Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na zielonej... trawce :)

Na zielonej... trawce :)

AngelikaX 21:56, 23 lut 2017

MirellaB napisał(a)
W zeszłym roku Bożenka z Hortensjady fajną fotorelację z cięcia hortek zrobiła

muszę poszukać nie znam chyba wątku dzięki
AngelikaX 22:01, 23 lut 2017

Madzenka napisał(a)

Dokładnie tak należy ciąć hortensje bukietowe . Drzewiaste Anabelle i incrediball mozna upierdutac przy samej ziemi

Dzięki Marzenko, anabellek nie zdążyłam jeszcze, wiec nie będę już tak oszczędna

Wyczytałam kiedyś, że w pokładaniu się Anabelle powinno pomóc wycięcie części najsłabszych pędów w trakcie sezonu (przez co pozbywamy się tych najbardziej wiotkich) poza tym wzmocni to roślinę. Uważasz, że taki zabieg wpłynie na sztywność pędów?
lindsay80 23:58, 23 lut 2017

Zachwycający masz taras! U mnie też będą zasłony, bo jednej krawędzi nie jestem w stanie inaczej przesłonić.
A powiedz mi co w sezonie rośnie w tych karmnikach szklanych bo widzę na zdjęciach, że wiszą na tarasie w lecie?
sylwai 15:35, 24 lut 2017

AngelikaX napisał(a)
Tarasu ciąg dalszy...

widok na kolejną rabatę z tarasu, z tyłu zadaszona piaskownica dla dzieci

zejście z tarasu

Andżeliko czy na 2 zdjęciu od góry jest klon crimson centry?Jak go tniesz ze taki gęściutki?
AngelikaX 17:18, 24 lut 2017

To odmiana Royal red (Crimson Sentry ma bardziej kolumnowy pokrój) - Sylwia tnę "na oko" aby stworzyć coś na kształt półokrągłej korony mój mam już z 7 wiosen i kilka cięć za sobą ma więc stąd "bujniejsza" korona, kupiłam go jako cieńkiego badylaczka po roku napewno tak się nie zagęści.
AngelikaX 17:22, 24 lut 2017

lindsay80 napisał(a)
Zachwycający masz taras! U mnie też będą zasłony, bo jednej krawędzi nie jestem w stanie inaczej przesłonić.
A powiedz mi co w sezonie rośnie w tych karmnikach szklanych bo widzę na zdjęciach, że wiszą na tarasie w lecie?

Edytko dziękuje ja jestem bardzo zadowolona z tych zasłon
Karmniki szklane nie obsadzałam jeszcze roślinami - mech się nie liczy One głownie na święta w domu jako ozdoba, a tak to tylko dynie maleńkie z mchem. W tym roku planuję coś roślinnego dać, ale jeszcze niewiem co - musze pomyśleć raczej coś "skalniakowatego"
anulajda 17:54, 25 lut 2017

AngelikaX napisał(a)
Aniu myślę, mój 2 letni trawnik z rolki z Twoim 2-letnim sianym będzie miał zupelnie inną zawartość filcu. Różnica wynika z tego, że mój zanim trafił na ogród rósł na plantacji gdzie był koszony bez użycia kosza, czyli wszystko co skoszone trafiało na a konkretniej w trawnik. Ogród zakładaliśmy we wrześniu, a w marcu już przeprowadzaliśmy wertykulację (filcu było naprawdę dużo). Zdążył już się zakorzenić.
Wszystko zależy czy masz dużo tego filcu? Dużo wygrabiasz? Jeśli tak to wg mnie możesz - ale zaznaczam, że nie jestem specjalistą

ps. Siostrze firma ogrodnicza siała trawnik wg nich wertykulacje można przeprowadzać już na rocznej murawie

Dzięki )))
Dobrze że dla eMa to tylko trawa do koszenia jest... i byle była zielona
Dla mnie w sumie też )))
MirellaB 17:59, 25 lut 2017

Angelika jak ja zgłębiałam temat trawnika to zanotowałam, że na trawniku z rolki można przeprowadzić wertykulacje już w kolejnym sezonie po rozłożeniu, a na sianym trawniku to takim 2-3 letnim
AngelikaX 10:13, 27 lut 2017

anulajda napisał(a)

Dzięki )))
Dobrze że dla eMa to tylko trawa do koszenia jest... i byle była zielona
Dla mnie w sumie też )))

W nawiązaniu do nazwy wątku to moje ogrodowe oczko w głowie i dbam jak umiem
AngelikaX 10:13, 27 lut 2017

MirellaB napisał(a)
Angelika jak ja zgłębiałam temat trawnika to zanotowałam, że na trawniku z rolki można przeprowadzić wertykulacje już w kolejnym sezonie po rozłożeniu, a na sianym trawniku to takim 2-3 letnim

Czyli Ania może pośmigać jakby co