siewek rozplenicy na całości
dwa pierwsze zdjęcia są z lewej strony drzwi wejściowych
foto niżej to z kolei rabata z prawej strony drzwi wąska na ok 60cm i dł. 3-3,5m
na dwóch roślinach mi zależy aby zostały - to kula bukszpanowa ale raczej na tą szerszą rabate bym ją dała bo tu się już nie mieści i z szerszej rabaty rododendron.
Dziewczyny podrzucicie jakieś inspirki na rabatę z kulkami, stożkami w wersji "eleganckiej" ?
Robię któreś już z kolei podejście do swojej frontowej i marnie idzie. Rabata ma ok. 5,5m długości i 1,5m szeroka. Przy ścianie domu - strona wschodnia.
Nawet nie wiesz jak mi miło czytając to co piszesz ... sama przecież masz niesamowity ogród!!! Na chciejstwa nie poradzę tak juz mamy a szalwia kwitła w ubiegłym roku trzy razy ... jednak najpiękniej w czerwcu ... dwa pierwsze tygodnie przerwa i ponowne kwitnienie ... nie pamiętam kiedy zaczęło się trzecie ... i jeszcze sobie przypomniałam, ze troszkę mi chorowała (drugie kwitnienie) ale po topsinie nastąpiła poprawa ... i faktycznie zostawiłam ją bez cięcia ... oczyszczę ją w marcu.
spokojnie nie musisz szperać wiadomo zależnie od pogody
Napiszę Ci jeszcze, że wyjść z podziwu nie mogę - masz tak piękny ogród, dopracowany w każdym calu! Sama nie wiem, która rabata bardziej mi się podoba - w każdym razie wszystkie - w każdym centymetrze Nie zliczę ile razy wracałam do Twojego przeglądu rocznego - zapewne jutro przy porannej kawie znów wrócę Problem w tym, że przez to lista moich chciejstw wydłużyła się, że kartki brakuje
ps. Rabata szałwiowa ma coś magicznego w sobie - urzekła mnie bardzo - powiedź ona tak długo kwitnie - od czerwca i w przymrozkach jeszcze kwiaty dojrzałam
Reniu padłam...
leżę...
nie mogę się pozbierać...
takie cuda pokazujesz
ps. Żywopłocik bukszpanowy tnie się w marcu? Zanotowałam sobie w zeszyciku (nie pamiętam gdzie wyczytałam) żeby ciąć w kwietniu. Pierwszy raz mam zamiar ciachać swój stąd pytam
U mnie tez wszystko wykazi. Niech bedzie jeszcze zimno bo muszę liście z grabow odkurzyć w całym ogrodzie, a nie będę mogła wchodzić na rabaty , bo wszędzie cebule startują
Niby było by fanie ale boję się że ten szum może mnie drażnić więc chyba jednak nie przy tarasie. Mam wstępnie wybrane miejsce ale nie mogę pokazać bo okazuje się iż nie mam dobrych jego fotek.
Dziewczyny zawsze możecie z henny "na próbę" zrobić aby ocenić jak się będzie prezentował
ps. Gosia kuknełam na Twoje tablice z pinteresta, a że komunijne u mnie na czasie zerkenłam na Twoją widzę, że candy bary masz zapisane - robiłaś? Chodzi mi po głowie aby zorganizować na komunię syna
Edytko dziękuje ja jestem bardzo zadowolona z tych zasłon
Karmniki szklane nie obsadzałam jeszcze roślinami - mech się nie liczy One głownie na święta w domu jako ozdoba, a tak to tylko dynie maleńkie z mchem. W tym roku planuję coś roślinnego dać, ale jeszcze niewiem co - musze pomyśleć raczej coś "skalniakowatego"